En del av Tyresö Slott & Park


SOMMARLJUS – Gaura utsågs till "Årets sommarblomma 2018" på Malmö Garden Show i dag.

I vinden rör sig sommarljus som nätta fjärilar i svärm och dansar graciöst som bedårande ballerinor på tiljorna.
På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

Färgerna
I de rosa och rosenröda sorterna går allt ton i ton medan de vita har rosa knoppar och vita strängar. De bevarar det rosa som en anstrykning, ett skimmer.
Blanda sommarljus av olika färg – de rosa kompakta ned de vita högre och sirligare. Det ångrar du inte! Plantera ihop med mörkbladiga växter – det blir magiskt, effektfullt.
Lång skönhetsperiod
Växten passar lika bra som bakgrund eller uppstickare i stor kruka på balkong och altan som i fönsterlåda och friplanterad i rabatt. Där blommar den från tidig sommar till sen höst och växer in bland både ettåriga och perenner, sticker upp och binder samman dem på en och samma gång.

Trädgårdsmästarens goda råd
Plantera i stor kruka eller låda eller i rabatt, där solen skiner och jorden är lucker och näringsrik.
Håll jorden lätt fuktig och tillför svag dos näring i vattnet.
Vi betraktar sommarljus som ettårig växt, men om du bor i södra Sverige och vintertäcker en mild vinter, kan den komma tillbaka – en utmaning.
Växter som trivs tillsammans och lyfter fram kvaliteterna i Sommarljus
Bladbegonia, Begonia ´Beleaf´ och Palettblad, Solenostemon scutellarioides liksom Alunrot, heuchera spp., är bladväxter, som skapar en fast och fin bakgrund som gör att Sommarljusets blommor kan spegla sig i bladen.
Bladbegonia som du vanligtvis njuter av inomhus, trivs utmärkt utomhus under sommaren. Serien ’Beleaf’ har många, färgstarka, silverskimrande blad och, om du så önskar, riktigt fantasifulla mönster.
Palettblad, är lite mer upprättväxande, förgrenad och har matta blad i toner från lime och chockrosa till choklad och även de med helt fantastiska mönster. Välj sort i din personliga stil. Båda har visat sig mycket lämpliga som uteväxter och båda bär dessutom på en historia och odlartradition, eftersom de har funnits på våra fönsterbräden i många generationer tillbaka i tiden.
Alunrot är en flerårig bladväxt med många olika sorter, där bladen är allt från rosaskiftande och starkt orange till mörkt purpurfärgade med eller utan avvikande marmoreringar. Perenn långt upp i landet.
När Alunrot tjänat sitt syfte i din sommarkruka planterar du den i rabatt. Begonian och Palettbladet ger du egna krukor för ett fortsatt liv inomhus.
Skapa en vildängsplantering, välj kompletteringsväxter med upprätt växtsätt
Jätteverbena, Verbena bonariensis och Fjärilslavendel, Lavandula stoechas, har båda blommor i violett.
Jätteverbena har pyttesmå blommor i samlingar och växer kraftfullt medan Fjärilslavendel håller sig kompakt och med lustiga blommor som stolt reser sig upp ur bladverket.
Väljer du att samplantera dessa två med Sommarljus, får du en miniäng med blommor, som både väver samman och vid senare tillfällen befinner sig i olika nivåer.
Sommarljus med Prydnadsgräs – vilken härlig kombination!
Blodgräs, Imperata cylindrica ´Rubra´ är ett stilfullt, otroligt vackert gräs, som med tiden får allt rödare strån. Gräset växer upprätt och de mjukböjda stråna väver sig samman med Sommarljus. Bomullsgräset är flerårigt i Sydsverige, planterat i trädgården och lätt vintertäckt.

John Taylor;
– I love the wild flowers och kombinerar ofta med vildängsblommor i min trädgård och frön till dem samlar jag i min ficka. Gaura däremot köper jag alltid nya plantor vart år. Linheimers beeblossom, som den heter i England är en underbar sommarblomma i den vilda stilen. Den finner alltid en plats i min trädgård och kruka. Beeblossoms skira blommor ser ut som små fjärilar som dansar i solen. Hos mig står den alltid soligt och blir till en skönhet långt in i hösten.



OM ÅRETS SOMMARBLOMMA

EN SVENSKODLAD UTPLANTERINGSVÄXT.
DEN UTVALDA HAR ETT HÖGT ODLINGSVÄRDE OCH EN POSITIV PÅVERKAN PÅ DINA SINNEN SAMTIDIGT SOM DEN BERIKAR TRÄDGÅRDENS INSEKTSLIV.
EN ENSKILD VÄXT, VÄL BEPRÖVAD MEN KANSKE LITE OKÄND, LYFTS FRAM FÖR ATT VI I JURYN ÖNSKAR ATT FLER FÅR UPPLEVA DESS SKÖNHET OCH NYTTA.

JURYN BESTÅR AV JOHN TAYLOR, TRÄDGÅRDSMÄSTARE PÅ SLOTTSTRÄDGÅRDEN I MALMÖ, KRISTINA DARTH MED STOR KUNSKAP OM UTPLANTERINGSVÄXTER INOM OFFENTLIG MILJÖ OCH PATRIK VILSMYR REPRESENTANT FÖR MÄSTER GRÖN – 45 TRÄDGÅRDSMÄSTARE I SAMVERKAN.

Senaste inlägg

Bloggarkiv