Kryddkorgar

 
Under sommaren är det lyxigt att ha färska kryddor i köket.
En kryddkorg är en perfekt gå-bort-present eller varför inte unna sig en själv!
Lätt att placera, flytta runt och ta med in i köket. Här finns mänger av kryddor, ovanliga som vanliga. Planteringskorgar i olika modeller och storlekar. 

Dessa korgar har vi fyllt med timjan och rosmarin till grillkvällen.
Chocolate Scotch Bonnet chili att spetsa grytor och såser med.
Bärmynta och äppelmynta till sommarens drinkar och desserter.
Vattenmelon är nog den somrigaste frukten och perfekt till efterrätt och svalkande drinkar.




Grillade lammracks med timjan och rosmarin
4 portioner 
500 g lammracks
4 msk olivolja
1 msk timjan
1 msk rosmarin
1 msk oregano
Salt
Gnid in lammracks med olivojan.
Blanda timjan, rosmarin, salt och oregano och lägg på en tallrik.
Vänd lammracks i kryddblandningen så att allt kätte täcks med kryddorna.
Lägg gärna folie kring benen så det inte bränns vid när du grillar.
Gilla tills lammet har en rosa kärna.

Vattenmelonsalsa - gott till grillat!
4 portioner
500 g kärnfritt fruktkött av vattenmelon

1 liten rödlök

1 krm liquid smoke

1 ⁄2 tsk tabasco 

1 dl finhackad koriander

Flingsalt och grovmalen
 svartpeppar

Skär vattenmelonen i tärningar och lägg dem i en bunke.
Strimla löken och tillsätt tillsammans med liquid smoke, tabasco och koriander.
Blanda alltsammans och smaka av med salt och peppar.
Låt gärna stå i 20 minuter innan servering.

Saft på äppelmynta
100 gr äppelmynta
1 kg socker
1/2 liter vatten
2 tsk färskpressad citronsaft
Mosa myntan med stavmixer. Blanda i socker, vatten och citronsaften. Koka ihop ca 5-7 min tills den har en lagom tjock konsistens. Rör om hela tiden så den inte blir brun. Sila saften genom en saftsil eller hushållsduk. Den har pga den höga sockerhalten en mycket lång hållbarhet. Vill du minska på sockret något kan du tillsätta lite cironsyra. Förvaras svalt, gärna i kylskåpet. Jättegod som uppfriskande saft och bra bas i drinkar eller glass.
 
Kladdkaka med chokladmynta
150 g smör
200 g mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
2-3 msk hackad färsk chokladmynta
2 msk kakaopulver
2 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull, tag kastrullen av värmen och rör ner chokladen som först brutits i mindre bitar. Rör om tills all choklad smält. Tillsätt ägg och socker, blanda väl. Tillsätt övriga ingredienser och rör ihop till en jämn smet. Häll smeten i en smord pajform och grädda 18 min mitt i ugnen. Kakan ska fortfarande vara tämligen ogräddad när du tar ut den - den stelnar efter ett tag och får då en tryffelliknande konsistens.
Servera med lättvispad grädde och några härliga, syrliga bär
.
Brands heta bönor
Bruna bönor och Chocolate Scotch Bonnet.
Den här chilipeppar är en av dom starkaste och mest smakrika. Var försiktig när du hanterar den. Till 1kg bönor är det lagom att ta en halv frukt utan frön och mellanväggar.
Finhacka chilin och bryn den i ett par sekunder innan du tillsätter bönorna.                   
Låt koka sakta i ca. 15minuter. Rör om så att bönorna inte bränner vid.  
Servera med rimmat fläsk eller ugnsbakade rotfrukter.

Chilisalt med örter och vitlök
2 dl havssalt eller flingsalt
2 chilifrukter
1 – 2 matskedar Oregano.
2 klyftor vitlök 
Sätt ugnen på 60 grader. Mixa eller mortla ingredienserna. Täck en plåt med bakplåtspapper och lägg den mixade/mortlade blandingen på pappret.
Torka nu chilisaltet i ugnen i minst 60 min till dess örterna och chilin i saltet är helt torra. Rör om då och då under tiden så att ingen av örterna bränns.
När saltet är helt torrt så tar du ut det ur ugnen och låter det svalna. Häll upp i fina små rengjorda glasburkar. Njut av chilisaltet i olika maträtter. Låt en burk stå framme på bordet när du serverar kött, pasta eller pizza. En fin present att ge bort.
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv