En del av Tyresö Slott & Park

Cyklamen gör stor succé i en höstträdgård. Passar riktigt bra i sällskap med höstfägring i krukor. Den finns i ett brett urval färgvarianter.

Cyklamen Persicum är en alp- och knölväxt som härstammar från östra medelhavsområdet och västra delarna av Asien. De sorter vi odlar i dag skiljer sig ganska mycket från arten. Man har arbetat med förädling sedan 1870-talet som startade i England. I dag är de mer större och kompakta.
De småvuxna Cyklamen har man fått fram på senare år genom att korsa tillbaka till den rena arten.

Trivs ljust och kyligt. Jorden ska hållas jämnt fuktig, men får inte bli alltför blöt. Inomhus ska växten stå ljust och svalt (+15 till 18 grader) men absolut inte i direkt sol. Gärna i ett österfönster. Inget element under fönstret där den står. Vattna gärna på underfatet eller lägg ett par isbitar i innekrukan.
Under blomningen, från september – februari ska den vattnas rejält vid varje vattning. Det är viktigt att jorden får torka upp mellan vattningarna. Det är bra att använda en halv dos näring vid varje vattning. Undvik dock att vattna på knölen, där blommor och blad har sitt fäste, för att undvika att växten ska drabbas av gråmögel med vissnande blommor och blad som följd.

Vill du spara din Cyklamen efter blomning drar du ner på vattningen i början av sommaren. Tillslut slutar du vattna den helt. Bladen vissnar och knölen går i vila. I slutet av augusti börjar du vattna smått igen. När växten kommit igång planterar du om den. Halva knölen ska synas ovan jord. Börja med näring ca 6 veckor efter omplanteringen.
Vill du föröka din Cyklamen gör du det lättast med ett äldre exemplar. I samband med omplantering på sensommaren delar du knölen i 2-3 delar. Varje del måste ha ett så kallat ”öga”, en tillväxtpunkt för att kunna växa.

Etiketter: cyklamen

Senaste inlägg

Bloggarkiv