En del av Tyresö Slott & Park

'MORMORS HALLON' RUBUSs idae.

Ja, bara namnet för tankarna till kärlekfulla varma somrar, hallongrottor och saft.

Hallon-gruppen är en gammal sort som odlats i Sverige sedan början av 1800-talet. Medelstora mörkröda, söta hallon med ytterst fin smak som mognar tidigt och ger lång skördeperiod. Bär för direktkonsumtion, ett riktigt dessertbär men fungerar också till saft eller sylt. Anspråkslös växt med kraftigt växtsätt. Bären är medelstora och plantan ger riklig skörd. Klipp ner de fruktbärande skotten efter skörden i juli-augusti. Trivs i soligt läge i vanlig trädgårdsjord. Zon 1-6.

Hallon innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Dessutom är de fiberrika vilket hjälper till att reglera kolesterolhalten. De är också slemlösande, avgiftande, kan lindra menstruationssmärtor och är inflammationshämmande. En portion hallon, 124 gr innehåller endast 42 kalorier.

I Sverige odlas upp till 400 ton per år, men det är betydligt mindre än vad som efterfrågas. Varje år importerar vi dessutom runt 7 000 ton frysta bär, de flesta av bären kommer från Serbien som är världens största hallonproducent.

Perfekta till sommartårtan! Goda smoothies! Gör din egen sylt, marmelad, gelé, hallonsirap eller varför inte likör. Till pannkakor, bullar, muffins... Hallon är gott i det mesta! Kanske allra godast på ett strå...

Erbjudande på Mormorshallon; ta 4 betala för 3.
Gäller t.o.m söndag 10 juni 2018, så långt lagret räcker.
Ej beställningsvaror.

Senaste inlägg

Bloggarkiv