En del av Tyresö Slott & Park

SommarsnapsKrydda din egen midsommarsnaps med växter från trädgården.
Det är lätt att göra och allt som krävs är lite tid för snapsen att ta smak.

 


Farfars sommarsnaps                                     
Brännvin Special 1,0 flaska. Dill 2,0 kvistar. Citron (zestskal) 1,0 bit                
Skär det gula skalet på citron i en lång spiral. Häll brännvin i en fin flaska.
Tillsätt honung, citronskal och dill.. Håller hela midsommarhelgen men inte så mycket längre. Blanda kvällen innan eller på morgonen innan midsommarlunchen.


Trädgårdens kryddörtsblandning 
2 kvistar av oregano eller timjan. ½ dl repade blad av citronmeliss
1 myntakvist. Skal från ½ citron.  
Lägg ner allt i en glasburk. Slå över en helflaska Brännvin Special. Sätt på lock och låt stå och dra 2-3 dygn. Sila genom kaffefilter och häll upp på flaska.


Risösnaps
2 kvistar dragon , 2 kvistar citronmeliss, 1 sockerbit, 1 flaska Brännvin special . 
Lägg kryddörterna och sockerbiten i flaskan med sprit. Låt örterna dra i 4 dygn.
Om snapsen ska avnjutas någon dag senare, sila bort kryddörterna.

 
Smultronsnaps

Smultron, så att det fyller en halv flaska. Brännvin av svagare sort, exempelvis Brännvin Special. Eventuellt några nypor florsocker.                                   
Plocka och rensa smultronen och fyll drygt en halv flaska. Fyll upp med en svag brännvinssort. Den ska harmoniera med det mjuka och söta i bären.
Låt flaskan stå i rumstemperatur tills snapsen fått fin färg, smaka eventuellt av med några nypor florsocker. Sila och låt snapsen klarna på ny flaska till den bildat bottensats.
Tappa om snapsen och undvik att bottensatsen följer med. Förvara mörkt tills det att flaskan isas för servering.Rabarbersnaps
6-8 rabarberstjälkar. ca 2 cm stor bit färsk ingefära. 2 sockerbitar. 
1 liter renat brännvin.
Skölj rabarbern och skär bort eventuella fläckar. Behåll skalet på för den röda färgens skull. Skiva rabarbern och skala ingefäran. Lägg ner i en syltburk med tättslutande lock tillsammans med sockerbitarna. Häll på brännvinet så att det täcker ordentligt. Låt dra i kylskåp i minst två dygn, gärna längre. Sila bort rabarbern och kasta den. Filtrera spriten genom kaffefilter.
Tillsätt mer brännvin till angenäm styrka. Serveras väl kyld.


Johannesörtsnaps
Johannesört skördas just som blommorna börjar att slå ut.
Brännvin Special slås över blommorna tills de är täckta. Efter två ­till tre dagar frånsilas blommorna, och essensen som är djupt röd filtreras genom ett tunt filtrerpapper. Tillsätt brännvin efter smak, förslagsvis 8 - 12 % essens till brännvin. Torka aldrig denna växt, utan häll brännvin över blommorna samma dag de skördats.Backnejlikesnaps
Plocka den rosenröda blomman i juni – augusti och använd hela blomman så att honungen i botten kommer med. Det blir en lagom sötma för en aperitif.  
Lägg hela blommor i en kopp och fyll med Brännvin Special så att det täcker blommorna. Täck med plastfilm och låt stå en vecka. 
Filtrera genom kaffefilter. Späd med Brännvin Special till dubbla mängden. Låt stå 7-10 dagar att mogna. Smakar bäst rumstempererat.

 

Senaste inlägg

Bloggarkiv