En del av Tyresö Slott & Park


Hallå där ute i höstrusket!

Nu är vi inne på slutspurten av den här säsongen.

Torsdag 28 okt - måndag 1 nov 2021 har vi kanonerbjudanden i hela plantskolan med 50% rabatt på alla växter och utekrukor! 
Massor av erbjudanden finns även i butiken till 50%. Gäller så långt lagret räcker så häng på låset
;) 

På torget har vi fyllt på med höstfägring och vackra gravdekorationer till allhelgonahelgen som är nästa helg.

I butiken finns härliga krukväxter samt tillbehör och inredningsdetaljer. En hel del erbjudanen hittar du också här! Som till exempel alla ljusstakar och ljushållare 30% rabatt. Alla krukor i rostad metall 30% rabatt mm.

Vi håller öppet till och med måndag 1 novmenber kl 10.00-16.00.
Under vintern har vi stängt för besökare. Vi öppnar upp igen tidig vår 2022. Datum kommer längre fram då det beror lite på hur vädret blir.

Många har hört av sig om julmarknaden!  Det är roligt att höra att vår julmarknad varit så uppskattad. 
Vi hoppas kunna hålla en julmarknad igen nästa vinter, december 2022. Det längtar vi till! 

Varmt välkommen till sista öppetdagarna på din handelsträdgård.

 


Absolut!

Lövfällande träd, buskar, häckplantor och fruktträd, kan man plantera ända till marken fryser!

Det finns många fördelar med höstplantering. Ett höstplanterat träd eller buske "sover" men så fort jordtemperaturen blir några plusgrader på våren börjar rötterna att växa ut. Höstplanterade träd och buskar kommer därför igång med tillväxten tidigt på säsongen. De ligger ofta en eller kanske t.o.m. två månader före ett träd som blir planterat i slutet av maj månad.

Växter på våra breddgrader har sin huvudsakliga tillväxt på våren. Genom att utnyttja "vårtillväxten" får trädet en snabbare etablering. Ett träd som har hunnit rota sig lite bättre under våren har också lättare att klara sommartorkan.

Större träd, buskar, rosor och häckplantor gräver man upp i plantskolan när de har slutat växa och avmognat, eller invintrat som man också säger, dvs. när de har börjat gå in i vintervilan.Det är emellertid viktigt att plantorna inte blir upptagna för tidigt, innan de har börjat avmogna. Om man gräver upp ett träd för tidigt, innan tillväxten har avstannat för säsongen, så kommer det att vissna och dö. Ju senare upptagning desto bättre klarar träden vintern och desto bättre kommer det igång på våren.

Vissa träd och buskar avmognar väldigt sent på året, till exempel avenbok, bok, pil och poppel. De brukar inte kunna tas upp förrän i mitten av november månad.

Krukodlade plantor som har ett intakt rotsystem kan planteras när som helst under säsongen.

Barrväxter och andra vintergröna bör helst inte planteras för sent om hösten.


Ursnygga krukor i rostig metall 
nu med 50% rabatt.

Gäller alla krukor i rost, så långt lagret räcker till och med säsongen sista dag, 1 november 2021.

Välkommen!

 
Få saker skapar så mycket stämning som ljusstakar
med levande ljus när mörkret faller på.
Nu har vi 50% rabatt på alla ljusstakar, ljuslyktor, ljushållare och ljuskronor.
Erbjudandet gäller så långt lagret räcker till säsongstängning 1 november 2021.

 

 
Vinterrosling
, Leucothoe Keiskei, ’Halloween’ en härdig vintergrön buske med mycket vackert bladverk. Små vita blommor om våren.
Planteras med fördel i lätt sur jord. Klarar även ett skuggigt läge. Blir ca 70cm hög.

Maxa höstmyset med levande grönt
 

 


Bergormrot, Persicaria affinis 'J.S.Caliente' bjuder på färgstarka blommor under juli-oktober. En lättskött, mattbildande perenn som uppskattas av fjärilar och bin men inte av rådjur. Trivs i sol-halvskugga i fuktig väldränerad jord. Blir ca 80 cm hög.


Spireor ställer inga stora krav på jordmån, men föredrar en väldränerad men fuktighetshållande jord. Behöver inte enbart användas som häck, utan även vacker att placeras ut som ett växande buskage i trädgården.

Praktspirea SPIRAEA Double Play ’RED' med mörkrödrosa blommor i juni, först lilagröna blad sedan gröna. 70 cm hög. Soligt läge är gynnsamt för både blomning och fin bladfärg, men halvskugga går också bra!
Praktriddarsporre Delphinium ‘Magic Fountain’
blommar med en vackra höga själkar på sensommaren.
Blir ca 80cm hög. En perenn som trivs i full sol eller lätt skugga.
Undvik allt för blåsiga lägen. Klipp ner vissna blomstjälkar för ny blomning.
Dekorativ som snittblomma.

Delphinium ogillas av de flesta rådjur. Det är en giftig växt.

 
 
Det är så härligt att vara inne i växthusen
och höra regnet smattra på taken.
Kom och inspireras av höstens starka och murriga färger!
Låt hösten flytta in till dig.

 


'Thermidrome' är stor, tidig och mycket köldtålig vitlök. Den har en svagt lila färgton och ger vanligtvis mellan 8 och 14 klyftor per lök. Sorten är mindre benägen att utveckla halslök, blasten går att fläta och den passar bra för lagring.


Hur var det nu man gjorde...?

Låt vitlöken vara hel tills det är dags att sätta den. Först i samband med sättningen tas klyftorna ut ur löken.

Jorden ska vara näringsrik, allra helst kalkrik och sandblandad lerjord. Läget ska vara soligt.

Sätt klyftorna en och en med den spetsiga sidan uppåt, på ett djup av 4-5 centimeter och med ett avstånd på cirka 15 centimeter från varandra. Radavståndet bör vara 35 centimeter.

När vitlöken börjar spira på våren är det dags att börja vattna. Under hög- och sensommaren har rotsystemet blivit så pass djupgående att bevattning inte är lika nödvändig.

Från juni månad och ända in på hösten kan du skörda vitlöken och allt eftersom du behöver den. Börja skörda när bladen ovan jord har blivit cirka 20 cm höga. Då får du upp en hel vitlök, inga klyftor har ännu bildats. När bladen börjar vissna är vitlöken färdigutvecklad och har börjat klyfta sig.

Kontrollera genom att försiktigt gräva bort lite jord och kolla färgen. Är vitlöken grön är den omogen, är den vit går den att skörda. Riktigt mogen vitlök har en rosa-lila färg.

Låt inte vitlöken stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skalet. Senast i september bör du ha skördat alla. Det yttre skalet är vitlökens egna skydd mot mögelangrepp. Och då är det dags att sätta ny lök.

Ta upp lökarna och låt dem torka ett par veckor. Om de därefter får torka ytterligare ett par veckor i ett torrt ventilerat utrymme så kommer de att klara vintern bra.

Lycka till :)

 


September är månaden då det finns ny energi för projekt i trädgården. En tid av förberedelser, planering och plantering för kommande säsong. Risken för torka är liten och vi behöver inte vattna som på våren och med varm mark och sval luft är hösten en utmärkt tid för plantering!
När växtkraften avtagit kan plantan ägna all kraft till att utveckla rotsystemet innan vintern kommer. 
 
Perenner som planteras under hösten kommer ofta igång tidigare på våren vilket bidrar till en fylligare rabatt snabbare. Passa på att även plantera blommande lökar samtidigt som perennerna!
 
Lövfällande träd, buskar, häckplantor och fruktträd, kan man plantera ända till marken fryser. Ett höstplanterat träd eller buske är i vila men så fort jordtemperaturen blir några plusgrader på våren börjar rötterna att växa ut. Höstplanterade träd och buskar kommer därför igång med tillväxten tidigt på säsongen. De ligger ofta en eller kanske t.o.m. två månader före ett träd som blir planterat i slutet av maj månad.
Växter på våra breddgrader har sin huvudsakliga tillväxt på våren. Genom att utnyttja "vårtillväxten" får trädet en snabbare etablering. Ett träd som har hunnit rota sig lite bättre under våren har också lättare att klara sommartorkan.
Större träd, buskar, rosor och häckplantor gräver man upp i plantskolan när de har slutat växa och avmognat, eller invintrat som man också säger, dvs. när de har börjat gå in i vintervilan. Det är emellertid viktigt att plantorna inte blir upptagna för tidigt, innan de har börjat avmogna. Om man gräver upp ett träd för tidigt, innan tillväxten har avstannat för säsongen, så kommer det att vissna och dö. Ju senare upptagning desto bättre klarar träden vintern och desto bättre kommer det igång på våren.
Vissa träd och buskar avmognar väldigt sent på året, till exempel avenbok, bok, pil och poppel. De brukar inte kunna tas upp förrän i mitten av november månad. Barrväxter och andra vintergröna bör helst inte planteras för sent om hösten.
 
Hos oss på Tyresö Handelsträdgård hittar du kvalitetsjord från Emmaljunga Torvmull. Det finns olika typer av jord, gödning eller täckmaterial för olika behov, så prata med våra trädgårdsmästare i plantskolan!


Varmt välkommen.


 


LÖKARNA ÄR HÄR!


Höstfägring

Nu har vi fått in en hel del höstfägring på torget.
Tidigt? Jo, tittar vi tillbaks på förra året vid den här tiden, i slutet av augusti, så var det betydligt varmare. Vi vattnade för fullt i jobbarshorts och linne. I dag känns det som oktober ute. Burr!! Hur har ni det i regn och blåst? Vi hoppas att solen tittar fram och att vi alla får njuta av en lång och vacker höst.

Vad är då höstfägring? Växter som är anpassade till höstens svalare klimat och tål också en köldknäpp inpå höstvintern. Så dekorera entrén, terassen, trappan, balkongen med fina höstarrangemang. Vi har fått in nya krukor, lådor och korgar till butiken. Det kan bli riktigt snyggt!

Hoppas vi ses!

 


Regniga dagar ... 

Fixa inomhus och inred med vackra växter. Att vara nära grönska ger lugn och välbefinnande, ökar motivation och kreativitet. Även ett naturligt sätt att förbättra luftkvaliteten. Så fyll på med krukväxter i hem och kontor! Flytta in växter en bit in i rummet. Skapa rumsavskiljare med amplar, lådor och piedestaler. Grönt är skönt!Ficus Triangularis ’Sweetheart’ 
Vacker fikus med ganska stora, hjärtformade/ trekantiga blad och ett buskigt växtsätt.
Fikus renar luften i hemmet genom att ta upp skadliga ämnen och släppa ut fukt. Vattna ordentligt när du vattnar den. Låt sedan torka upp. Duscha gärna med blomsprut regelbundet.
En fikus ska stå mycket ljust, men inte i allt för starkt solljus.

Spigg, Peperomia ’Red Luna’ 
Vacker och dekorativ bladväxt med ett robust och kompasst växtsätt. Den får vackert mönstrade lila blad och fina stänglar. Placeras i ljust läge med inte i direkt solsken.
Vattna alltid på jorden, inte på bladen. Låt torka upp mellan vattningarna.

Lättskött och okomplicerat även för den som saknar gröna fingrar. Kalatea (Calathea) Medallion har vackra, medaljongformade blad mönstrade i olika gröna toner på ovansidan. Undersidan är vackert purpurröd. Bladskotten kommer upp som rör i plantan. Trivs bäst i halvskugga. Jorden ska vara lätt fuktig.

Dvärgcissus  är en rankande växt som trivs att stå både ljust och i halv
skugga. Fin på båge eller ampel. Passar perfekt i öst- eller västvänt fönster. Vill gärna flytta ut under sommartid.
Tål inte torka.

Höstglöd eller våreld. Kalanchoe byter namn med årstiden och finns i många olika varianter. En suckulent med tjocka blad, som lagrar vatten för kommande behov och en av de tåligaste blommande växterna. Trivs i ljust läge och tål direkt sol. Bör helst torka upp mellan vattningarna.
Trivs även utomhus ner till +5 i sol till halvskugga. Tiki Bells, på bilden i vackra klockformade blommor.


Och många fler växter finns i butiken! Varmt välkommen.
 


Dags att höstgödsla!

Gödsla på hösten så förbättrar du växternas avmognad och vinterhärdighet och bäddar för en vacker trädgård nästkommande år. Algomin Trädgårdsgödsel är kvävefattigt och innehåller förutom rikligt med naturlig fosfor och kalium också samtliga viktiga mikronäringsämnen för växten. Det är därför en utmärkt höstgödsel för hela trädgården, både till gräsmattan, buskarna och rabatterna.
 
Gödsla alla trädgårdens växter med Algomin Trädgårdsgödsel i augusti/september. Men vänta inte för länge. Det är viktigt att växternas celler hinner tillgodogöra sig näringen, särskilt fosfor och kalium, före kylan kommer.

Använd ”spettmetoden” när du gödslar rosor, buskar och träd så kommer näringen växternas rötter bäst tillgodo. Gör 30 centimeter djupa hål med spett runt buskens eller rosens droppkant. Fyll på med en näve Algomin Trädgårdsgödsel i varje hål.

Gräv om trädgårdslandet när du skördat. Höstgödsla med Algomin Trädgårdsgödsel så är jorden bättre förberedd inför nästa säsong. Har du lerjord så vänd bara jorden med spade och gödsla.

Ge gräsmattan Algomin Trädgårdsgödsel i samband med sista klippningen så klarar den vintern på bästa sätt.


 


En etusiastisk växtsamlande från norra Skåne vid namnTorgny Karlsson tog fram en ny och mycket härdig Fjärilsbuske, Buddleja - Blåvinge med silveraktigt bladverk och kompakta väldoftande blomklasar på sensommaren.
Busken blir full av alla sorters fjärilar. Trivs på väldränerad jord i soligt och vindskyddat läge. Blommar på årsskotten.
Blir ca 1,5m hög.
Den utmärker sig markant genom sin goda vinterhärdighet och livskraft!

Välkommen till plantskolan!


Halva priset på alla sommarblommor i växthus 8.
Gäller så långt lagret räcker augusti månad (2021)ut. 

Varmt välkommen!


Klotrobinia Robinia pseudoacacia ’Umbraculifera’

Klotformad krona med ljusgrönt, sirligt bladverk som får vita blommor i juni. Trivs i sol till halvskugga i mullrik och väldränerad jord på vindskyddad plats. Kronan blir med tiden rejält omfångsrik. Du kan hålla den på önskad storlek på genom att beskära den

Välkommen till plantskolan!


Rödbladig perukbuske ’Lilla’,
en häftig dekorativ buske med vita blommor som efter blomningen lägger sig över busken likt en peruk i juni-juli.
Det mörka, vinröda bladverket får röda, orange och gula höstfärger.
Trivs i halvskugga, mullrik, näringsrik, kalkrik och väldränerad jord. Passar som solitär och samplantering.

På bilden tillsammans med Gökblomster och Anisört.


Persika  Prunus Persica ’Frost’.
Solitär eller friväxande mot vägg i soligt läge.
Blommar stora och mörkt rosa blommor på våren.
Stora, orangeröda persikor med välsmakande och saftigt, gult fruktkött som mognar i augusti-september.
Frost blir ca 3 meter hög och är självfertil. Sorten är härdig och motståndskraftig mot krussjuka.
Zon 1-3.

Klängros Coral Dawn

Kraftigt växtsätt med ett vackra bågböjda grenar.
Blir ca 3 m hög. Bredd 1,5 m. Korallrosa/rosa, stora, tätt fyllda blommor. Medelstark doft.
Blomning slutet av juni till sen höst.
Soligt läge i djup näringsrik jord.

 

Har du en plats i solen för denna solglada ’Moonshine’ ?

Gyllenröllika Achillea clypeolata 'Moonshine' blommorna med pigga gula blommor Hela växten doftar aromatiskt och älskas av fjärilar. Lättodlat och torktålig!
Blir ca 50cm hög. Blommar juni till september.

 

Ilse Krohn Superior

Sagolik klängros ger dig gräddvita, tätt fyllda blommor med ljuvligt doft.

Blommar från juni och ända in i oktober Bladen är mörkgröna och glansiga.
Kan användas både som buskros och som klängros.
Som klängros blir den ca 2,5 m hög. Fristående buskros ca 1,5 m hög.

Välkommen till plantskolan.

 

Midsommartid

I bondesamhället innebar midsommar en brytpunkt i arbetsåret, medan själva midsommarnatten ansågs vara full av magiska krafter och övernaturliga väsen. 
Växtligheten tillskrevs särskilda magiska krafter och de övernaturliga väsendena antogs vara särskilt aktiva. Därför var midsommarnatten lämplig för att samla läkande växter.
Att rulla sig naken i midsommardaggen var stärkande för hälsan liksom att spara en krans och som man till julen la i sitt julbad.
Ett sätt att sia om framtiden som fortfarande lever kvar är att lägga sju eller nio sorters blommor under huvudkudden på midsommarnatten. I drömmen får man då se vem man ska leva sitt liv med.
 
Vi önskar dej en magisk midsommarhelg!

 
Handelsträdgården har stängt för besökare midsommarafton & midsommardagen.
Vi öppnar upp igen söndagen efter midsommardagen, 27 juni.
 

 
 Alla stora sommaramplar nu 249kr/st.
Ordinarie pris 298kr/st.

Gäller så långt lagret räcker 2021.

Välkommen ner till växthus 8.


Det sägs att aklejan i folktron var helgad åt Freja och älvorna.

Pastellaklejan ’Blue Star' är perenn blommar i juni-juli och blir ca 60cm hög. Trivs på en solig eller halvskuggig växtplats i näringsrik, mullrik och helst fukthållande. På ängar eller lite mer vilda delar i trädgården ger de färg, form och struktur.

Aklejan odlades som medicinalväxt redan på medeltiden. Den användes mot ett flertal åkommor, bland annat vid sårläkning och skabb.

Namnet Aquilegia kommer efter latinets ord för örn, aquial. Troligen är det de böjda blomsporrarna som är orsaken till namnet.
Akleja eller Akvileja är en försvenskning av namnet Aquilegia. Även lokala namn förekommer, t ex Duvblomma, Älvahandske eller Mormors huva.


Uti vår hage där växa blå bär
Kom hjärtans fröjd
Vill du mig något så träffas vi där
Kom liljor och aquileja, kom rosor och saliveja
Kom ljuva krusmynta, kom hjärtans kär

 


Petit Jenny & Caradonna

Med sin ljusrosa färg och stora blomrikedom drar den till sig blickar på långt håll. Lychnis flos-cuculi ‘Petite Jenny’ har små fyllda blommor i ljusrosa, med flikiga kronblad, nästan som taggiga små bollar som attraherar bin och fjärilar . Blommorna kan njutas i trädgården från tidig sommar i juni till långt in på hösten. Orsaken till den långa blomtiden är att blommorna är sterila och inte sätter frön, därför kan den koncentrera sig på att fortsätta producera blommor hela säsongen. ’Petit Jenny’ trivs i fullt soliga till halvskuggiga lägen. Blir ca 50cm hög. Gökblomster är tåliga och växer bra på de flesta jordar men gärna lite fuktigt.

Salvia nemorosa ‘Caradonna’
med blommande mörkt violetta blommor samlade i långa ax på svartlila stjälkar. Den har en underbar aromatisk, kryddig doft. Älskad av fjätliar och bin och många andra pollinerare. Kan skäras ned direkt efter blomningen för ny tillväxt och blomning senare under samma säsong. Blir ca 50-70cm hög. Trivs i ett soligt varmt läge. Blomvillig och lättskött perenn.

 

Blyblomma/ Plumbago auriculata lyser upp med sina intensitvt himmelsblå blommor.

Plumbago kommer från det latinska ordet plumbum som betyder bly och agere som betyder likna.Växten upptäcktes på Godahoppsudden av Linnélärljungen Carl Peter Thunberg. Den fick namnet blyblomma av honom på grund av den blygrå saft som finns i plantans rötter.

Blyblomman kommer ursprungligen från Kaplandet i Sydafrika där den används som häckväxt. 

Den används mest som en sommarblomma på uteplatser och i uterum. 
Trivs i sol till halvskugga eller i ett soligt söderfönster. Blyblomma är en rikblommande, slingrande med ett buskigt växtsätt. Kan bli riktigt stor i ett skyddat soligt läge. Vattna så att jorden hålls jämnt fuktig. Ge en svag näringslösning vid varje vattning. 

Vintertid ska den stå frostfritt i ett växthus, förråd eller liknande. Hamnar den ljust och vattnas sparsamt kan den blomma hela vintern. På våren klipps den ner och planteras i om i ny jord.

Sommarblommor i alla möjliga färger och former! 

De flesta sommarblommor trivs i soliga lägen. Det finns även bra sorter för skuggigare platser. Vi finns på plats och hjälper till med tips och val.


Färgsprakande glädje i 8.an. 

Varmt välkommen.

 

JORDPROVARDAG söndag 16 maj

Vilken sorts jord har du i din trädgård?
Vad har jorden för betydelse för dina växter?

Söndag 16 maj kl 11:00-15:00 har vi jordprovardag på Tyresö Handelsträdgård.
Testa din trädgårdsjord gratis!
Ta med dig 1dl jord av din egen trädgårdsjord så får du gratis jordprov, pH- och Lt- test (kalk- och näringstest) samt okulär bedömning av jorden utförs av Lennart Svensson som är jord- och gödselexpert.

Ta gärna med dig jord från olika ställen i din trädgård.

Hur får man en perfekt gräsmatta?
Hur ska man gödsla rhododendron? 
Passa på och ställ frågor till Lennart om jord och gödsel.
Har du gjort testet tidigare? Vad har hänt med din jord sedan dess?Max 2 jordprov per kund.


Vi är tacksamma för våra stora ytor. Tillsammans hjälps vi åt att hålla avstånd.
Utekassan är öppen och du kan även betala dina varor med swish. 

Välkommen!
.

Löjtnantshjärta, en riktig mormorsblomma som odlads i Sverige sedan 1800-talet.

Omtyckt och tålig perenn. Blir ca 70cm hög med fint bladverk. Blommar i maj-juni med hjärtformade blommor på överhängande stjälkar. Trivs bäst i lätt skugga i något fuktig jord. Klipp ner efter blomning. Fin att samplantera med sensommarblommande växter som tex höstanemon eller fjärilsbuske.

Om du försiktigt drar isär kronbladen på ett hjärta så uppenbaras en ”flicka” formad av de bågböjda ståndarna och de inre kronbladen. Drag sedan isär de inre kronbladen, då ser man en champagneflaska.
”Flickan och flaskan” var vad man trodde att en löjtnants hjärta rymde.
En gammal historia från 1800-talet. 

Gör en egen lite trivseleld i trädgården.

Inför valborgsmässoafton har vi erbjudande på eldfat från Västanvinden.

Valborg är en mycket gammal högtid, som kom till Sverige från Tyskland någon gång under medeltiden. Eldarna var tidigt ett inslag i denna skyddande fest, liksom ungdomstemat. Dess ursprung är katolskt, och firas till minne av det tyska helgonet Walpurgis.
Carl von Linné gjorde följande notering i sin anteckningsbok år 1749 på sin resa i Västmanland: ”Ty lantmannen har för sed alltifrån Hedenhös, att natten före Valborgsmässodagen upptända eldar på marken, att däromkring dansa och fägna sig åt den kommande sommaren, vilket alltså är relikvier av de gamlas Floralia, som endast är kvarhållne i Uppland och de nästgränsande socknarna men näppeligen i andra svenska provinser.”

20% rabatt på eldfat. Gäller så långt lagret räcker till och med Valborgsmässoafton 30 april 2021.
Glöm inte att ha släckutrustning i närheten av elden, exempelvis en vattenslang och ett par hinkar med vatten.

Vi önskar dig en glad Valborg 

 

Förvandla uteplatsen till en härlig oas med snygga krukor.
Vi har fått påfyllning av utomhuskrukor! Enkla, snygga, ruffiga, lyxiga, klassiska, trendiga
och några riktigt tunga!

Det har alltid varit jag, Bilbo och trädgårn.

Tisdag 13 april fick vår älskade Bilbo somna in på Bagarmossens djursjukhus.

Våren 2004 flyttade Bilbo från Halmstad till Tyresö handelsträdgård tillsammans med sin kompis Oliver. Bilbo blev min kollega och vapendragare. Bästa sällskapet vid datorn alla mörka vinterkvällar!
Han satt på kassadisken och hälsade kunder välkomna. Han var alltid med oss på våra möten. Antingen låg han på bordet eller satt på en stol. Bilbo tog sina ronder på trädgården. På förmiddagen och strax innan stängning gick han alltid ner till växthus 8 och plantskolan för att hälsa på personalen och se att allt var i sin ordning.

Bilbo har betytt mycket för oss och för våra besökare. Vi har alla våra minnen. 
Jag minns en vårvinterdag då vi just öppnat för säsongen. En kvinna med sina två barn öppnar upp butiksdörren och ropar ”Vart är Bilbo?!” När en kostymklädd man kryper ner på alla fyra för att hälsa på Bilbo. Kärlek!
En kall december 2015 försvann Bilbo. Vi fick stor hjälp av er alla och ID-hunden Miss Q som spårade. Det kändes som om hela Tyresö var ute och letade efter Bilbo. Vi fick ett tips om att han setts till i en trädgård i Tyresö strand. Ägaren lånade ut sina trädgårdsmöbler till mig och min mamma. Där satt vi i mörkret flera kvällar och nätter och väntade…
9 januari 2016 fick vi telefonsamtal från hjältar i Rotvik som hittat Bilbo och tagit in honom i värmen. Omtumlad, påkörd med bruten svanstipp blev han väl omhändertagen hos Helene på Tyresö Djurklinik.

Nu under vintern har Bilbo gjort ett fantastiskt jobb med Aslan och Caspian. Våra pojkar från Småland som flyttade in i december. Som ”farsan Baloo” tog han emot kattungarna och han har lärt dem allt han kan!

Han levde ett bra liv in i det sista.
Under måndagen ville han inte äta eller dricka och hade svårt att andas. Vid sina 19 år fick han somna i min famn.

Stort tack till veterinär Maija och sköterska Janina på AniCura Regiondjursjukhuset Bagarmossen.

/ Jenny  <3

 

Karin Cedronius / TT Karin Cedronius / TT


För lyckad skörd - tid att tjuvstarta med frösådden!

Nu spirar och grönskar det på fönsterbrädorna runt om i landet.
I slutet av mars månad blev vår Jessica intervjuad av TT Feature; https://www.pressreader.com/sweden/alingsas-tidning/20210330/281809991687726


Nu dukas borden i plantskolan 

Varmt välkommen!

 

Blomningen på Årets Pelargon 2021 är bedårande och påminner om små rosor. Foto: Emilia Ahlgren Blomningen på Årets Pelargon 2021 är bedårande och påminner om små rosor. Foto: Emilia Ahlgren


ASTRID, Årets pelargon 2021 

Årets Pelargon 2021 är en helt ny zonalpelargon som heter 'Astrid'. Sorten har fyllda blommor som skimrar i olika nyanser av rosa och aprikos. Bladen är friskt gröna med en bred, böljande, chokladbrun zonmarkering. Förutom ett vackert yttre har sorten fantastiska odlingsegenskaper: pelargonen levererar blomsterprakt både inne och ute, tål regn och rusk och bjuder på osannolik blomning hela sommaren!

Blommorna på 'Astrid' är charmiga. De är små och nästan roslika och sitter tätt tillsammans som i en liten tärnbukett. Kronbladets kant är crèmevit med rosa anstrykning, sedan följer romantiskt rosa för att i djupet bli svagt aprikos. Färgen kan variera beroende på placering, till exempel antar blommorna en mer aprikos nyans inomhus och mer rosa utomhus.

'Astrid' trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.


Sagt om 'Astrid'

Anders Haglund, trädgårdsmästare på Torsång Handelsträdgård i Dalarna
– Jag fick förmånen att provodla sorten redan förra året och jag måste säga att det är en av de bästa Årets pelargon-sorterna som vi någonsin har haft! 'Astrid' har en fantastisk blomma, är stabil i odling och riktigt bra hemma hos slutkunden. Jag har själv haft den ute på trappen hemma och den är mycket tålig. Många pelargoner med fyllda blommor riskerar att regna sönder, men 'Astrid' håller sig mycket fin. Sorten har chans att bli en riktig favorit!

Patrik Vilsmyr, marknadsansvarig på Mäster Grön samt jurymedlem
– Första gången jag såg sorten var sommaren 2018 och jag visste direkt att det var en lämplig kandidat till Årets pelargon. Jag har sedan haft den i min trädgård ett par år för att kunna följa och utvärdera den, som ett komplement till förädlarens kontroller. Och jag måste säga att den är helt magisk och totalt överlägsen övriga kandidater! Det är en av de finaste sorter som jag har sett med stort prydnadsvärde, eller som vi säger i branschen, garden preformance.


Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna.
Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.
Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både ikoja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka bland sina favoriter.

Generellt skötselråd för pelargoner:
Näringsrik, mullrik jord med god dränering i form av lecakulor eller krukskärvor som gärna blandas upp med jorden. Solig och varm växtplats. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och ge näring under hela sommaren. Häll bort eventuellt överskottsvatten. Bryt av vissna blommor och blad ända inne vid stammen. Skydda växten mot vind och ihållande regn.
Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och omplanteras pelargonen. Varmt och soligt samt gott om plats är den bästa placeringen för en pelargon. Vanlig rumstemperatur fungerar bra, men bäst trivs den utomhus. På vintern är temperaturer mellan 8 och 12°C att föredra.


För 15:e året i rad utses Årets Pelargon!  

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. I juryn 2018 sitter Lotta Ahlvar, trendkännare och projektledare för Formex, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Alla utmärkelserna genom tiderna hittar du här: ;  https://aretspelargon.se/aretspelargon-2020/

Mer information på ÅretsPelargon.se

 


Tålig, tacksam och helt underbar!

Vi driver upp penséer i stora sommarväxthuset som öppnar  inom kort!
 
Penséer tål några minusgrader och kan därför sättas ut i trädgården eller på balkongen långt innan andra sommarblommor.

Trivs i sol som skugga. Ska vattnas regelbundet och om de står i kruka/låda ska de aldrig torka ut. Fin som kantväxt, i balkonglåda, urnor och samplanteringar. Blommorna går att äta och kan användas i tex sallad, krydda! Snygg som dekoration på bakverk eller som isbit drinken .

Genom att putsa och toppa genererar penséerna nya blommor och kraftigare växt. På så sätt förlängs blomtiden och du kan ha kvar dina penséer långt in på höst-vintern om du pysslar om lite extra. Blir de för höga och spretiga ska de klippas ner rejält. Lämna kvar ca 5-7 cm av växten.

Penséer är hybrider av olika Viola med skiftande ursprung. Namnet kommer från franskans ord för tanke.
Har fått sitt namn efter sitt näpna ansikte som påminner om en människa i djupa tankar. 


Odla potatis är lätt och roligt!

Sättpotatisen har nu anlänt till växthus 3. 

Nyheter för året; 

Octa är en mycket tidig, fast sort med ovala, vackra, ljusgula knölar med ljusgul köttfärg. Ersätter Minerva.  Passar alla jordtyper.
7 four 7 är en tidig, fast sort med vit köttfärg och ovala knölar. Bra ersättare för Early Puritan och Pentland Javelin. Ger oftast en hög skörd.

 
Årets Potatis 2020

Connect är en given favorit i fritidsodlarens trädgårdsland. En modern potatis med många goda odlingsegenskaper. Sorten är torktålig, ger stor skörd som håller att lagras in - en mycket miljövänlig potatis helt enkelt.
Passar som kokt, i gratäng eller varför inte som frasiga  pommes och klyftpotatis.
Så många bra odlingsegenskaper i kombination med goda kulinariska möjlighet gör Connect till en värdig vinnare av utmärkelsen "Årets potatis för fritidsodlare 2020". Connect har rundovala knölar med gult skal och ljusgul köttfärg. Kokegenskapen är något mjölig. Sorten har mycket hög motståndskraft mot de vanligast förekommande växtsjukdomarna, som kan drabba potatis. En högavkastande, torktålig och mycket lagringsduglig med en tillväxttid på 10-14 veckor.

 


Återkallelse av den flytande växtnäringen Biobact

Som försiktighetsåtgärd återkallar vi alla partier av flytande Biobact som finns kvar i handeln. Bakgrunden är den osäkerhet som råder kring rester av ogräsbekämpningsmedel som kan ha tagit sig in i växtnäringen via råvaran vinass. 

Reklamera din Biobact hos oss!
 
Du kan kontakta Nelson Garden AB via mejl konsument@nelsongarden.com 

 


Så ett frö!

Kvalitetsfröer från Julita i Sörmaland finns nu i butiken.

Impecta Fröhandel har utvecklat ett sortiment med flera unika kvaliteter och väljer omsorgsfullt ut frösorter som passar vårt nordiska klimat.

Impecta erbjuder både ekologiska fröer till krydd- och grönsaksväxter och frö till kulturarvssorter med anor hundratals år tillbaka i tiden. Enbart egna fröer, inga masstillverkade eller utländska märken.

Erbjudande;
Köp 3 fröpåsar från Impecta och få en bonuspåse med Blåklint 'Classic Fantastic' utan extra kostnad. 

Gäller så långt lagret räcker.


Välkommen!


Odla frisk luft hemma!

Att växter har en positiv inverkan på luften i våra hem genom att neutralisera skadliga gaser känner vi till. Men ur stor påverkan har växterna igentligen och vilka växter ska är bäst?

Här får vi hjälp från Annas Kemtvätt som reder i Nasas  studier!

NASAs Clean Air Study har kommit fram till att krukväxter är bästa sättet att rena luften på en rymdstation. Enligt den studien ska det finnas en växt per 9 kvadratmeter för att få renare luft. 
Anledningen till dålig inomhus luft kan vara dålig ventilation och skadliga ämnen som utsöndras ur möbler, elektronik och färg...
 
Bensen är ett lösningsmedel och närvarande i många vanliga substanser och föremål: bensin, bläck, olja, färg, plast och gummi. Dessutom förekommer det i tillverkningen av tvättmedel, sprängämnen, mediciner och textilfärger. Ämnet irriterar hud och ögon. Bevis finns också för att bensen är en bidragande faktor till kromosomavvikelser och leukemi.

Trikloretylen används som lösningsmedel för fett och används framförallt inom kemtvättsindustrin. Det finns också i trycksvärta, färg, lack, fernissa och lim. Ämnet är numera även klassat som cancerogent och skadligt för nervsystemet.

Formaldehyd används industriellt bland annat vid framställning av flera olika typer av plaster och som desinfektionsmedel. Formaldehyd används inom färg-, medicin-, foto-, lim-, garveri- och textilindustrin. Det används som bekämpningsmedel, desinficerings- och konserveringsmedel. Formaldehyd verkar starkt irriterande på ögon och luftvägar och är allergi- och cancerframkallande.


Så här mycket kemiska substanser kan växterna ta bort varje dygn. 

Eliminering bensen under 1 dygn;
Murgröna 89.8%
Fredskalla 79.5%
Kantdragena 79.0%
Banddragena 77.6%
Gullranka 73.2%
Dragena Warneckii 70.0%
Svärmors tunga 52.6%
Kinesisk silverkalla 47.6%
 
Eliminering trikloretylen under 1 dygn;
Fredskalla 23.0% 
Dragena Warneckii 20.2%
Banddragena 17.5%
Svärmors tunga 13.4%
Kantdragena 13.2%
Murgröna 10.9%
Gullranka 9.2%
 
Mikrogram eliminering formaldehyd 1 dygn;
Bambupalm 76 707
Janet Craig 48 880
Svärmors tunga 31 294
Kantdragena 20 469
Fredskalla 16 167
Banan 11 700
Ampellilja 10 378
Elefantöra 9 989
Murgröna 9 653
Gullranka 8 986
Fjäderkalla 8 656
Klätterkalla 8 480
Kinesisk silverkalla 4 382
Aloe vera 1 555NASAs Clean Air Study 

NASA rekommenderar minst en giftabsorberande växt per 9 kvadratmeter för att få en effektiv reningseffekt. Det står inte angivet hur stor växten ska vara, men testen utfördes i slutna kammare med dimensionerna 76x76x76 centimeter respektive 76x76x153 centimeter med växter från lokala plantskolor. Vi kan bara anta att växten är i normalstorlek med en maxstorlek enligt måtten för kamrarna.
Studien indikerar att när samma växt och jord konstant exponeras för luft som innehåller giftiga kemikalier, så ökar deras förmåga att rena luften. En växt du har haft länge är därför mer effektiv än en ny.
Senare studier har visat att mikroorganismer i planteringsjorden samt växternas rotsystem spelar en större roll i luftreningsmekanismen än vad de initiala studierna förutsatte. Jorden i sig bidrar också till reningen, men bara om det växer i den. Därför är det viktigast att maximera luftens exponering till jord- och rotsystemet om växten ska användas som luftrenare i en bostad eller på ett kontor.
För att avlägsna kraftigt förhöjda koncentrationer av kemiska ämnen eller rök är det önskvärt att använda ett integrerat system av krukväxter och luftrening enligt ett system för luftrening som NASA utvecklat. Systemet bygger på att integrera växternas rotsystem med ett filter av aktiverat kol. Plantornas rötter och tillhörande mikroorganismer förstör virus, bakterier och kemikalier och denna process snabbas på med hjälp av fläkten.


Mer information finns kring förklaringen av NASAs Clean Air Study finns hos källan Annas Kemtvätt

 

Allium ’Millenium’. Foto Jonas Bengtsson/ Perenner.se Allium ’Millenium’. Foto Jonas Bengtsson/ Perenner.seÅRETS PERENN 2021

Trädgårdskantlök, Allium ’Millenium’


Allium ’Millenium’ är en lökväxt som blommar i juli till september. Det svenska namnet är trädgårdskantlök men växten kallas oftare vid sina smidiga släkt- och sortnamn. Precis som hos många andra arter och sorter av Allium sitter blommorna i klotrunda blomställningar som är fantastiskt effektfulla. En skillnad från flertalet Allium i våra trädgårdar är dock att ’Millenium’ blommar på sommaren och en bit in på hösten. Den utmärker sig också genom att vara fräsch och snygg nästan hela året.

Allium ’Millenium’ är en perenn som har allt. Den är snygg hela säsongen, har vackert bladverk och tjusig, generös blomning. Sorten är dessutom frisk, lätt att lyckas med och de pollinerande insekternas favorit. Perennagruppens val av Allium ’Millenium’ till Årets Perenn 2021 var enhälligt och självklart.

Blomrik med frodig grönska
Bladen är friskt gröna, glänsande och sticker upp tidigt på våren. Snart utvecklar sig bladverket till en tät, frodig tuva av långsmala, platta blad. Blommorna är rosavioletta. De är vackra redan när de står i knopp och fina till snitt. Blombollarna är cirka fem centimeter i diameter. Blomningen är mycket riklig och iögonfallande med sin lysande färg och starka former. Humlor, bin och fjärilar älskar blommorna vilket ger ytterligare liv och fägring. Med blommor blir plantorna ungefär 30 centimeter höga. Bladverket håller sig vackert under hela blomningen och till långt in på hösten.
Lökarna växer i täta samlingar som sprider sig i maklig takt i sidled. I det avseendet kan växtsättet jämföras med gräslök, och även ’Millenium’ är faktiskt ätbar. Lyckligtvis ratar dock rådjur och kaniner sorten in i det längsta.

Lättodlad i ljust läge
’Millenium’ trivs bäst i sol till halvskugga. Vanlig trädgårdsjord är utmärkt och sorten klarar torra perioder utan problem. Ett lagom planteringsavstånd är 35 centimeter från centrum till centrum på plantorna. Allium ’Millenium’ är också en strålande växt för krukplanteringar på trappa och uteplats. Dels för att den trivs och ofta övervintrar utan problem även i kruka, dels för att den är fin nästan hela året.

Snabbt stigande stjärna
Allium ’Millenium’ har tagit trädgårdsvärlden med storm. Sorten lanserades år 2000 i USA, där den även utsågs till Årets Perenn 2018. Nu är Allium ’Millenium’ en av världens mest sålda Allium för prydnadsändamål.
Bakom sorten står den amerikanske Allium-experten och förädlaren Mark McDonough. Han har tusentals olika Allium i sin samling och arbetar kontinuerligt med väl planerade korsningar. Men just ’Millenium’ är en självsådd hybrid, och vilka av alla tänkbara arter som varit inblandade i korsningen är något oklart. McDonough har dock identifierat gener av sibirisk kantlök, Allium nutans, och kantlök, Allium lusitanicum. Han registrerade sorten som ’Millenium’ med ett n, men även stavningen ’Millennium’ förekommer.

Växtexpertens favorit
Mona Holmberg kom i kontakt med Allium ’Millenium’ första gången för ungefär tio år sedan och den fina lökväxten blev snabbt en favorit.
­– Det är en suverän perenn som fungerar bra i många olika sammanhang. Jag använder den ofta i mina uppdrag, säger hon.
Mona är en av våra främsta experter på trädgårdsväxter, en expertis hon kombinerar med gedigen kunskap om och erfarenhet av växtgestaltning. Tillsammans med Ulf Strindberg driver hon Holmberg och Strindberg Trädgårdskonsulter i Göteborg. De skapar små och stora rabatter, parker och bostadsgårdar.

Härlig kantväxt
Ett användningsområde som Mona gärna lyfter fram för Allium ’Millenium’ är som härligt grön, frodig och långblommande kantväxt. För en snygg och tät kant rekommenderar hon 30 centimeters planteringsavstånd, från mitt till mitt på plantorna.
– Den är också fin att mixa med andra perenner. Då menar jag att blanda enskilda plantor av olika sorter fritt och osymmetriskt, ungefär som de växer i naturen. Det ger en vildare känsla än när vi planterar varje sort i grupper eller fält som tillsammans bildar en helhet, vilket är det vanliga. Men även där är ’Millenium’ förstås fantastiskt värdefull med sin färg och form.

Läs mer på http://perenner.se/arets-perenn/arets-perenn-2021/

 


Handelsträdgården är stängd för säsong 2020.

Vi är privilegierade som får arbeta i och med årstiderna tillsammans med er som besöker oss!
Ni får oss att växa och skapa en vacker plats!


Stort, varmt tack till er alla.

Vi ses igen till våren! 


 


Solrötter

Jordärtskocka, Helianthus tuberosus, ingår i solrossläktet, Helianthus, och härstammar från Nordamerika. Knölarna odlades av ursprungsbefolkningen i nordöstra Nordamerika, som kallade dem solrötter.

Knölarna har en nötig smak som påminner lite om svartrot och kronärtskocka. Rå jordärtskocka smakar sött. Skär ner i tunna skivor till en sallad med citrondressing och parmesan! Lagad är den perfekt att använda som potatis. Ugnsrostad eller skivad stekt gyllenbrun i smör med hasselnätter och solrosfrön! I soppa eller smaksättare i potatismos och puré. Det finns många härliga recept!

Jordärtskockan innehåller mycket kostfiber varav en heter inulin, en fiber som bland annat hjälper till att stabilisera blodsockret. Inulin gillas också extra mycket av de goda bakterierna i tarmen. Dessutom är knölarna fullproppade med både järn och kalium. Skockor förvaras bäst i kylskåpet - lite fuktigt, gärna i en plastpåse.

I dag har Cissi skördat ett gäng. Testa! 2kr/st.


 


Nu kör vi 30% rabatt på alla fleråriga växter i plantskolan!

Den bästa tiden för plantering är nu! 
Perenner, buskar, träd och gräsmattor mår bättre av att planteras på hösten. Jorden är naturligt fuktig, vilket gör det lättare för växterna att etablera sig. Risken för torka är liten och vi behöver inte vattna som på våren. På hösten behöver inte plantorna ägna kraft åt tillväxt, blomning och fruktsättning – istället går all kraften åt etablering i jorden.

Skynda att fynda!

Erbjudandet gäller så långt lagret räcker säsong 2020.
Gäller ej beställningsvaror.Varmt välkommen ut till oss i Tyresö slottspark.
 


Trendig retroväxt

Fransmannen Charles Plumier upptäckte de första begoniaarterna i Västindien på 1600-talet. Han gav växterna namnet efter den franske guvernören där, Michel Bégon.

I dag är begonian en trendig retroväxt som finns i många olika färger, former och mönster. Allt från den klassiska "mormorsblomman" till trendiga varianter i olika nyanser och färgkombinationer. 
Begonia trivs i fuktigare miljö så spreja den gärna regelbundet med vatten så trivs ännu bättre inomhus under den torrare vinterperioden


 


Vill du också skörda saftiga, söta plommon?

Victoria är en klassisk sort som är både lättskött och lättodlad. Trädet är också rätt härdigt och växer kraftigt men blir inte särskilt stort. Sorten är dessutom fertil! Trädet ger dig en underbar blomning i maj och stora röd-gul-violetta frukter i september. Fruktköttet är saftigt sött och mycket aromatiskt. Goda att ätas direkt eller i bak och syltning. Planteringsråd får du av våra trädgårdsmästare i plantskolan. Välkommen!

 


Doft av nyspunnet sockervadd

Katsura, Cercidiphyllum japonicum ett av höstens färgstarkaste träd. Bladen är vackert bronsfärgade vid bladutspringet och övergår sedan till ljust gröna färger.

Tidigt på hösten börjar en kaskad av gula och orangea färger. Trädet/ busken sprider sedan en härlig doft av nyspunnet sockervadd i trädgården.

Kraftig buske/ litet träd som blir 6 - 8 meter hög och 3 - 4 meter bred. Placeras i sol till halvskugga på skyddad växtplats. Extremt härdig. Behöver ingen vintertäckning. Skydda mot frost på våren.


 


70+ MORGON!

För att öka tryggheten ytterligare för dig som tillhör en riskgrupp som är extra utsatt för coronaviruset kommer vi att hålla extraöppet på Tyresö Handelsträdgård.
 
Vi hälsar dig varmt välkommen ut till oss i Tyresö slottspark 
fredag 2 oktober 2020 kl 08:00-10:00Vipphortensia ’MAGICAL MONT BLANC'.

Blommar vackert och rikligt med stora, vita konformade blomklasar med limegröna knoppar. Bladverket är frodigt och stjälkarna dekorativt röda. Från sensommar till en bra bit in på hösten lyser blomställningarna upp i trädgården.  

 


Torget prunkar i den vackraste höstfägring.

Dessa växter är anpassade till höstens svalare klimat och tål också en köldknäpp inpå höstvintern. Dekorera entrén, terassen, trappan, balkongen med fina höstarrangemang.

Varmt välkommen till oss! 

 


Det är enkelt att plantera och roligt att skörda egen vitlök.

Överlag är det senhösten som är bästa tiden för att plantera vitlök då hinner de börja rota sig något innan kylan kommer. Efter första frostnätterna då det är runt 8 - 12 grader i luften under dagen, är bra temperatur för att sätta ner löken. Men du kan sätta vitlöken ända fram tills att det blir tjäle i marken. Din vitlöksodling kräver inte mycket utrymme. Sätt lökarna där du har lite plats i trädgårdslandet eller i rabatten.
Funkar även att odla inomhus (se längre ner).

Vitlökens historia sträcker sig tillbaka till senaste istiden. Man antar att den odlades redan för 10 000 år sedan och att den tidigt spreds över världen för att överallt bli omtyckt, både som krydda och medicin. I Sverige odlades löken redan på vikingatiden.
Löken har använts för att bota diverse olika infektionssjukdomar genom åren och idag är det välkänt att den doftrika löken har positiva effekter vid förkylning. Men forskning har även visat att vitlök kan vara positivt för hjärta och kärl.
Att vitlök har positiva effekter på hälsan och besitter antibakteriella egenskaper har man alltså vetat länge, men det är först i modern tid som man kunnat bevisa detta rent vetenskapligt.
Vi har många olika sorters utsädeslök i butiken. Vissa sorter blir färdiga tidigare än andra och vissa ger större klyftor. Så det finns säkert en sort som passar dej.


Hur var det nu man gjorde...?

Låt vitlöken vara hel tills det är dags att sätta den.
Först i samband med sättningen tas klyftorna ut ur löken.
Jorden ska vara näringsrik, allra helst kalkrik och sandblandad lerjord. Läget ska vara soligt.

Sätt klyftorna en och en med den spetsiga sidan uppåt, på ett djup av 4-5 centimeter och med ett avstånd på cirka 15 centimeter från varandra. Radavståndet bör vara 35 centimeter.

När vitlöken börjar spira på våren är det dags att börja vattna.
Under hög- och sensommaren har rotsystemet blivit så pass djupgående att bevattning inte är lika nödvändig.

Från juni månad och ända in på hösten kan du skörda vitlöken och allt eftersom du behöver den.
Börja skörda när bladen ovan jord har blivit cirka 20 cm höga. Då får du upp en hel vitlök, inga klyftor har ännu bildats. När bladen börjar vissna är vitlöken färdigutvecklad och har börjat klyfta sig.
Kontrollera genom att försiktigt gräva bort lite jord och kolla färgen. Är vitlöken grön är den omogen, är den vit går den att skörda. Riktigt mogen vitlök har en rosa-lila färg.

Låt inte vitlöken stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skalet. Senast i september bör du ha skördat alla. Det yttre skalet är vitlökens egna skydd mot mögelangrepp. Och då är det dags att sätta ny lök.
Ta upp lökarna och låt dem torka ett par veckor. Om de därefter får torka ytterligare ett par veckor i ett torrt ventilerat utrymme så kommer de att klara vintern bättre.


Kan jag odla inomhus?

Odla en snabb, underskattad och alldeles utsökt smaksättare inomhus i kruka! Det kan du göra lite när som helst på året. Lökarna utvecklas inte men däremot får du en god blast som kan användas som färsk krydda.
Blomsterjord eller vanlig planteringsjord fungerar fint för odling av vitlök. Tryck ner klyftorna 2 cm i jorden och vattna. Stjälkarna kan du skörda allteftersom. Denna delikata blast med lätt vitlökssmak kan användas på samma sätt som gräslök, i sallader eller som kryddgrönt till de flesta maträtter!

Tänk på att vitlöksklyftor från livsmedelsbutiken ofta kan bära på virus eller annan smitta som riskerar att hamna i jorden, vilket kan ta år att bli av med.  De kan även vara preparerade för att inte gro och då blir inte resultatet det önskade. Så sätt inte dessa i din jord.


Lycka till.


 
Linnaeus' hedrar minnet av Linné.

*Linnaeus' blommar från slutet av juni och fram till oktober. Söt, liten marktäckande ros som blommar med halvfyllda mörkt aprikosfärgade blommor i täta klasar med svag doft Blommorna lockar till sig bin och humlor. Efter blomningen ger 'Linnaeus' små, orangegula nypon. Plantan blir ca 1 m hög och 1,2 m bred.
Den introducerades år 2007 för att hedra minnet av Carl von Linné, med anledning av att det år 2007 var 300 år sedan Linné föddes.

 


Lycka i en kanin?

I Kina är kaninen en del av de 12 stjärntecken, zodiakerna som är en symbol som representerar långt liv och lycka. 

Hur som helst - mycket höstnytt i butiken! 


Rhododebdron 'Graziella'

en unik sort med långa, smala, mörkgröna blad. Låg och bredrund i växtsättet. Blir ca 1,2 meter bred och hög. Blommar med stora, purpurrosa blommor i maj-juni.

Trivs bäst i vindskyddade lägen i fuktig och väldränerad jord på skuggig eller halvskuggig plats. Rhododendron tillhör gruppen surjordsväxter och kräver kalkfattig jord.
Vi rekommenderar Emmaljungas Exklusiv Rhodo- & Blåbärsjord.

Rhododendron tillhör rhododendronsläktet, som i sin tur är ett släkte bland ljungväxter. Där ingår även Azalean. Namnet kommer från grekiskans rhodo, som betyder ros eller träd, och dendron som betyder träd. Arten är vad man kallar städsegröna, alltså att de ständigt är gröna och alltså har kvar sina löv hela året om. Det omtyckta rhododendronsläktet kan hittas i vilt tillstånd i bergskedjorna Himalaya och Kaukasus.

I plantskolan finns även andra sorter som Dreamland, Nova Zembla, Gomer Waterer, Roseum Elegans, Catawbiense Grandiflorum.
Välkommen till plantskolan så berättar vi mer

 


Härodlade pumpor!

De större modellerna av den klassiska pumpan även kallad halloweenpumpa är god att ha i allt ifrån soppa, paj till goda grytor och desserter.


Kryddig pumpapaj med digestivebotten!

För: 6-8 personer
Temperatur: 200°C

Pajfyllning:
900g muscatpumpa
4 dl grädde
2 msk strösocker
1 msk kanel
1 tsk malen muskotnöt
svartpeppar
1 apelsin (skal)
4 ägg

Pajskal:
20 digestivekex
2 dl flytande smör
0,5 dl vatten

Tillbehör:
svartpeppar
creme fraiche

1. Skala och hacka pumpan. Ha ner den i en kastrull tillsammans med grädde. Låt det koka ihop till pumpan mjuknat, cirka 20-25 minuter. Rör om då och då.
2. Rör ihop pumpan med strösocker, kanel, malen muskot, ett par drag på pepparkvarnen och rivet apelsinskal. Låt det svalna en aning och rör sedan i äggen.
3. Kör digestivekexen i en mixer. Blanda digestivesmulet med flytande smör och vatten. Platta ut en form och förgrädda i 10 minuter i 200°C. Ha i pumparöran och grädda pajen längst ner i ugnen i 60 minuter i 200°C. Lägg en bit aluminiumfolie över pajen efter halva tiden så den inte blir bränd på ytan. Servera med lite svartpeppar på toppen och creme fraiche.

Detta recept kommer från Landleys Kök   
Här finns även många andra härliga pumparecept!

 


Höstanemon ‘Honorine Jobert’

lyser upp vackert i höstträdgården 
Blommar i september-oktober med enkla vita blommor. Blir ca 80-100cm hög med tredelade, tandade blad. Vill stå i sol till halvskugga på vindskyddad plats med väldränerad jord.


Härliga höst!

Att man blir frisk och mår bra av att vara i naturen är ingen nyhet Inte heller att trädgårdar gör samma nytta! Dessutom har vi den bästa tid för plantering nu.

Kom förbi plantskolan på lite tips och råd. 

Varmt välkommen!


Grekvädd ’Mars Midget’ är åter i plantskolan!

En skir och vacker perenn som fungerar bra i perennrabatter som vävarväxt. Den blommar under juli - september med sina cerisefärgade, karaktäristiska blommor som liksom svävar i rabatten. Lättodlad med små krav, vanlig trädgårdsjord går bra. Trivs i sol på lite torrare platser. Blir ca 40cm hög. Lockar fjärilar och bin.

Välkommen till Plantis!

 


Ögonblom, Coreopsis ’Full moon’

En lekfull perenn som förgyller rabatten under lång tid, från juni till oktober. Blir ca 40 cm hög. Trivs i full sol och näringsrik väldränerad jord .


Så året runt!

Nu har vi fått hem Sara Bäckmos frösortiment "Så året runt" för vinterodling. Det är ett sortiment med fröer som passar att så på friland och i växthus året runt!
Hoppas du hittar något som du tror kan passa din odling i höst- och vintersäsong!

Se presentationsvideon här; 
Så året runt – Nytt frösortiment


 


Starten på något nytt!

Trots att vi går mot kallare tider och sommaren är över är hösten starten på något nytt.

Nu har höstlökarna dukats upp i trädgårdsbutiken!
Vi har både lökar för självplock och i färdiga förpackningar.
Blomsterlök kan du plantera från september fram till tjälen kommer ned i marken. Det vi kallar höstlök är bland annat tulpaner, krokus, allium, snödroppar och pärlhyacint, alltså lökväxter som blommar på våren.

Kombinera lökväxter med perenner. Sätt gärna lökar i en redan befintlig rabatt och plantera fler lökar med olika blomningstider. Då får du en blomstrande rabatt redan i mars-april som håller sig in i juni. Väljer du dessutom lökar där stjälkarna har olika höjd får du en rabatt med djup.

Förstärk våren med mycket färger genom att plantera olika sorters blomsterlökar så de blommar i följd. Efter krokus kommer tulpaner, sedan allium. Plantera blomsterlökarna i olika lager ovanpå varandra så de blommar i samma område/kruka i lagom följd.
Låt inte krukorna stå tomma! Frosttåliga krukor och blomsterlådor är perfekta för blomsterlökar som ska blomma till nästa vår. 

Varmt välkommen!
Mån-fre 10-18. Lör-sön 10-16.

 
   
En del väljer kruka före växt.


Nu har vi fyllt butikshyllorna med höstnyheter i kurkväg.
Kika in! Vi lovar att du hittar något snyggt!


 


Butterly Blue

Från juni och ända in i oktober får 'Butterfly Blue' massor av milt duvblå blommor som lyser upp i perennrabatten.

Fältvädd, Scabiosa ’Butterfly Blue’ är omtyckt av  fjärilar och  bin. Trivs på torra jordar och ljus plats. Tål även direkt sol. Blir ca 30cm hög.

Scabiosa ansågs förr kunna bota skabb och klåda. Fältvädd kallades därför skabbört och skabbgräs. Namnet Scabiosa kommer från latinets scabies som betyder klåda eller strävhet.


Hortensia Hydrangea macrophylla THE ORIGINAL,
Endless Summer®-serien.

Stora blå bollformiga blommor från vår till höst. Blommorna kan bli upp till 15 cm i diameter. Har ett friskt grönt bladverk. Blommar i juli till september i blått eller rosa beroende på pH-värde. Blå hortensior behöver ett lågt pH-värde för att behålla den blå färgen. Därför ska de planteras i rododendronjord eller kalkfri torvmull. Gödsling på våren med surgörande näring som rododendrongödsel hjälper också till. Basisk jord ger rosa blommor.Blommorna är vackra till snitt och att torka.

Skickliga odlare har lyckats förädla fram nya sorter som kan odlas ända uppe i zon 4. De säljs under gruppnamnen Endless Summer och Forever & Ever. Dessa hortensior blommar både på gamla grenar och på nya årsskott, alltså åtminstone en gång om fjolårsskotten råkar frysa ner under vintern. Faller inte i smaken för rådjur!

En populär teori gällande namnet ’Hortensia’ är att så hette älskarinnan till franske botanisten Philibert Commerson som förklädd till man följde med honom på forskningsresor till Kina på 1700-talet. Därifrån, samt från Japan och Korea, fördes åtskilliga hortensior till Europa.

 


Jätteprästkrage ’Bröllopsgåvan’

Blommar i juli till oktober med stora vita blommor med gul mitt. Putsar du bort vissna blommor så förlängs blomtiden.

Blir ca 100 cm hög, upprätt med mörkgröna blad. Trivs i soligt ☀️ läge i en näringsrik, väldränerad jord.

Jätteprästkragen ’Bröllopsgåvan’ växer i Klagstorp i Skåne och går att spåra till Slimminge 1 milbort. Jätteprästkragen har gått på kvinnosidan i samma familj i fyra generationer.
Marit, som odlar den idag, kan spåra den tillbaka till 1923. Det året gifte sig Marits svärmors mor och i samband med bröllopet fick hon jätteprästkragen av sin mor i föräldrahemmet i Slimminge utanför Skurup. Prästkragen fick följa med till det nya hemmet utanför Östra Vemmenhög. År 1955 flyttade hennes dotter Gudrun till Klagstorp och med i flyttlasset fanns en delning av jätteprästkragen. Fyrtioett år senare, 1996, gick den vidare till hennes svärdotter Marit som senare skrev ett brev till perennuppropet och tipsade om den. Att hon fick en delning följer traditionen i familjen. Marits svärmor Gudrun berättar att när man flyttat till en ny bostad har man fått en bit av plantan med sig. Den har också använts till födelsedagsuppvaktningar och så länge hennes mor levde fick Gudrun alltid en bukett av jätteprästkragen på sin födelsedag mitt i sommaren.


Källa: Perennfolket.se
 


Daglilja 'Stella de Oro'

En lättodlad och vacker perenn med guldgula, doftande blommor. Plantan bildar täta tuvor tidigt på våren med smala gräsliknande blad.

Ett riktigt snyggt ”prydnadsgräs” fram till blommorna tar över i maj till september. Blir ca 25-30cm hög.

Gul, brunröd och blekgul daglilja hittar vi ofta som överlevare på ödetomter. De har odlats länge i våra trädgårdar. Ogillas av de flesta hjortdjur.
Lägg rabarber på rabarberna!

Nu 50% rabatt på alla rabarber i plantskolan! Gäller så långt lagret räcker säsongen ut.Fransk rabarbermarmelad

Ett förstklassigt recept som smakar ljuvligt tack vare en fyllig och fräsch smak av rabarber och smör. Marmeladens styrka ligger även i den perfekta balansen av sötma och syrlighet.

Ingredienser

PORTIONER: 1 liter

* 1 kg späd rabarber
* 750 g strösocker
* 30 g smör

Gör så här;
Skölj rabarberstjälkarna noga och skär dem i tunna bitar. Blanda med socker i en bunke och låt det dra över natten.
Rör runt så att sockret löser sig och häll upp den saft som bildats i en kastrull, och koka ihop den på medelvärme utan lock tills drygt hälften kvarstår, ca 10 minuter. Lägg sedan i rabarbern,låt koka upp under omrörning och rör ner smöret.

*Starta timer

Sänk värmen och låt marmeladen koka sakta i 20-35 minuter. Prova om den har rätt konsistens genom att låta lite marmelad svalna på ett fat.

*Starta timer

Slå upp marmeladen på väl rengjorda glasburkar, förslut. Låt smaken mogna i ett dygn.

Fri från gluten och ägg.
Innehåller mjölkprotein.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.


Detta är ett recept från Buffé. 


Nu har vi erbjudande på dessa stora, härliga jordgubbs-/ smultronkrukor i terrakotta!

Fyll hela krukan med jord. Sätt plantan överst i krukan. De revor som växer ut från plantan sätter du i de mindre öppningarna på sidan av krukan.

Nu 498:-/st. (Ord.pris 998:-/st.)
Erbjudandet gäller så långt lagret räcker. 

Varmt välkommen!

.


Färgstarka Echinacea ’Sunseekers Orange’

Älskad av fjärilar  och förgyller trädgården under sensommar och höst.
Den ger också fina siluetter och uppskattas av småfåglar vintertid.

Echinacea kommer av grekiskans echinos som betyder igelkott och syftar på blomdiskens taggiga fjällspetsar. På engelska heter den Cone flower. Extrakt från blomman används som verksam ingrediens i många naturläkemedel mot förkylning och har även sin motsvarighet i uramerikansk läkekonst.

 


Nu är det dags att gödsla gräsmattannen andra omgång!

Många ger sin gräsmatta en giva gödning på våren och nöjer sig med det. Mattan mår kanonbra drygt en månad, men orkar inte riktigt hela vägen fram utan gulnar, torkar och tappar lystern fram på sensommaren. Då riskerar också mossan att vinna mark. Att gödsla gräsmattan minst en gång till under sommaren gör hela skillnaden. Resultatet blir bättre än dubbelt så bra!


Hur ska jag klippa gräsmattan?
Hur ofta?

Klipp minst en gång i veckan under säsong.
Klipper man ofta stimulerar man gräset att sprida sig.

Klipphöjd?
Börja med att klippa gräset på klipparens högsta nivå. Sänk succesivt till önskad nivå.
Klipp max bort en tredjedel av gräsets höjd.
Om gräset blivit för högt, klipp ner det stegvis för att inte skada gräsets tillväxtzon.
Om gräsmattan blir gul efter att du har klippt, har du klippt gräset för kort.
Höj klipphöjden på gräsklipparen igen fram på höstkanten.

Slipa knivarna!
Se till att ha vassa knivar på gräsklipparen. Det gör snittytan på gräset finare. Med en fin snittyta minskar risken för uttorkning samt bakterieangrepp och därigenom också sjukdomar.

Variera dina klippvarv!
Klipp gräset i olika riktningar så stimuleras gräset att sprida sig ytterligare. Gå olika varv eller fram och tillbaka med gräsklipparen.

Gödsla gräsmattan i början av säsongen så får jorden den energikick den behöver efter en lång vintervila. Fördelen med Algomin Ekogödsel är att den innehåller 2 procent naturlig växtstimulans i form av utvalda aminopuriner från färska brunalger och 98 procent havskalk för att transportera aminopurinerna till växten, samtidigt som den tillför de 32 viktigaste mikronäringsämnena för växten.

Algomin Ekogödsel går även att använda när som helst under säsongen för att stärka jorden och höja pH-värdet om det blivit för lågt på grund av försuring.
Fortsätt sedan med Algomin Gräsgödsel för att ge gräset den näring det behöver. Gödsla gräsmattan var 6:e till 7:e vecka med start då gräset börjar växa på våren. Gödsla hellre mindre och ofta än mycket och sällan.

För gräsmattor där mossa blivit ett problem: gödsla med Algomin Mossa som är en kraftig näring som stärker gräset och samtidigt torkar ut mossan.

För gräsmattor där ogräs brukar vara ett problem: gödsla med Algomin Ogräs. Det är en näring som kalkar och gödslar din gräsmatta samt hindrar nya ogräsfrön att gro. Algomin Ogräs tar inte bort befintligt ogräs.

Gödsla första gången tidig vår, innan första tillväxt. Om första gången sker senare: rensa först bort uppvuxet ogräs.
Klipp gräsmattan ofta, då växer gräset sig starkare och tar så småningom överhand över eventuell mossa. Gräset gillar att bli klippt. Mossan tål inte slitage. Klipp aldrig mer än 1/3 av gräsets höjd, därunder är gräsets tillväxtzon. Vill du klippa ner gräset kortare, gör det stegvis.

Har du kala fläckar i gräsmattan eller mycket mossa? Stödså med gräsfrö direkt i mossan och vattna ofta. Låt inte fröna torka ut helt.
Använd inte surgörande mossmedel, det tar endast bort symptomen – inte orsaken till mossan.
Med Algomin gödsel tar du bort orsaken till mossan genom att skapa en bättre miljö för gräset att växa i och återskapar balansen i jorden. Algomins unika sammansättningen av naturlig växtstimulans, makro- och mikroämnen gör att gräset blir starkare och konkurrerar ut mossan.

Ha tålamod, att återskapa en naturlig balans där gräset verkligen trivs tar tid!
Genom att låta Algomin göra jobbet skapas en långsiktigt hållbar miljö i jorden.Mer information finns hos https://www.algomin.se/
 


Petit Jenny

Med sin ljusrosa färg och stora blomrikedom drar den till sig blickar på långt håll. Lychnis flos-cuculi ‘Petite Jenny’ har små fyllda blommor i ljusrosa, med flikiga kronblad, nästan som taggiga små bollar som attraherar bin och fjärilar. En annan bra egenskap är att den inte är smaklig för rådjur.

Blommorna kan njutas i trädgården från tidig sommar i juni till långt in på hösten. Orsaken till den långa blomtiden är att blommorna är sterila och inte sätter frön, därför kan den koncentrera sig på att fortsätta producera blommor hela säsongen.

’Petit Jenny’ trivs i fullt soliga till halvskuggiga lägen. Blir ca 50cm hög. Gökblomster är tåliga och växer bra på de flesta jordar men gärna lite fuktigt.

 


Nyhet som ger bär på årsskotten 

En annorlunda form av hösthallon Rubus ’Autumn Bliss’ som mognar i september och kan skördas långt in på hösten. Mörkt röda, fasta, saftiga bär med lite syrlig smak. Ger bär på årsskotten och mognar i mitten av september och fortsätter ge skörd tills dess att det fryser. Rik avkastning.
Hösthallon kan klippas ned helt på hösten eftersom de ger skörd på årets skott.

Odlar du både sommarhallon och hösthallon i trädgården förlänger du skördetiden.
Bland allanyttiga bär utmärker sig hallon som särskilt rika på fibrer, järn, magnesium och folat. De har också ett högt innehåll av olika fenoler, en typ av antioxidanter med positiva hälsoeffekter.
Smulpaj med hösthallon och äpplen;

125 g hallon
5 äpplen
2 dl havregryn
2 msk strösocker
2 dl vetemjöl
3 dl mandelspån
1 dl strösocker
1 krm flingsalt
125 g smör

* Sätt ugnen på 175°.
Blanda mjöl, havregryn, socker, 2 dl mandelspån och flingsalt.
Klicka i smöret och nyp ihop till en smuldeg. Blanda i resten av mandelspånen.
* Skala ev och skär äpplena i bitar eller klyftor och blanda med sockret.
Lägg i en smord pajform, 28 cm i diameter. Vänd ner bären och fördela smuldegen ovanpå.

* Grädda mitt i ugnen tills äpplena är mjuka och pajen har fin färg, ca 40 min.
Om det behövs, höj värmen och grädda ca 5 min till för fin färg.

Recept av Lena Söderström

 


Mormorshallon

Rubus Hallon-gruppen är en gammal sort trädgårdshallon som odlats i Sverige sedan början av 1800-talet. Medelstora mörkröda hallon med ytterst fin smak som mognar tidigt och ger lång skördeperiod. Bär för direktkonsumtion, ett riktigt dessertbär men fungerar också till saft eller sylt. Anspråkslös växt med kraftigt växtsätt.

Perfekta till sommartårtan! Goda smoothies!
Gör din egen sylt, marmelad, gelé, hallonsirap eller varför inte likör.
Till pannkakor, bullar, muffins...
Kanske allra godast på ett strå.

Odlar du både sommarhallon och hösthallon i trädgården förlänger du skördetiden rejält. Bland alla nyttiga bär utmärker sig hallon som särskilt rika på fibrer, järn, magnesium och folat. De har också ett högt innehåll av olika fenoler, en typ av antioxidanter med positiva hälsoeffekter.Hallonsorbet

4 dl hallon
1 dl vatten
1,25 dl strösocker
1 st saft från citron
1 st äggvita

Koka upp hallon, vatten, och socker. Låt svalna och mixa med en stavmixer.
Vill du ha en helt slät sorbet kan du även sila bort kärnorna från hallonen.

Blanda i citronsaften och smaka av. Vispa äggvitan till ett ganska hårt fluff, häll i hallonblandningen och rör runt tills allt är blandat.
Kör i glassmaskinen enligt maskinens instruktioner tills glassen är klar.
Du kan frysa den i frysen också om du inte har en glassmaskin, men då måste du röra om då och då.

Recept från Cecilia Hansson.

 


Brigitta Blue i blom

Amerikansk blåbär som bjuder på stora välsmakande bär av hög kvalitet. Glänsande bladverk med vackra höstfärger. Kraftigväxande buske 1,5-2m.
Amerikanska blåbär trivs bäst i lågt PH 4,5-5,5 . Vid plantering använd rhododendronjord eller ogödslad torvmull så får du ett bra resultat. För bra pollinering planterar du Birgitta tillsammans med Olle 

Välkommen till plantskolan så berättar vi mer! 


 


Krusbär ’Invicta’ på stam

Ett litet träd höjd ca 1,5m.
Rikligt med små söta gula goda bär i juli. Soligt läge för mer skörd. Går utmärkt att äta direkt från trädet.
Perfekt lyx till balkong eller terrass.

 


Nyheter i trädgårdsbutiken!


Bägarranka, Dipladenia, (Mandevilla)

En fantastisk slingerväxt som blommar flitigt från våren ända fram till hösten.
Det är en lättskött växt bara du ser till att vattna den lite extra under varma perioder. Bägarrankan trivs allra bäst utomhus i krukor, lådor eller rabatter på en solig eller halvskuggig plats.
Du kan även placera den i ett söderfönster. Det är en av de få krukväxter som tål starkare sommarsol.
Kan övervintras på en ljus, sval plats.

Den har fått sitt vetenskapliga namn efter Henry Mandeville, som var en brittisk diplomat och även en duktig botaniker. Den har sitt ursprung i Syd- och Centralamerika och har blivit populär som klätterväxt i trädgårdar och hem över hela världen. För drygt hundra år sedan, då den först kom till Europa, var den framförallt populär som prydnadsväxt vid herrgårdar och slott.

Välkommen till oss så berättar vi mer!


Massor av nyheter i plantskolan.
Både mjuka och hårda. Välkommen!


Sommarens ljuvligaste blomma på flaska

Ett enkelt recept med bara tre ingredienser.
Syrensirap är gott att ha på pannkakor, i cocktails och i en varm kopp te.Eller prova att tillsätta lite sirap till kakbaket för en spännande smakupplevelse.


2,5 dl vatten
2,5 dl socker
2,5 dl syrenblommor
 
Blanda socker och vatten i en kastrull som du sedan kokar upp under omrörning tills sockret löst sig.
Tillsätt de sköljda och rensade blommorna. Låt puttra i tio minuter.
Sila bort blommor och häll upp sirapen på flaska. Förvara i kylskåp.

 


Vi håller öppet för er som vill ta er ut till slottsparken ☀️ 

Vi är extra tacksamma över våra stora ytor i dessa tider.
Vi öppnar utekassan på helgen och håller oss på lite avstånd
och får avstå ”vårkramen” till senare. 


 

Foto 	Ida Magntorn Foto Ida Magntorn


Årets Pelargon 2020:  Zonalpelargon Tango Deep Rose With Eye.

Tango Deep Rose With Eye är ett utmärkt val utomhus, eftersom den är mycket regntålig.  Även om sommaren blir regnig och blöt blommar sorten rikt och utan uppehåll, och den tar inte heller skada av vinden.
-Jag tycker att pelargoner är underbara eftersom de är så snälla blommor. Man kan åka ifrån dem en vecka utan att de klagar. Även om mina torkar ut och blir bortglömda under vinterhalvåret, så svarar de direkt när de får kärlek och omvårdnad igen. Själv har jag ett 20-tal pelargoner som får usel skötsel under vintern, ändå drar de igång så snart jag börjar pyssla med dem. Mina gamla trotjänare är inga märkvärdiga sorter, men för mig är de gamla vänner som jag alltid är lika glad att återse, berättar Gunnar.
Varje år tillkommer någon ny sort i Gunnars samling och i år blir det Tango Deep Rose With Eye. Även pelargoner behöver nya vänner.
-Jag är förtjust både i blomman och faktiskt också i själva namnet. Jag är ganska bra på att dansa styrdans, men kanske inte just tango. Nu blir jag sugen på att lära mig, särskilt queertango, en variant där alla får föra och alla kan dansa med alla. I väntan på att åter kunna umgås och dansa, får Årets Pelargon vara min dansanta vän!
Skötsel
 Tango Deep Rose With Eye passar främst att använda utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria är sorten även fin inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.
För att lyckas gör så här:
När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
 
Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
 
Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
Årets Pelargon är en fin present att ge bort till någon man tycker om. I väntan på att den kan få komma ut passar den utmärkt på fönsterbänken.  


Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden vilket vi vill lyfta med “årets pelargon”. Det finns pelargoner med blommor i många olika former och färgtoner och bladverk i de mest skiftande mönster. Pelargoner kan dofta, användas i bakverk och det finns sorter för både ute och inne.
För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

Pelargonens Historia
Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna.
Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.
Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både ikoja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka bland sina favoriter.

Skötseltips
Generellt skötselråd för pelargoner:
Näringsrik, mullrik jord med god dränering i form av lecakulor eller krukskärvor som gärna blandas upp med jorden. Solig och varm växtplats. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och ge näring under hela sommaren. Häll bort eventuellt överskottsvatten. Bryt av vissna blommor och blad ända inne vid stammen. Skydda växten mot vind och ihållande regn.
Sent på vintern eller tidigt på våren beskärs och omplanteras pelargonen. Varmt och soligt samt gott om plats är den bästa placeringen för en pelargon. Vanlig rumstemperatur fungerar bra, men bäst trivs den utomhus. På vintern är temperaturer mellan 8 och 12°C att föredra.

Juryns motivering
I juryn för Årets Pelargon sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.
Årets utvalda Pelargon är en veritabel färgexplosion.
Titta på djupet – med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tre-dimensionellt formspråk från det vitaste till det  djupaste och mustigaste mörkrosa.
På fönsterbräda eller i balkonglåda – lika passande för denna allväderspelargon.
Årets utvalda heter Tango Deep Rose With Eye


Blomterfrämjandet VIDEO ; 
https://www.mynewsdesk.com/se/blomsterframjandet/videos/aarets-pelargon-2020-48956

 


Majvor och Pontus fyller växthus 8 med vårens finaste penséer.

Pensébebisar som kallas halvfabrikat och odlats hos vår vän Lennart på Ekerö. 

Pensén hälsar oss välkomna till en ny trädgårdssäsong. Storblommiga, småblommiga i en bred färgskala. Den tål några minusgrader och kan därför sättas ut i trädgården eller på balkongen långt innan andra sommarblommor.

Trivs i sol som skugga. Ska vattnas regelbundet och om de står i kruka/låda ska de aldrig torka ut. Fin som kantväxt, i balkonglåda, urnor och samplanteringar. Blommorna går att äta och kan användas i tex sallad, som dekoration eller krydda!

Genom att putsa och toppa genererar penséerna nya blommor och kraftigare växt. På så sätt förlängs blomtiden och du kan ha kvar dina penséer långt in på höst-vintern om du pysslar om lite extra. Blir de för höga och spretiga ska de klippas ner rejält. Lämna kvar ca 5-7 cm av växten.

I Sverige är pensén fortfarande en sådan inarbetad vårblomma medan den är en självklar höstblomma i England. Penséer är hybrider av olika Viola med skiftande ursprung.

Pensé kommer från franskans ord för tanke och har fått sitt namn efter sitt näpna ”ansikte” som påminner om en människa i djupa tankar.

Hjärtligt välkommen!


 


Kamelian har odlats i Europa i århundraden. I Uppsala fanns det blommande exemplar i slutet av 1700-talet.

Kamelian är nära släkting med tebusken som faktiskt heter Camelia sinensis (eller kinesisk kamelia).

Det sägs att den kom till Europa då några kinesiska handelsmän skickade hit fel buskar. Det väckte förstås ingen större förtret utan kamelian blev snabbt en älskad trädgårdsväxt i England och flera andra länder.

En annan teori är att den Tjeckiske missionären Georg Joseph Kamel förde in de första kameliorna till Europa från Filippinerna, där han verkade. Hur som helst fick Kamelian sitt namn av Linné, som 1753 till minne Georg Joseph Kamel (1661-1706).

Forna tiders ljusa, svala herrgårdssalar var en bra miljö för dem under vintertid. Där höll man ouppvärmt största delen av vintern, salen värmdes bara upp inför fester och helger.

 


2020 är början på ett nytt årtionde. Det är en nystart.

I en värld med högt tempo och full i digitalisering finns det en strävan efter en mening och vänlighet och ett behov av personliga möten. 


Vad säger spåkulan om 2020?

Trend-Stefan pratat om att snällhet är det nya svarta och fokus på ännu mer hållbarhet och hur kan vi spara, lappa och laga!
Magasinet Elle skriver att vårmodet 2020 innehåller allt från det sena 60-talet i form av färg och mönster!

2020 kanske inte lika glatt som vi minns det förra 20-talet utan mer vilsamt, snällt och med mycket värme och runda former. Vi lever mjukare och inte lika skrytigt

Vi vill ha ett hem som ger lugn. Vi tillsätter gärna textilier. Adderar toner i terrakotta. Kan vara lerkrukor, men också bara som färg på textilierna.

De senaste årens storfavoriter monsteran och fikonträdet kan få maka på sig lite då nya trendväxter som exempelvis ormbunken tar upp plats i våra hem. Vi gillar det traditionella och farmors-och-mormorsväxter har fått ett uppsving som tex begonior.

Det perfekta och tillrättalagda får ge plats åt icke-perfekta växter med asymmetriska detaljer eller där historien bakom är viktigare än utseendet. Som en mottrend till de stora växterna ser vi mer av grupperingar av små växter som suckulenter och sticklingar. Ökad medvetenhet om växters hälsobringande effekter ger ett uppsving för växter som effektivt renar luften.

Vi fokuserar ännu mer på den hållbara trädgården där man skapar ett eget ekosystem. Växter blir ny jord i komposten och regnvattnet samlas upp för senare vattning. Småkrypens existens får ett allt större utrymme. Att skapa en egen äng i ett hörn av trädgården gynnar också de små och är ett populärt inslag i trädgårdarna. Ängar är inte bara vackra att titta på, de lockar även till sig fjärilar, humlor och bin som pollinerar fruktträd och grönsaksland.


Vi ser framemot ett nytt år, en ny säsong och en tidig vår med säsongsöppning.

Ett gott nytt år önskar vi er alla. Ta hand om varann!

 

                       
JULMARKNAD 2019


3:e helgen i advent;
lördag 14/12 & söndag 15/12  kl.10:00-16:00

 
Har du inte hittat julkänslan än så kommer julkänslan att hitta dig här!
Ta med dig vännen, barnen, grannen, pappa, mamma, svärföräldrar, kollegan eller hunden och kom!

Trädgårdsbutiken är stämningsfullt inredd med vackra ting som hör julen till.
Botanisera bland vackra julblommor och dekorationer. Här finns även ett mysigt julcafé med godsaker för alla smaker. Ståtliga julgranar till försäljning på torget! 

Våra växthus blir till marknadstorg med plats för många utställare. I år är listan lång och i skrivande stund ser den ut så här;


Leh Design - tovade produkter
Nina Vikström - virkat

Erika Svernström - barnböcker
Karin Pasche - författare
Anna Horngren -  cement

Ateljè Ejdertryck - tryck 
Cecilia Rojek- barnböcker
Åsa Jonsson - smycken av tyg och glas
Eva Rojeman - slöjd
Jhon Vilcapoma - tröjor, stickat

Sileli - barnkläder
Stråby - barntröjor
Kul o klok - sällskapsspel

Carizma - smycken
J dots - plädar och ljus
Rita Fredus - samslöjd
Kjell Åke - senap, korvar

Chiconique - handtecknade mönster på textil
Carina Lindgren - skinn
Karamellfabriken Guto - godis, salami, korv

Fibraquarelle - Amandine Coget - handvävnad
Ingemar Nygren - marsipan
Birgitta Fahlstedt - textil
Birgitta Bergström - grytlappar, lappteknik

Syrrans - delikatesser
135 Äpplen - äppelprodukter
Vasilis - olivolja
Susannes atelier - inredning
Anette Harysson - tomtar i betong mm

Cattis Dahlberg - Aloe vera produkter
Sonya - stickade barnmössor och sockor
Taste Brazil
Lovisa- keramik
Damu - ljus

Moderummet Stockholm - kläder och accessoarer
Annika Nilsson Wahlström - söta godsaker
M.fl

Utställare kan variera under julmarknadsdagarna.Step In Dansstudio uppträder lördag 14 december kl.12.00 och 13:00.
Teaterpalatset uppträder söndag15 december kl 13.00 och 14.00.
Nando show lördag 14 december kl.13:15.

Ponnyridning lördag 14 & söndag 15 december.

... och självaste Jultomten har lovat komma!


Med reservation för ändringar.
 
Café i trädgårdsbutiken.
Korvgrillning på gården.
Försäljning av julgranar.
Varmt välkommen till årets julmarknad! 

Vi håller öppet;

3:e helgen i advent
lördag 14/12 & söndag 15/12
kl.10:00-16:00.

Fri entré ❤️Stort tack till Kwalitel som hjälper oss med el även detta år! HITTA HIT 
 


Adventstid!

Vi välkomnar dig till handelsträdgården första helgen i advent.

Trädgårdsbutiken är stämningsfullt inredd med julens vackraste ting och ljuva dofter. Här finns närodlade julblommor och sköna inredningsdetaljer som hör advent och julen till.

Lördag 30 november kl.10:00-16:00
Söndag 1 december kl.10:00-16:00

Hoppas vi ses!

 


Maxa myset hos oss!

Det är så fint i butiken nu så det kändes riktigt trist att stänga fram till advent...

Vi fick feeling och bestämde att ha extraöppet istället  


Lördag och söndag 16-17/11. 
Lördag och söndag 23-24/11.
Kl.10:00-16:00


Varför är det bäst att plantera på hösten?

Nu är jorden naturligt fuktig, vilket gör det lättare för växterna att etablera sig.
Risken för torka är liten och så länge det inte är tjäle i marken är en förträfflig tid att plantera tex träd.

Under vintern befinner sig trädet i vila, men så snart det blir några grader varmt i jorden börjar rötterna växa. Höstplanterade träd börjar därför rota sig tidigt på säsongen.

Vid höstplantering behöver inte det nyplanterade trädet ägna kraft åt tillväxt, blomning och fruktsättning. Istället går all kraft åt etablering.
Du vinner tid på våren, då rötterna är det första som vaknar och då är redan trädet på plats.

Höstfesten fortsätter! Nu har vi -50% rabatt på alla fruktträd i plantskolan.
Dessutom buskar, bärbuskar, träd, perenner, stora utekrukor och höstlökar.
Erbjudandet gäller till 27 okt 2019, så långt lagret räcker 2019 (ej beställningsvaror).


 


Skapa ditt eget höstarrangemang. 

Tänk så underbart att komma hem om kvällarna och mötas av lite lycka som står på trappen.

Gör det lekfullt och blanda olika krukor och korgar. Gå ut i skogen och leta material. Svamp, mossa och vackra löv… 
Varför inte använda en gammal stol?!

Plantera prydnadsgräs för att få mer dynamik och höjd i din kruka. De är extra vackra nu på hösten då flera av sorterna får fina färger och vippor.

Prydnadskål är vacker att samplantera med andra höstväxter och håller sig fin långt efter det att frosten kommit. Finns i många färger, från limegrön till nästan svart. 

Och cyklamen och pumpor i krukan är kanske ett måste...?  Det blir lätt trångt. Det blir många krukor i år...

På handelsträdgården är torget fyllt i vacker höstfärgring. Traditionellt och en del lite ovanligt.

Låt fantasin leva ut!

 


Höstmys  på handelsträdgården.

Det börjar bli dags att byta ut sommarens växter mot tåligare höstvarianter.
Växterna i höstfägringssortimentet är anpassade till lite kyligare temperaturer och håller sig fina långt in på senhösten. Vissa sorter tål även en lättare frostknäpp eller två. 

Skapa vackra höstplanteringar och  bona in din uteplats, balkong eller entré med glada, starka och mustiga höstfärger .
Ta vara på de soliga dagarna med lövverkets sprakande toner. Ge dig tid att vara ute i trädgården, med en filt och en kopp te, eller varför inte grilla med barnen.


Hoppas vi ses!
.
Det är på hösten som planteringsåret börjar och vi startar upp med Planteringsdag här på Tyresö Handelsträdgård, lördag 7 september 2019.


Den här dagen har vi många fina erbjudanden på handelsträdgården! Missa inte det.

Testa din trädgårdsjord gratis!
Vår vän Lennart bjuder på jordprov och kunskap kring jord och näring.
Vilken sorts jord har du i din trädgård? Vad har jorden för betydelse för dina växter?
Jordprov med pH- och Lt- test (kalk- och näringstest) samt okulär bedömning av jorden. 
För test: Ta med dig 1dl jord av din egen trädgårdsjord. Ta gärna med dig jord från 3 olika ställen i din trädgård. Max två prover per kund. Värde 150kr.
Har du gjort testet tidigare? Vad har hänt med din jord sedan dess? 
Passa på och ställ frågor till Lennart som finns hos oss kl.10:00-15:00.

Varmt välkommen till oss på Tyresö Handelsträdgård.

 


Nu fyller vi  torget med höstfägring

Eller ska vi säga sensommarblommor? Det där med höst kan kännas lite dystert. Det är fortfarande sommar! Eller hur?!

Det finns många olika praktfulla sorter att välja på, både med vackra blommor men även vackert bladverk och prydnadsgräs. Boll-x, Heuchera, silverek, silvergirland, plättar kombo med silvergirland, kryss, klockljung, bärljung, sedum...

Varmt välkommen 

Vi har öppet som vanligt.
Mån-fre 10-18. Lör-sön 10-16.


 


Solälskande Röllika

En underbar och tålig perenn. De är torktåliga och långlivade. De platta blomkorgarna gör röllikor till ett vackert komplement i rabatter.
Röllikan har en lång blomning från juni till september/oktober. En annan god egenskap är att rådjur och kaniner inte verkar vara särskilt intresserade av dem. Fin som snittblomma, som står länge i buketten. Du kan också torka den som eternell.

Den rena arten som växer vilt i hela Sverige heter Achillea millifolium – artnamnet översätts enklast till ”tusen blad”. 

Som krydda i matlagningen kan du hacka färska röllikablad. Bladen kan frysas in utan att förvällas.
Röllikan kan användas som ett effektivt medlet mot  mygg, knott och flugor. Gnid färska blad eller blommor mot huden så att växtsaften kommer fram och huden färgas grön.
I folkmedicin använd som universalmedel; den motverkar förkylning, magont, tandvärk, huvudvärk, ökar aptiten, är febernedsättande, kramplösande och blodstoppande i svåra sår. 
Det påstås att färska blad kan mosas och läggas på mindre sår som lindring och att avkok på röllika kan användas som ansiktsvatten för fet hy, som medel mot håravfall och som gurgelvatten.

På bilden ser vi Achillea Millefolium ’Credo’. Blir ca 70cm hög.

 


Färgstark vacker mormorsperenn

Höstflox Sweet Summer Surprise. Blomrikt och doftande.
Ett blickfång i sensommarens rabatter!
Blommar i juni-augusti. Trivs bra i sol till halvskugga i näringsrik fuktig och väldränerad jord. Blir ca 70cm hög.

 


Hallå i värmen ☀️ 

Vi har fått värmeslag och kör halvapriset på massor av utvalda fröpåsar från Impecta! Passa på att hamstra inför nästa eller nästa säsong  Skicka till vännen  

Vi har även många andra schyssta högsommarerbjudanden som tex sommaramplar, nu 149kr/st (ord.pris 249kr/st).

Erbjudanden gäller t.o.m söndag 28/7-19.

Varmt, varmt, varmt välkommen! 

 Med skira vita blommor i ett luftigt växtsätt lyser Snötöreln upp på skuggsidan och om sommarkvällarna eller gråväder. Den är perfekt som utfyllnad och vävarväxt i ampel- och lådplanteringar eller som här i all sin enkelhet tillsammans med murgröna. Snötörel, Euphorbia 'Diamond Frost' är en lättskött och tacksam sommarblomma. Blommar oavbrutet hela sommaren. 

 Välkommen!

 


Stökigt vild och romantiskt vacker

Nästan det bästa av allt och ett måste i trädgården för många är sensommarens Jätteverbena.
Sommarens fjärilar älskar den också. Blommar på sina smala men stadiga stjälkar generöst från juli till långt in på hösten. På vintern är fröställningarna skafferi för alla småfåglar!
Som namnet säger blir det en jätte, 80 - 150 cm hög beroende på sort.
Fin i rabatt eller större kruka.

Här på bilden tillsammans med mörkbladigt Palettblad.


Unna dej en paus

Skolavslutning, student, personalfest och midsommar. Sedan ska allt avsluta på jobbet innan det är dags för semester... 
Juni kan vara en hektisk månad för många. 

Hos oss slipper du stormarknadsstressen.
Här får du hjälp och råd. I lugn miljö kan du  välja ut blommor till barnens fröken, chefen, studentmottagningen, midsommarfesten eller bara till dej själv. Vi har även fina inredningsdetaljer och krukor.

Unna dej en  paus! Kanske  i en skön, gammal korgstol omgiven av all blomsterprakt i ett utav våra växthus.

Vi en önskar dej en lång och skön sommar!

 

foto: @annikasnaturligating foto: @annikasnaturligating


ÅRETS SOMMARBLOMMA 2019 
 PALETTBLAD, Coleus

En sagolik växt fylld av fantasifulla mönster och kontraster! Bladen kan vara lika färgstarka och charmerande som blommor i allmänhet. Bladen kan också lyfta fram de andra fina blommorna och små bladen som lätt gömmer sig i dina samplanteringar.
Bladen är alltifrån rosagulliga som prinsessans kjol, över brons och lime till mörkt chokladbrunröda. Vissa chokladbruna med ljust limegröna uddkanter som sagokungens sammetsmantel. Addera flera nyanser och spektakulära mönster däremellan, allt utom blått.JURYN BESTÅR AV:
JOHN TAYLOR, TRÄDGÅRDSMÄSTARE
VÄLKÄND PROFIL I SVT TRÄDGÅRDSTIDER OCH LÄROMÄSTARE PÅ HVILAN UTBILDNING SAMT KONSTNÄRLIG LEDARE PÅ THOLÖHOLMS SLOTT. TIDIGARE MERITER SOM INITIATIVTAGARE TILL MALMÖ GARDENSHOW OCH MANNEN SOM TAGIT SLOTTSTRÄDGÅRDEN I MALMÖ ETT STORT STEG FRAMÅT.
KRISTINA DARTH, TRÄDGÅRDSMÄSTARE MED VÄLKÄNT INSPIRERADNDE INSTAGRAMKONTO
MED SIN STORA KUNSKAP OCH ERFARENHET OM UTPLANTERINGSVÄXTER INOM OFFENTLIG MILJÖ TILLFÖR KRISTINA STORT VÄRDE I JURYARBETET
PATRIK VILSMYR, TRÄDGÅRDSMÄSTARE
REPRESENTANT FÖR MÄSTER GRÖN – 35 TRÄDGÅRDSMÄSTARE I SAMVERKAN


http://aretssommarblomma.se/
 

   
Varmt välkommen till oss i Kristi himmelfärdshelgen.

Torsdag 30/5 kl 10-16. Klämfredag 31/5 kl 10-18. Lördag & söndag kl 10-16.

 


Morsdagstips  Jordgubbsamplar 

Fragaria x ananassa ’Toscana’ 
ger saftiga, söta, medelstora frukter. Den är remonterande vilket innebär att de ger bär hela sommaren! Plantan har dekorativa mörkrosa blommor och vackra konformade frukter. Den växer kraftigt med många revor. Blomning och fruktsättningen börjar tidigt och ger bär under hela säsongen. Toscana passar bra att använda i urnor, balkonglådor eller på friland både som dekorativt inslag samt för dess frukter. Helgerbjudande 198kr/st (ord.pris 249kr/st) 25 & 26 maj -19.

Mors dag firas den sista söndagen i maj.
Dagen kom till i Sverige i början av 1900-talet, men har vissa historiska motsvarigheter i Europa.
I likhet med fars dag är denna dag typisk för det framväxande välfärdssamhället under 1900-talet, då flera högtidsdagar skapades. Efter första världskriget var Sverige statt i förändring. Välfärdsstaten – "Folkhemmet" – stod för dörren, ett samhälle som byggdes kring kärnfamiljen. Mors dag instiftades i Sverige 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg efter amerikansk förebild.

I ett litet häfte kallat ”Mors dag” som gavs ut 1920 fanns ett antal instruktioner för hur dagen kunde firas:
1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång 
2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen ‍‍
3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe ☕️ och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor (kan även vara en jordgubbsampel ) och en liten gåva 
4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.
5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar.
6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev  eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahållas för mors dag.
Ledighet från hushållsarbetet vid denna tid var för en kvinna ovanligt, vilket gör dagens symbolik extra stark. En rimlig tolkning är att mors dag, då som nu, ytterst stärker traditionella könsrollsmönster, eftersom kärnfamiljen alltjämt är den sociala enhet som samhället byggs kring.

 


Arizona Pink

Nu har vi äntligen fått in Thunbergia ’Arizona Pink’, Svartöga.

Snabbväxande klätterväxt. Trivs i sol eller halvskugga i näringsrik och väldränerad jord. 
Kan planteras i både rabatt och kruka. Finns i växthus 8.

Välkommen!

​​​​​​​


Vilken sorts jord har du i din trädgård?
Vad har jorden för betydelse för dina växter?


Lördag 18 maj 2019 kl.11:00-15:00
har vi jordprovardag här på Handelsträdgården.


Testa din jord gratis!
Ta med dig 1dl jord av din egen trädgårdsjord så får du gratis jordprov, pH- och Lt- test (kalk- och näringstest) samt okulär bedömning av jorden utförs av Lennart Svensson som är jord- och gödselexpert
Ta gärna med dig jord från 3 st olika ställen i din trädgård.

Har du gjort testet tidigare? Vad har hänt med din jord sedan dess?
Passa på och ställ frågor till Lennart.

Max två prover per kund. Värde 150kr

Varmt välkommen till oss på Tyresö Handelsträdgård.

 


Vårens bakslag passar Gyllenlack.

En underbar växt som lyser upp i olika härliga färgnyanser. Dessutom tål den kyliga temperaturer. Blommar rikligast under vår och försommar. Ett tips är att klippa ner växten om du åker bort på semester under sommaren. Växten tackar dig då genom att komma med ny fräsch grönska och blommar långt in på hösten. Precis som Pensén!


 


Frusen?

Laga en het middag!
I växthus 3 har vi bunkrat upp med växter till köksträdgården.


 


Fira in våren hos oss!

Valborgsmässoafton öppet kl 10:00-16:00. 1 maj öppet kl 10:00-16:00. Trevlig helg. 


Sköna söndag

Vad vill du göra i dag? Denna dag som i Norden är uppkallad efter den fornnordiska solgudinnan Sol, som även kallades Sunna eller Sunne ☀️ Söndag, vilodag eller fixardag i trädgården eller över köksbänken med omplanteringar av krukväxter..
Hur som helst är du hjärtligt välkommen till trädgårn i dag, precis som alla andra dagar. 


Plantskolan börjar ta form.

Välkommen att spana in våra perenner!

I vår uteträdgård hittar du säsongsväxter till din rabatt, uteplats, balkong eller sommarrum. Växter och bärbuskar till din köksträdgård.

Växtvalet kan ske impulsivt med något man ser och förälskar sig i på stunden eller genom noggrant planerande. Behöver du hjälp med växtval så finns vi trädgårdsmästare på plats och ger dig råd.


Varmt välkommen hälsar
Trädgårdsmästarna


plantskolan@tyresohandelstradgard.se


 


YLLEDAG 

Välkommen till en helylledag på Tyresö Handelsträdgård onsdag 17 april. 

Slottsfåren klipps inne på handelsträdgården, i stora växthuset kl. 10:00.

Vi gästas av ”Yllet - Spinna & Tova” som pratar ull, kardar och spinner hos oss kl. 11:00-16.:00 i växthuset intill butiken. Här får du möjlighet att själv prova på.


Vi hoppas på en mysig dag tillsammans.

Varmt välkommen! 


 


I dag kom vår odlare Lennart med 12047 pensébebisar i halvfabrikat från Ekerö! Närodlat och de bästa.

Vårt stora växthus har öppnat för säsongen. 
Vilken lycka ☀️

Penséer är perfekta att sätta i krukor på altanen eller farstukvisten nu på vårkanten eftersom det är en frosttålig blomma. Den klarar ett par minusgrader utan att ta skada. 

Pensén är en korsning mellan gulviol och styvmorsviol. Korsningen som gjordes i början av 1800-talet finns nu i massor av fantastiska varianter, olika färger och storlekar. 

Blomman är en symbol för den fria tanken. Den har fått sitt namn efter franskans ord för tänka – pensée och betyder ”Jag tänker på dig” på blomsterspråket.
Välkommen  

Häng med oss. Full fart - rakt in i våren! 

 


Låt oss presentera dessa små, fina, uppstammade godingar som Jenny valt ut till oss  

Rosmarin, Rosemary officinalis. Timjan, Thyme faustini.
Lavendel, Lavender angustifolia. 
Planterade i 11 cm lerkruka. 

Kanske ett måste i köksfönstret?! Nätt och lättplacerad. Perfekt present! 

Välkommen ut till Tyresö slottspark ☀️  


Årets pelargon 2019 är två Chokladpelargoner från Brocade-Serien: ’Brocade Salmon Night´ och ’Brocade Cherry Night´. 

På senare tid har intresset för pelargoner med intressanta bladverk och spännande strukturer ökat och för valet av Årets Pelargon 2019 är bladverket lika viktigt som blomningen. 

Brocade Salmon Night’ har välfyllda blommor i en skimrande laxaprikosrosa ton. När nätterna blir svalare, fördjupas blomfärgen. Kontrasten mellan de ljuva blommorna och bladens intensiva, mörka färg är markant och växten väcker uppmärksamhet. Sorten passar lika bra till moderna miljöer som till mer traditionella. Blommorna och bladen framhävs till exempel mycket fint mot vitkalkade-, betong- och tegelväggar, men gör sig lika bra till lantligt faluröda och soligt gulmålade trähus.

’Brocade Cherry Night’ har välfyllda blommor i en klart körsbärsröd färgton. Precis som hos Salmon Night fördjupas blomfärgen när nätterna blir svalare och även här är kontrasten mellan blommorna och bladverket markant.


 


Sättpotatisen är här! 

Tänkt vilken lyx med egenodlad potatis.
Odla potatis är lätt och roligt och du behöver ingen trädgård för att fixa en fin potatisskörd.

Det här behöver du:
En stor svart hink som inte släpper igenom solljus. 
Ett verktyg för att göra hål i botten på hinkarna (t.ex. en borrmaskin).
Odlingsjord.
Sättpotatis från Trädgårdsbutiken.

1: Borra dräneringshål i botten av hinken.

3: Förgro potatisen.
Lägg dina sättpotatisar i en äggkartong med  potatisnaveln nedåt och placera ljust, t.ex. på fönsterbrädan. Strö gärna över lite jord så får potatisen en chans att behålla sin spänst.
När groddarna är ca. 1-2 centimeter långa, knubbiga och gröna är de färdiga att sättas.
Du kan sätta potatisen så snart som jorden i din potatishink håller minst 8 grader eller mer utomhus.

4: Plantera din potatis.
Fyll upp halva hinken med jord.
Sätt ca 3 st potatisar. Fyll upp resten av hinken med jord. Se till att vara varsam med groddarna, då de kan vara ömtåliga. Vattna ordentligt och fyll eventuellt på med mer jord om den packar ihop sig när du vattnar. Kom ihåg att potatis inte mår bra av direkt solljus. Placera därför hinkarna på en ljus plats, men undvik direkt solljus. Vattna din odling vid behov, men övervattna inte. Se till att jorden aldrig torkar ut helt.

5: Dags att skörda!
När blasten börjat växa till sig och är ca 25 cm är potatisen redo att skördas. Känn efter försiktigt och kolla storleken på dina potatisar.

Lycka till!