En del av Tyresö Slott & Park

Morotens Dag 4 april.

En populär och självklar rotfrukt. Morötter är vanligen orangefärgade, även om vita, gula, röda, och lila varianter också förekommer. Den orange färgen kommer av ämnet karoten som kan leda till att huden får en gulaktig färg om man äter morot. Detta skyddar också huden mot stark sol. Morötter innehåller relativt mycket betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin.

Det finns en gammal myt om att morötter skulle förbättra synen. Så är inte fallet, men brist på A-vitaminbrist kan påverka synen negativt. 

Morötter har länge använts som huskur på grund av sina antiseptiska egenskaper. Om du till exempel skulle råka skära dig, applicera bara morot på såret för att förhoppningsvis förhindra en infektion. Använd i riven eller kokt form.

Det sägs att A-vitamin och andra antioxidanter som skyddar huden mot skada. Det är fria radikaler som påverkar huden och gör att den åldras, på samma sätt som metall rostar. Antioxidanterna motverkar de fria radikalerna så att de inte skadar huden i samma utsträckning.

Krispiga morötter är finfina saker för dina tänder. När du knaprar på en morot ökar salivproduktionen i munnen, vilket oskadliggör bakterier som orsakar karies.

Vill du ha fart på dina spermier så ska du äta morötter. Forskare har funnit att betakarotenet i morötter ökar spermiernas rörlighet med 6,5-8 procent.

Förstoppning beror på att matrester hopar sig i tjocktarmen. I likhet med de flesta andra grönsaker och frukter är morötter rika på fibrer som hjälper tarmarna att arbeta mer effektivt och därmed motverka förstoppning.

Sätt fröer!  Hurra för moroten!
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv