En del av Tyresö Slott & Park

Gör egen kräftlag och sätt god smak på hemmafiskade eller köpta kräftor. En enkel kräftlag som sätter smak på kräftorna.

Beräknat på ett halvt kilo, runt 10-12 kräftor per portion.
Färska kräftor sköljer du ordentligt innan kokning. Se till så att all smuts är borta. De ska vara sumpade minst över natten.
4 portioner, kräftlag till 2 kg kräftor
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 12 tim
Klart på: 12 tim 30 min

Ingredienser
2 kilo kokta eller okokta kräftor
20 dillkronor (krondill), plus 5 till garnering
2 flaskor porteröl
0,75 dl salt
2 msk socker
4 l vatten
2 stora kastruller

Tillagning
Krossa dillstjälkarna på en skärbräda ex. med en kavel.
Koka upp dill, porter, salt, socker och vatten i en stor kastrull och låt koka några minuter. Ställ åt sidan.

Koka hemmafiskade kräftor: I en annan stor kastrull kokar du upp bara vatten. I denna kokar du hastigt de okokta kräftorna, förslagsvis fem i taget, börja med de största. Koka dem någon halvminut tills de skiftat färg till röda sedan för du över dem till den riktiga kräftlagen efter hand. När alla kräftor är i lagen låter du kräftorna sjuda i lagen ytterligare 5 minuter, skumma med en slev.

Ta kräftorna från värmen och låt kräftorna svalna i lagen. Ha inte i några fingrar eller liknande i lagen för att undvika bakterier. När kräftorna i lagen svalnat förs de över till kylen, förslagsvis i en passande bunke.
Se till att alla kräftor ligger under lagen bara. Lägg eventuellt på mer dillkronor och låt stå övertäckt över natten.
När du lägger upp så garnera gärna med nya dillkronor.
KÖPTA KRÄFTOR: Koka lagen enligt ovan men uteslut saltet. Låt kräftlagen kallna. Redan kokta köpekräftor tinas och sköljs. Smaka på en klo om de är salta nog. Annars kan du salt lagen med några matskedar salt. Lägg kräftorna i en bunke och täck med kall lag och låt stå i kylen över natten.
Lägg upp kräftorna på fat och garnera med dillkronor (gärna nya) och servera kräftorna med tillbehör du gillar.

 

Senaste inlägg

Bloggarkiv