En del av Tyresö Slott & Park

Ett grönt år

Trender utvecklas och förändras hela tiden. En slags populärkultur som reflekteras av den tid vi lever i nu.
Vi har börjat inreda våra hem med växter och flyttat in krukväxterna i rummet. Blombord och amplar är trendiga igen! Mindre krukor med små växter, kaktusar och suckulenter i grupp är en mer självklar detalj i bokhyllan. Vi vill ha lättskötta krukväxter som renar luften som tex fredskalla och svärmorstunga. 
Sticklingen gör comeback och blir den perfekta ”gå-bort-presenten”.    
 

Den gröna vågen fortsätter!
Konsumtion av ekologiska livsmedel har ökat de senaste åren. Vi är medvetna och vill ha koll på vad vi äter. Därav växer intresset för att odla själv. Vi odlar i trädgården, i krukor på terrass, balkong och på fönsterbrädan. Ätbara blommor som tagetes, krasse och pelargon blir mer vanligt. Rosablommande jordgubbsplantor är på uppsving.
Vi tar ut svängarna och blir mer självständiga i våra val av växter, vad vi odlar och vår egen kompostering.
Den vegetariska trenden ökar i kokbokshyllor, matlagningsprogram och restauranger. I Årets Kock 2017 har man valt att samtliga tävlande rätter ska vara helt vegetariska.
Den gröna trenden i trädgården är ungdomlig och färgglad. Vi vill ha sommarblommor som småpetunia, lobelia och pelargon.

2017 kommer vi att se fler annorlunda växtinnovationer som TomTato, en tomat- och potatisplanta i ett. Först skördas tomaterna och när tomatsäsongen är över är det dags att ta upp potatisen! 
Petunia ’Night Sky’ vars blommor ser ut som en stjärnhimmel. Den fanns hos oss redan förra sommaren och blev mycket populär.
Småpetunian ”Cameleont” som skiftar färg beroende på temperatur och ljus!
Genom en kreativ förädling tas de bästa egenskaperna om hand och förstärks eller ändras.

Vi kommer att se mer av det romantiska vilda och naturliga i våra trädgårdar. Vi vill ha fågelsång, fjärilsfladder, humlesurr och väljer växter som nyttoinsekterna tycker om.

Snart når februarisolen våra fönsterbrädor och med det näring, omplanteringar och sticklingar. Det är ett privilegium att arbeta genom våra årstider och årstidsväxlingar och att få möta er genom dem. Nu har vi ett nytt spännande trädgårdsår framför oss! Vi laddar med nya spadtag för säsongsöppning i början av mars! Till dess ska vi skotta snö och fortsätta njuta av vår vackra vinter.

#gröntärskönt
 
Bästa hälsningar från oss alla
Tyresö Handelsträdgård
 
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv