En del av Tyresö Slott & Park

Tantblomma sätter sin trendprägel i våra hem till jul  

Växter som länge förknippats med äldre damer gör sitt återintåg i våra hem och blir trendblomma.
Nu tar julstjärnan revansch!

Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexico, där de kallas "Flores de la Noche Buena", den heliga nattens blommor. Mexicos subtropiska klimat gör att julstjärnorna blir till stora buskar som kan bli fyra meter höga!
Aztekerna var ett indianfolk i Mexico med sin storhetstid från 1300-talet och ett par århundraden framåt. Mytologin säger att en av aztekernas gudinnor dog av olycklig kärlek och där hennes brustna hjärta droppade blod till marken, där uppstod dessa blodröda ”blommor” som vi idag kallar julstjärna. Rött var aztekernas heliga färg och julstjärnan symboliserade för dem renhet, ansågs helig och var knuten till flera tabun. I dag finns julstjärnan i många olika färger och utföranden.
Den vilda julstjärnan kom till USA 1828 av den amerikanske ambassadören i Mexico, Joel Poinsett. Han var också läkare och passionerad botaniker. Till hans ära fick julstjärnan namnet 'Poinsettia'. Vilket den även hette i vårt land tidigare. Den 12 december firar man i USA "Julstjärnans dag" och traditionellt ger man varandra julstjärnor. 

De färgglada bladen på en julstjärna, som liknar en blomma, är i själva verket något som kallas för högblad, de verkliga blommorna är små, gula knappar som sitter i julstjärnans mitt. Den trivs bäst i drygt 20 graders värme. Julstjärnan vill stå ljust, men kan tåla att stå något längre in i rummet. Färgen på högbladen kan då bli lite svagare. Den är känslig för kyla. Så placera aldrig en julstjärna i drag. Då tappar den bladen. Den mår inte bra av temperaturer under 12-15 grader. Vattna alltid med ljummet vatten och låt den torka upp mellan vattningarna.

Många julstjärnor tillsammans är effektfullt. 
Testa att ställa fler stjärnor ihop tex i en större kruka eller korg.

 

Senaste inlägg

Bloggarkiv