En del av Tyresö Slott & Park

Ner med våren i jorden!

Vill man inte ha en rabatt kan man driva vårlökarna i kruka. Den som inte har trädgård eller vill ha en fin kruka på trappen kan plantera lökarna i frosttåliga krukor i oktober. Då hinner de rota sig utomhus och få den köldperiod som krävs för att de skall kunna utvecklas. 

Du kan få en häftig blommande kruka från tidig vår till försommaren genom en så kallad Lasagneplantering; Lägg ett lager med lecakulor eller krukskärvor i rejäla, frosttåliga krukor med dräneringshål i botten. Fyll på ett lager med vanlig planteringsjord, gärna uppblandad med litet sand. Lägg gärna på lite benmjöl som extra gödning. Börja med första lagret lök, de senblommande. Sätt dem tätt. Lägg över ett nytt lager jord, ca 10 cm. Därefter en ny grupp lökar med tidigare blomningsperiod. Fyll på med jord så att det översta täcker lökspetsarna.  Fortsätt med ett lager till om krukan räcker till. Vattna sedan igenom jorden. Ställ krukan skyddad för regn. När vintern kommer ska krukan packas in och ställas undan på en skyddad plats. Du kan tex ställa ner krukan i en stor papplåda, som en flyttkartong. Tidningspapper frigolitbitar, bubbelplast eller uteväv isolerar runt krukan i lådan. Glöm inte att titta till lökarna någon gång under vintern. Vattna gör du när lökarna har börjat spira framåt vårkanten.
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv