En del av Tyresö Slott & Park

Från svalans ankomst till granens blomning

I Sverige benämndes Primula veris för Oxlägg redan på medeltiden.
Under 1700- och 1800-talen var vin av gullviva (Oxläggevin) mycket populärt.
Gullvivans blommor har också använts för färgning av brännvin och snus. Andra äldre synonymer är Sankt Pers nycklar och Jungfru Marie nycklar som idag istället är svenska namn för några av våra vilda orkidéer. Det svenska namnet majnycklar syftar på blomställningens likhet med en nyckelknippa. Odlad gullviva gör sällan någon besviken och i trädgården är man är fri att njuta av den i härliga buketter, kruka och rabatt precis som man vill. 
Primula veris ”Cabrillo” bjuder på väldoftande, guldgula blommor i Maj-Juni. Trivs i sol-halvskugga.  Gullviva är härdig, långlivad, lättskött och går utmärkt att plantera i trädgården. Gärna fuktig humusrik något sur jord. Veris på latin betyder just vår.
"Från svalans ankomst till granens blomning” som Linné skrev.

Senaste inlägg

Bloggarkiv