En del av Tyresö Slott & Park

Det finns flera olika sätt att sköta bevattningen på semestern. Det bästa är förstås att be en granne eller vän att vattna i utbyte mot att du vattnar åt dem när de är borta. Är inte det möjligt så finns det andra sätt. Ska du vara borta några dagar klarar sig de flesta blommor både ute och inne om du vattnar dem ordentligt innan du åker och skyddar från solljus.

Trädgårdsväxter:
Rensa bort allt ogräs i rabatten. Ogräs dricker också vatten. Vattna igenom växterna ordentligt så att jorden är rejält blöt. Lägg över någon form av täckmaterial som gör att fukten bevaras i jorden över rabatten, som exempelvis täckbark.
Många trädgårdsväxter klarar sig bra på egen hand, precis som vilda växter gör.
Gräsmattan tål en hel del torka. Normalt behöver gräsmattan inte vattnas. Att en gräsmatta gulnar när sommaren är torr är helt normalt. Så snart det regnar blir den snabbt grön igen. En etablerad gräsmatta klarar de här svängningarna utan att ta skada.

Sommarblommor:
Flytta dina utekrukor/ balkongväxter till en sval plats som är skyddad från direkt sol och blåst. Fyll en petflaska med vatten och stick ner den i jorden med öppningen ner i jorden.

Växter i kruka:
▪Balja:
Krukväxter kan du förvara tex i en balja (eller badkar). Fyll baljan med fuktigt tidningspapper eller fuktig täckbark och ställ ned blommorna. Se till att innekrukan har hål i botten så att rötterna på växten kan ta upp fukten.
▪Plastfolie:
Du kan lägga plastfolie löst över blommorna så håller jorden sig fuktig längre.
▪Bevattningsmatta:
Fukta en bevattningsmatta som du lägger ut på diskbänken. Fyll en ho med vatten lägg ner en kant av fiberduken i vattnet. Ställ blommorna (utan ytterkrukor) på duken. Se till att växtens innekruka har hål i botten så att rötterna kan ta upp fukten från mattan. Mattan kommer sedan att ta upp vatten vartefter blommorna dricker. Bevattningsmattor finns i trädgårdsbutiken.
▪Bevattningsflaska:
Fyll en petflaska med vatten och stick ner den upp och ned i jorden.
Jorden tar bara upp så mycket vatten den behöver.
▪Bomullstrådar:
Speciella bevattningstrådar som består av bomullstrådar höljda i plast. Den ena änden trycker du långt ned i jorden, den andra änden stoppar du i en balja med vatten så suger jorden upp vatten via tråden. Bevattningstrådar finns i Trädgårdsbutiken.

Lycka till och ha en skön semester!

 

Senaste inlägg

Bloggarkiv