Ramslöksfeber!


Ramslök
Allium ursinum

Ramslöken är en gammal klosterväxt. Den växer vilt i lövskog och lundar i södra Sverige och kallas även skogsvitlök.

Plantera ut ramslöken när frostrisken är över. Trivs i fuktigt, skuggigt/halvskuggigt läge i kalkhaltig jord.
Kan krukodlas och övervintras frostfritt.

Ramslöken har blivit populär som exklusiv smaksättare i det svenska köket. Den smakar som en blandning mellan gräslök och vitlök och är släkt med båda.Breda, smakrika blad och stjärnlika vita blommor på försommaren.
Hela växten kan skördas och användas i all slags matlagning. Bladen används som krydda i såser, gratänger, aromsmör, sallader och kvarg mm.
Ramslöken är känslig för värme och bör därför tillsättas sent vid tillagning av varma rätter.
Det går också att torka bladen och använda i örtsalt eller som krydda. Det går att hacka och frysa in bladen.
När ramslökens blad börjar gulna och dess små vita blommor börjat vissnat är det dags att skörda ramslökens frökapslar. Lägg in dem till en kapris!

 
Ramslökspesto:

Ca 3 dl pesto
100 g ramslök (ca 20 blad)
100 g nyriven, vällagrad hårdost
1 – 2 dl rapsolja
Salt och nymalen svartpeppar
Saften av en citron

1. Mixa ramslök och riven ost med 1 – 2 dl neutral olja
2. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.


Ramslökskapris:

Ca 400 g
200 gram frökapslar av ramslök
200 gram salt utan jod (1,66dl)
2,5 deciliter vitvinsvinäger

1.Blanda salt och frökapslar i en tätslutande burk.
2. Låt stå i minst 3 veckor.
3. Skölj bort saltet och lägg kapslarna i en steril glasburk. Fyll på med vitvinsvinäger. Låt kaprisen dra i ett par månader.


 
Recept från Prästgårdens Primörer.
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv