En del av Tyresö Slott & Park

Årets pelargon heter 
’Kronprinsesse Mary’

Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning.
Placerad i terrakottakrukor blir den söt och charmig, i en stilfull keramikkruka på fot framhävs dess kungliga glans och i designade krukor ger den ett modernt stilrent intryck.

Historia
Rosenknoppspelargoner utvecklades i slutet av 1800-talet och har fått sitt namn efter de rosenknoppsliknande blommorna. Många sorter har försvunnit från odling och så hade även årets pelargon gjort när ett trädgårdsmästeri för några år sedan återupptog den i odling. Den gamla mormorssorten lanserades under namnet ’Kronprinsesse Mary’ för att hedra den danska kronprinsessan Mary Ronaldson från Australien.

Utseende
Kronprinsesse Mary har vita rosenknoppsblommor, tättsittande likt små buketter. De är små, crèmevita, skimrande i grönt och lätt rodnande på solig växtplats. Sorten som tillhör Rosenknopp-Gruppen är unik eftersom varenda blomma slår ut. Bladen är vårlikt ljusa och sammetslena i ljusgrön nyans. Kombinationen av de skira blommorna och det friska bladverket ger en förtjusande söt pelargon.
Användningsområden
Kronprinsesse Mary trivs lika bra inne på en fönsterbräda i söder-, öster- eller västerfönster som ute på balkongen, altanen eller utanför entrén. Om du placerar den under tak, skyddad mot direkt regn, bibehåller blommorna sin vita färg och fräschör längre.
Njut av den själv eller ge bort den. Årets pelargon är en perfekt present – den är lätt att lyckas med och passar överallt!

Skötsel
Pelargoner älskar sol så placera dem ljust och soligt! De växer bäst i en porös och näringsberikad blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Snåla inte på jordvolymen utan plantera i en rejäl kruka så behöver du inte vattna lika ofta. Under växtsäsongen ska pelargonen vattnas med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.
Under vinterhalvåret vill Kronprinsesse Mary stå på en ljus och sval plats som i glasverandan, orangeriet, garaget eller det inglasade uterummet, temperaturen bör vara mellan 5 och 15° C. Sorten hör till de enklare att övervintra.

Namn
Det vetenskapliga namnet är Pelargonium x hortorum ’Kronprinsesse Mary’
Juryns motivering
Med små härligt fyllda rosetter
samlas blommorna i härliga buketter
Lyskraften är stor, var du den än sätter
Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp
Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp
Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa
– 2017 njuter du av en blommande prinsessa.

I juryn för Årets Pelargon 2017 sitter Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård

De Svenska prydnadsväxtproducenterna vill synliggöra bredden på pelargoner - ett segment med många underbara variationer i bladverk, struktur och dekorativa blommor.
För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och stark pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.

Historien började för 10 år sedan på Nordiska Trädgårdar då Stjärnpelargonen med dess fina stjärnlika blommor likt små fjärilar, lyftes fram. Den har lyst upp många planteringar, både i hemträdgårdar och i våra offentliga miljöer, sedan dess.


Tidigare vinnare:

2016 - 'Caliente Pink'
2015 - 'Violino'
2014- 'Katy 13'
2013 - 'Velvet Red'
2012 - 'First Yellow'
2011 - 'Queen of Wien'
2010 -'Avenida Mosaik Red' & 'Avenida Mosaik Purple'
2009 - Dekorativa Pelargoner med olika bladfärg
2008 - Tulpanpelargon
2007 - Stjärnpelargon


Läs mer om pelargoner här
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv