En del av Tyresö Slott & Park

Enastående blomsterprakt i vintermörkret

Azalea på stam Azalea på stam
De flesta av våra krukväxter går på sparlåga under vintermånaderna. Därför är det extra roligt att få hem lite oväntad blomsterprakt i hemmet som en Azalea.

Vildsorterna av Azalea hittades på bergssluttningarna i Himalaya och Japan där de växer i fuktiga och svala skogar och berg. I början av 1800-talet tog botaniker med Azalean till Europa och startade ett mycket omfattande förädlingsarbete för att få fram Azaleasorter för inomhusbruk. Genom åren har vi fått fram sorter med stora, hållbara blommor i en mängd olika färger på såväl dubbla som enkla blommor. Azalean blir jättefin även som bonsai och den kan stammas upp (som på bilden) eller formas på växtstöd och bågar.

Fram till för några år sedan odlades Azaleor i lerkrukor fyllda med mager skogsjord som saknar egen kapillärkraft. Då var rådet att sänka ner krukan i vatten tills det slutade bubbla. Vattnet skulle närmast pressas in i jorden, och lerkrukan sög upp mycket vatten i sig.
Nu odlar man Azaleor i plastkrukor. Det betyder helt andra förutsättningar för vattningen.
Om man sänker ner en plastkruka drar jorden åt sig massor med vatten, vilket medför att Azaleorna helt enkelt dränks. De nyaplastkrukorna är mycket lättare sköta, även om Azaleorna fortfarande behöver vattnas i princip varje dag. Ställ plastkrukan i en rymlig ytterkruka eller skål. Ta sedan för vana att lyfta upp plastkrukan varje dag för att känna på tyngden om den behöver vattnas. Häll vatten i botten på ytterkrukan ca 1 deciliter.Mer på stora plantor och mindre på små.

För att du ska få så mycket glädje som möjligt av din Azalea ska växten stå i fönstret (ljust) men skyddas från direkt sol. Lite vatten varje dag eller lite mer var tredje dag.
Krukjorden ska inte ska vara våt hela tiden. Jorden ska torka upp lite och kännas lätt i krukan
mellan vattningarna för att få syre till de syreälskande rötterna.


Fönsterazalea/Rumsazalea/Höstazalea Rhododendron simsii samlingsnamn för inomhusazalea och de tillhör familjen ljungväxter, Ericaceae.
 

Etiketter: azalea

Senaste inlägg

Bloggarkiv