En del av Tyresö Slott & Park

Städa lagom

Så kom hösten till slut. Luften är hög och klar. Löven får vackra färger och faller  till marken.

Ta det med ro och städa lagom i trädgården. Löven gör stor nytta på plats utan att bli bortkörda.

Bädda med trädgårdens eget lövtäcke. Löven krattas in i rabatter mellan perenner och under träd och buskar.

Låt löven ligga kvar på gräsmattan. Det räcker ofta med att bara köra över löven med gräsklipparen så att de finfördelas. Sedan sköter daggmaskarna en del av jobbet genom att dra ner lövresterna i jorden.

Gör din egen lövkompost. Du får en väldigt bra jordförbättrande mull som kan användas överallt i trädgården och i odlingar, i krukor, kring perenner och andra växter. Och den är gratis! Så, ut i trädgården och samla ihop nedfallna löv. Lägg dem på en skuggig plats, i ett nät eller en luftig trälåda. Efter ett år vänder du komposten. Är det väldigt torrt då så vattnar du lite. Efter ett till år är löven nedbrutna och lövmullen färdig! Vill du skynda på processen kan du blanda ner lite färskt gräsklipp. Gräsklippet har även en gödslande effekt. Lövmullen kan blandas med kompost eller blandas ned direkt i jorden som jordförbättring.

Eklöv passar alldeles utmärkt i en surjordskompost tillsammans med barr, kottar och kvistar. Det tar längre för eklöven att förmultna och därav längre tid, ca ett par år innan du kan använda dig av eklövskomposten.

Vi råder att höstgödsla med Algomin Trädgårdsgödsel (den röda), baserad på algkalk och extra tillsats av kalium och naturfosfat. Det ökar inte bara blomningen och näringsinnehållet utan också växternas motståndskraft. Passa på att gödsla en sista gång på hösten så förbättrar du växternas avmognad och vinterhärdighet.

Skörda det sista från trädgården. Sylta, och safta av det som finns kvar! Frys in!

 

Senaste inlägg

Bloggarkiv