En del av Tyresö Slott & Park

Fint på graven

På Tyresö Bergravningsplats är det lugnt och tyst. Trädens blad har gulnat och faller till marken. En typisk dag i början av hösten.

Gravplatserna är fint omvårdade med vacker höstfägring. Silver ek, Aster och olika sorters Ljung är mångas val av 1-åringar till gravplatserna så här års. Av perenner och mindre buskar finns bl.a Kärleksört, Lavendel, Alunrot, En, Ros och mindre uppstammade träd.

Jag småpratar med en kvinna som planterar lökar vid sin mans grav. Hon har valt en Narciss, Thalia. Den är vacker, helt vit och den lyser upp fint om vårkvällarna.

På handelsträdgården ett stenkast härifrån finns vacker utsmyckning till gravar. Växter, blomsterlökar, lyktor, ljus och dekorationer.

Förslag på växter till gravplatsen:

Silverek (Senecio cineraria) är en dekorativ utplanteringsväxt som används främst för sitt vackra bladverk. Växten kan placeras i de flesta, lägen såväl sol som halvskugga och skugga. Den är mycket tålig och klarar torka, regn och blåst väl.

Höstaster (Aster novi-belgii). Gruppen innehåller en senblommande oktoberaster-grupp. Dessa är ofta lågvuxna sorter som säljs allmänt i kruka på hösten som "höstglädjeväxter". Men de är i själva verket perenner. Höstaster är en 20-50 cm hög tuvbildande art. Den har ganska små blommor men i gengäld är de många på den rikt förgrenade plantan. Tyvärr angrips dessa plantor ofta av mjöldagg.

Ljung Familjen Ericaceae, ljungväxter, innehåller massor av vackra, oftast vintergröna, växter. Calluna är ett litet släkte, som omfattar endast en art, Calluna vulgaris, ljung. Den är hemmahörande här hos oss i Nordvästeuropa och växer vilt i hela landet. Den är Västergötlands landskapsblomma och blommar från sensommaren till frosten, knoppljung "blommar" fram till våren. Ljungen trivs bäst i sur, väldränerad, humusrik men inte alltför näringsrik jord i soligt läge
med gott om plats, där den fritt kan breda ut sig. Plantera inte för djupt då rotsystemet är grunt.

Kärleksört (Sedum) Det finns flera arter av Sedum som kallas Kärleksört. Röd kärleksört (Sedum telephium) är en perenn ört med blågröna, köttiga blad och stjälkar. Den kan bli upp till fem decimeter hög och blommar i augusti-september. Även vinterståndarna är dekorativa, man ska inte klippa ner dem förrän på våren. Underarten S. telephium ssp. maximum, kärleksört, kan ibland ses förvildad på sina håll och av den finns det många förädlade namnsorter. På den är blommorna gulvita eller något grönaktiga.De flesta kärleksörter trivs i ordinarie, väldränerad trädgårdsjord i full sol. De tål torka bra, men blomningen blir bättre om de får vatten vid behov. Många kärleksörter har lätt att drabbas av mjöldagg om de står för torrt. För att undvika det ska man vattna vid behov.

Lavendel (Lavendula angustifolia) kan räknas till vintergröna (vintergråa växter) Ca max på sin höjd 60 cm. Den blommar med underbart doftande lavendelblåa blommor under sommaren och tidig höst. Efter avslutad blomning är det bra att klippa ner den, så kan den blomma igen. Vill ha lätt sandblandad mulljord och soligt läge. Rådjuren gillar den inte men den är en av mina favoriter!

Alunrot [Hävvkera] F. Ett bra exempel på detta är släktet Heuchera, alunrot, som numera uttalas [hävvkera]. Gemensamt för många av alunrotsortena är att de är relativt anspråkslösa och trivs på de flesta växtplatser så länge det inte är för torrt och där solen inte gassar för mycket. Vackra Alunroten kan planteras i de flesta jordar, men undvik tunga lerjordar, och välj gärna lätt soliga till halvskuggiga växtplatser. Men vissa sorter t.ex. 'Lime Rickey' tål inte sol alls.

Ros (Rosa). Det finns många härdiga sorter av rosor. De behöver en del puts och vård för att förbli fina. Bra jord, gödsla och klippa och vintertäckning med granris kan också behövas. Vid bistrare klimat behövs även uppkupning. De rosor som är populära vid gravplatser är de lägre buskrosorna, landskapsrosorna, marktäckande rosorna och minirosorna. Det finns många olika sorter.
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv