Fläderblomstid

Nu blommar flädern och sprider en underbar söt sommardoft.

Passa på att göra din egen flädersaft.
Vi delar med oss av ett enkelt och säkert recept.




’Farmors Fläderblomssaft’

40 fläderblommor

3 citroner

1 ½ liter vatten

1 ½ kg strösocker

50 g citronsyra

Lägg blomklasarna i en stor bunke. Skölj och skrubba citronerna noga. Skala av det yttersta gula skalet och lägg i bunken. Skiva citronerna tunt. Lägg dem i bunken.

Koka upp vattnet och rör ner sockret tills det lösts upp. Dra kastrullen från värmen.

Rör ner citronsyran och häll den heta sockerlagen över blommorna och citronerna i bunken. Rör om. Låt stå och dra övertäckt i kylen 3-4 dagar.

Sila saften genom en silduk eller en tunn kökshanduk. Häll upp på flaskor och förvara svalt. Om du vill förvara saften länge är det bästa att frysa in den i tex plastburkar eller plastflaskor.


Lycka till.


 

Bloggarkiv

Länkar