En del av Tyresö Slott & Park

Överlevnadstips till semestern

Det finns flera olika sätt att sköta bevattningen på semestern. Det bästa är förstås att be en granne eller vän att vattna i utbyte mot att du vattnar åt dem när de är borta.
Är inte det möjligt så finns det andra sätt.
 
Ska du vara borta en vecka klarar sig de flesta blommor både ute och inne om du vattnar dem ordentligt innan du åker och skyddar från solljus.

Trädgårdsväxter:

Rensa bort allt ogräs i rabatten. Ogräs dricker också vatten. Vattna igenom växterna ordentligt så att jorden är rejält blöt. Lägg över någon form av täckmaterial som gör att fukten bevaras i jorden över rabatten, som exempelvis täckbark.
Många trädgårdsväxter klarar sig bra på egen hand, precis som vilda växter gör.
Gräsmattan tål en hel del torka  En gräsmatta som blivit gul av torka går i vila. Gräset repar sig och blir grönt när det får vatten igen.

Flytta dina utekrukor/ balkongväxter till en sval plats skyddade från direkt sol.

Krukväxter:

Balja:
Krukväxter kan du förvara tex i en balja. Fyll baljan med fuktigt tidningspapper eller fuktig täckbark och ställ ned blommorna utan ytterkrukor.

Plastfolie:
Du kan lägga plastfolie löst över blommorna så håller jorden sig fuktig längre.

Fiberduk:
Fukta en fiberduk som du lägger ut på diskbänken. Fyll en ho med vatten lägg ner en kant av fiberduken i vattnet. Ställ blommorna (utan ytterkrukor) på duken.  Fiberduken kommer sedan att  ta upp vatten vartefter blommorna dricker.

Bevattningsflaska:                                                                            
Fyll en mindre petflaska med vatten och stick ner den upp och ned i jorden.      
Jorden tar bara upp så mycket vatten den behöver.

Bomullstrådar:
Speciella bevattningstrådar som består av bomullstrådar höljda i plast. Den ena änden trycker du långt ned i jorden, den andra änden stoppar du i en balja med vatten så suger jorden upp vatten via tråden.
Ha en skön semester! 
 
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv