En del av Tyresö Slott & Park

Husmorstips mot mördarsniglar












Mördarsniglar eller Spansk skogssnigel, otrevliga och svåra att bli av med.

Snigelns livscykel är ettårig. Den är tvåkönad och varje snigel har förmågan att lägga 400 ägg under en säsong. 30-40 ägg per gång. 

Ungsniglar övervintrar i jordhålor på ca 10-20 cm djup.
Snöfattiga kalla vintrar med tjäle ger ökad dödlighet. När dygnsmedeltemperaturen överstiger 4°C eller ungefärligen när vitsipporna blommar vaknar sniglarna.
Stora ungsniglar kan bli könsmogna redan efter någon vecka och börja föröka sig och lägga ägg. Det tar ca fyra veckor från lagt ägg till kläckt snigel.
Mördarsnigeln är glupsk och äter alla sorters växter, även de som är giftiga för andra djur. De kan till och med äta upp varandra – där av namnet.


Se till att bli av med sniglarna tidigt på våren/försommaren.
Då har du en begränsad population, det är ungsniglarna som inte kommit i gång och lagt ägg. Mördarsnigeln lägger oftast sina ägg direkt på marken, titta under brädor, krukor och i komposten. Andra vanliga platser är bland klätterväxter och bladrika växter, samt under marktäckare.


Sniglar är nattaktiva djur och trivs i fukten om nätterna.
Vattna på morgonen istället för på kvällen. De är aktiva på kvällen och tidig morgon. Samla in sniglarna då och gärna regelbundet.
 
Städa runt trädgårdslandet och rabatterna.
Där söker sniglarna ofta skydd. Fallfrukt, lövhögar, högt ogräs kan vara lockande.

Sniglarna utrotas enklast genom att man klipper av huvudet.
Det enklaste sättet är en spade med skarp egg eller sax.

Plocka sniglarna lägg dem i en dunk med koncentrerad spolarvätska.
De dör direkt, sjunker till botten och det luktar ingenting. Sedan får man tömma dunken och gräva ned.

Ölfälla av petflaska (1,5 l eller 2 l). Klipp av flaskhalsen ca 10 cm ner från öppningen. Stoppa ner ”tratten” av flaskan med toppen nedåt i resten av flaskan. Tejpa fast delarna med tålig tejp, typ silvertejp. Häll i öl, så pass mycket att det inte rinner ut då flaskan ligger ner. Snart glider sniglarna in och fastnar i ölbadet. Kanske en behagligare död för snigeln...

Hästkastanjer är det senaste vapnet mot sniglar i trädgården! Forskare på ett universitet i Österrike, har funnit att sniglar inte tål malda nötter och nötskal av hästkastanjer och att de inte passerar en utlagd sträng gjord av kastanjeröran. Vill man pröva det nya undermedlet mot mördarsniglar så gäller det att förbereda sig och redan på hösten samla tillräckligt med kastanjer till våren!

Du kan hindra sniglarna från att krypa ner i dina pallkragar genom att sätta koppartejp runt kanterna. Mellan mördarsnigelns slem och koppar uppstår naturligt en svag elektrisk stöt. Stöten dödar inte snigeln, men är tillräckligt obehaglig för att den ska vända tillbaka och inte passera koppartejpen.

Kaffesump som strös ut i rabatterna kan fungera mot sniglar.

Kalk och sågspån runt växterna kan hindra. De kryper inte gärna över strängarna. Vid regn försvinner en del av effekten och man får då lägga ut en ny sträng.

Mosad rabarber ska också hindra mördarsniglarna.

Det finns nyttiga sniglar!
Pantersnigel är ett nyttodjur som äter en hel del av våra ohyrelarver, döda växter och kompost. Den ska man inte blanda ihop med Spansk Skogssnigel och ta död på. Den är lätt att känna igen den på de svarta prickarna på huvudet och de svarta ränderna på ryggen. Tyvärr förökar sig Pantersnigeln inte i samma takt som Mördarsnigeln. Dessutom äter Mördarsnigeln gärna Pantersnigelns ägg...

 
Lycka till.

 

Senaste inlägg

Bloggarkiv