En del av Tyresö Slott & Park

Årets Pelargon 2016 Caliente Pink
är en urban tuffing som passar lika bra i hård stadsmiljö som i charmiga svenska sommarhem. Sorten blommar tacksamt oavsett om den får utstå hårda vindar, blöta kalla somrar eller stekhet Medelhavsvärme.
Sorten är ett resultat av modern förädling när den är som bäst. En traditionell zonalpelargon har korsats med en hängpelargon och resultatet är en sort med det bästa från båda föräldrarna. Caliente Pink har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är utbrett vilket öppnar för många olika användningsområden.
Sorten är full av spännande kontraster. Blommorna som är enkla och nästan neonrosa sitter på korta, mörka, lilaskimrande stänglar. Tittar du noga ser du att kronbladen har mörka streck och ett vitt öga. Bladverket är mörkt grönt med en mörkare zon vilket framhäver de sobra blommorna.


Henrik Jönsson är professionell odlare och han har odlat pelargoner i 25 år. Henrik är mycket förtjust i valet av Årets Pelargon 2016.
– Sorten har många fördelar. Det allra bästa är kanske att den blommar tacksamt oavsett väderlek. Även om det är blött och regnigt blommar den och när det är torrt och soligt blommar den ännu bättre. I Sverige där somrarna ibland kan vara regniga är det en mycket god egenskap, berättar Henrik.
En annan fördel är att sorten är självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. För den som vill ha en växt som sköter sig själv är därför Caliente Pink ett utmärkt val. Blomställningarna är också dekorativa efter att blommorna trillat av vilket ger pelargonen ett fräscht utseende.
– Personligen tycker jag också att det är mycket trevligt att du ser zonalmönstret på bladen. Färgen på Caliente Pink är väldigt intensiv vilket är härligt. Sorten tillhör sortgruppen Caliente som innehåller fler pelargonsorter, alla med samma, härligt intensiva blomfärg, fortsätter Henrik.

FAKTA
Juryns motivering och deltagare
Lysande i sin enkelhet – enkel i sin skönhet.
En modern förädling, framtagen via korsning av traditionell zonalpelargon och hängpelargon. Du får det bästa av flera världar – enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är en kombination av de båda vilket speglas i ett allsidigt användningsområde.
I juryn för Årets Pelargon 2016 sitter Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 45 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Christer Haglund, Torsångs Handelsträdgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård.

Namnet
Det korrekta vetenskapliga namnet på Årets Pelargon 2016 är enligt SKUD Pelargonium (Caliente-Serien) Caliente Pink (’Cante Pinka’). Det är ett långt namn som berättar att Caliente Pink är en pelargonhybrid från serien Caliente. Det ursprungliga sortnamnet är ’Cante Pinka’ men sorten säljs under varumärkesnamnet Caliente Pink vilket enligt SKUD ska skrivas med kapitäler.
Årets Pelargon genom tiderna:
2007 - Stjärnpelargon
2008 - Tulpanpelargon
2009 - Pelargoner med spännande bladverk som tex ’Wilhelm Langguth’ och ’Happy Thought’
2010 – ’Mosaic’
2011 - ’Queen of Wien’
2012 – ’First Yellow’
2013 – ’Velvet Red’
2014 – ’Kathy 13’
2015 – ’Violino’
2016 - CALIENTE PINK

Mer information finns hos Blomsterfrämjandet
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv