Vinter på balkongen
Många härdiga växter kan klara vintern på balkongen. Det finns emellertid en del saker att tänka på för att göra det lättare för dem.
Växternas rötter är mycket känsligare för kyla än de ovanjordiska delarna. En odlingslåda av trä isolerar bättre och skyddar rötterna bättre än en kruka av plast eller metall.
Om det är mycket blött i krukan fryser vattnet till is och isen isolerar sämre mot kylan. Om det inte skulle bli en kall vinter kan rötterna också ruttna om det är för blött. Tänk därför på att placera krukan så torrt som möjligt intill väggen. Där är det också lite varmare.
Emellertid, på vårvintern kan det bli för torrt i krukan och vissa växter kan därför torka bort. Är det mycket torrt och varmt i februari kan man behöva vattna lite. Det ska vara torrt i krukan men inte dammtorrt.
Så snart vårvärmen kommer och tillväxten börjar är det dags att vattna och gödsla igen.
För att skydda rötterna ytterligare mot kylan kan man vira in krukan i bubbelplast som finns att köpa på byggmarknader. Man kan också ställa krukan i en pappkartong och sedan fylla kartongen med tidningspapper. Det är bra att ställa krukan på en frigolitskiva eller en pappskiva för att hindra kylan från att tränga in i krukan underifrån. Det är också bra att skydda ovansidan av krukan så att inte kylan tränger ner ovanifrån.
Vintergröna växter måste naturligtvis skyddas från vind och vårsol, men även lövfällande växter klarar vintern bättre om de står vindskyddat och skuggigt. I ett varmt läge blir de lurade att komma igång med tillväxten för tidigt. När sedan frosten slår till igen är de nyvakna skotten mycket känsliga. Växter som har börjat vakna ur vintervilan är mycket känsliga för kyla.
Tänk också på att krukor som inte är frosthärdiga, tillverkade av till exempel lergods, ofta fryser sönder om de är blöta när vintern kommer. Har du fleråriga växter i sådana krukor kan du lyfta ur rotklumpen och stoppa den i en plastsäck och packa in den extra noga. Krukan vänder du sedan upp och ner och ser till att den står torrt.