En del av Tyresö Slott & Park


Om vattning


Nyplanterade växter är mycket känsligare för torka än väletablerade växter som har rotat ut ordentligt. Särskilt träd är mycket känsliga. Ett nyplanterat träd har ett mycket litet rotsystem i förhållande till kronan.

Om du vattnar 30 liter per kvadratmeter tränger vattnet ner ungefär 30 cm i jorden. Vattna därför minst 30-40 liter vatten per kvadratmetern gång i veckan under hela första säsongen. Är det väldigt torrt och blåsigt kan man behöva vattna två gånger i veckan.

Om det är mycket regnigt och blött behöver man naturligtvis inte vattna., men en regnskur ger ofta inte mer än 10 mm regn. 10 mm regn betyder 10 liter vatten per kvadratmeter. En sådan regnskur tränger då ner 10 cm i jorden och det räcker ju inte alls.
Ta en spade och gräv lite och undersök om marken är torr under ytan. Ofta är det bara översta centimetern jord som är blöt. Längre ner kan det vara kruttorrt.

Efter ett regn är det en bra tid att vattna. Då tränger vattnet ner bättre. Har det regnat 10 mm fyller man på med 20-30 liter per kvadratmeter. Skaffa en regnmätare och kontrollera hur mycket det har regnat.

Naturligtvis behöver man inte mäta hur mycket man ska vattna. Siffrorna 30 liter per kvadratmeter är bara för att ge ett hum om hur mycket vatten det kan gå åt.

Det är bättre att vattna mycket och sällan än lite och ofta. Om man småskvätter lite varje kväll håller man bara ytskiktet fuktigt och rötterna växer inte ner på djupet. Sådana växter med ytliga rötter blir extra känsliga för torka.

Även äldre etablerade växter kan behöva vatten när det är torrt. Rabattrosor blir vackrare och blommar bättre om de vattnas regelbundet. Rabattrosor som står torrt drabbas ofta av mjöldagg och angrips kraftigare av bladlöss. (Etablerade Vresrosor och många parkrosor är mycket torktåliga och behöver sällan vattnas.) Använd inte vattenspridare till rosorna. Svartfläckssjukans sporer kräver att bladverket är fuktigt mer än fem timmar för att kunna gro. Håller man bladverket torrt får man mindre problem med svartfläckssjuka. Rosor ska vattnas mycket och sällan.

Tänk på att Rhododendron är vackra även när de inte blommar - om de får vatten. Under sommaren sätter de blomknoppar för nästa år vilket försvåras om det är torrt. De får mindre problem med ohyra och de klarar vintern bättre om de får tillräckligt med vatten under växtsäsongen.

Tuja trivs inte och blir fula i torra lägen.

Kan man vattna för mycket? I en dåligt dränerad jord är problemet att man har för mycket vatten.
I en jord som är städigt genomsur trivs mycket få växter. Lite bondförnuft kan vara bra att ha.


Lycka till.