I anslutning till vackra Tyresö slott och park med anor från 1600-talet driver Jenny Larsson med familj Tyresö Handelsträdgård.
I trädgårdsbutiken hittar trädgårdstillbehör som jord, näring, krukor, inredningsdetaljer, verktyg och övriga tillbehör. Fröer, lökar. Ja, det som hör årstiden till. Trädgårdsbutiken har öppet från mars till december. Vi avslutar året med en härlig julmarknad!
Inspireras i vår Medelhavshörna i växthuset intill butiken. Här finner du även växter till din köksträdgård tidig vår och försommar.
Från tidig vår till höst är vår plantskola öppen med säsongsväxter till din rabatt, uteplats, balkong eller sommarrum. Växter och bärbuskar till din köksträdgård. Behöver du hjälp med växtval så finns trädgårdsmästare på plats i planskolan.
Vårt stora växthus, även kallat "8:an" sedan gammalt, fyller vi med de vackraste penséer tidig vår, för att senare gå över till ett hav av sommarblommor.
Det här är en handelsträdgård lite som det var förr. Det är en rofylld plats har blivit en kär tillflyktplats för många. Här är det högst tillåtet strosa runt, slå sig ned en stund och bara vara.
Historia
Nyttoodling har skett i området för den nuvarande handelsträdgården sedan Tyresö slott stod klart på 1600-talets första hälft.
Trädgårdsområdet har även varit park för herrskapet åtminstone under en period innan trädgården anlades.
Områdets funktioner och miljö har haft stor betydelse för herrgården sedan stormaktstiden.
Markis Claes Lagergren var påvlig kammarherre och en välkänd profil i sekelskiftets Stockholm. 1892 köpte markis Claes Lagergren godset Tyresö med Tyresö slott. För hushållets och familjen Lagergrens behov av färska frukter och grönsaker vitaliserades den gamla fruktträdgården, där nuvarande handelsträdgården ligger.
Lagergren utökade kraftfullt antalet växthus i köksträdgården från år 1911.
Trädgårdsmästare Oskar Fredrik Jansson son Arne Jansson har berättat om sin uppväxt i trädgårdsmästarbostaden i artikeln ”De bor i ett viltparadis”;
I trädgården odlades grönsaker som gurka och tomater. I växthusen även meloner och mycket annat, bananträd och kokospalmer. Vidare odlades persikor, vindruvor och fikon. Sen var det palmer som skulle stå
i parken på somrarna. En del såldes på Östermalmstorg dit man körde med häst och vagn och senare med bil. Det fanns en anställd som stod på torget.
På somrarna var det tolv trädgårds elever anställda och på vintern var det bara två
tre stycken. Parken skulle också skötas, gångar krattas och så vidare så länge markisen var ute på slottet berättar Arne. Han nämner flera episoder från sin fars och markis Lagergrens samtal och duster. Om trädgårdsmästarbostaden
säger han ”ett hus som är mycket gammalt med tjocka väggar och stengolv i hallen.”
Carl Lagergren avled 1930 och Nordiska museet övertog fastigheten 1932. Samma år arrenderade man ut handelsträdgården, med tillhörande fruktträdgård, växthus och bostadshus till dåvarande trädgårdsmästare Oskar Fredrik Jansson.
Handelsträdgårdsmästare Nils Trygg (1917 - 2002) blev från 1948 för ett halvsekel arrendator av Tyresö Handelsträdgård under Nordiska Museet. Innan dess hade han blivit upplärd av Hilmer och Gösta Boström och arrenderat deras odlingsmarker vid Nytorp, Tyresö Brevik.
Nils Trygg berättar:
"Stockholmska sommargäster som etablerat sig här skulle ha fint på sina nya tomter. Vi jobbade och trivdes och hade det bra här. Jag arbetade tillsammans med Gösta Boström som "lurade" ut mig hit.
Till isleveranserna hade vi en cykelkärra som vi lastade 20 bitar på. Det blev ungefär ett ton. En bit i ett isskåp brukade hålla sig en vecka innan det var dags för att förnya isen. Vi gick från Nytorp och ner till Brevik, 7-8 kilometer, backe upp och backe ner. Varje lördag hade vi Brevik. Sen var det att bära uppför tomterna på stigarna. Isen tog vi från Öringesjön. Vi hade också Handelsträdgård med jordgubbar, grönsaker m m och sålde vid "Nytorps handelsträdgård".
Tyresö Handelsträdgård drevs först under Nordiska museéet. Men de klarade inte av att driva en handelsträdgård. I och med att jag var etablerad i trakten och väl känd så lyckades jag få arrendet. 1 januari 1948 fick jag kontraktet där.
Hammarskjölds bodde bort mot Öringehamn. Jag hade skåpbil förr och körde ut grönsaker. Vid den tiden skulle Dag Hammarskjöld bli generalsekreterare i FN och då fick jag äran att köra hans flyttningskoffert därnerifrån till Freys express i Stockholm"
Texten är hämtad från "Brevikshalvöns historia - I skuggan av en Markis" www.brevikshistoria.n.nu
Jenny Larsson köpte företaget och växthusen av Nils son Sune Trygg år 2004.
Sune och Jenny hade då arbetat tillsammans i många år och blivit goda vänner.
Men historien började redan 1948 då Sunes far, Nils Trygg startade handelsträdgårdens verksamhet, som övertogs av Sune Trygg 1978.
Trädgårdsmästarbostaden
Villan med drivhus finns inritad på kartor från tiden när den engelska parken just blivit anlagd runt Tyresö slott och park.
Historien om själva byggnaden går i tid alltså bakåt till åtminstone 1790-talet. Då var det högsta mode att driva upp träd och buskar som kunde ge mer exotiska frukter än dem som trivdes på våra breddgrader. Bottenvåningen på nuvarande Trädgårdsmästarbostad var orangeridel med uppvärmning på vintern.
I början av 1900-talet gjordes en av alla de ombyggnader som huset utsatts för under drygt tvåhundra år. Sen 1914 är huset inrett till Trädgårdsmästarbostad. Och så var det under både markis Lagergrens tid och under hela tiden när medlemmar i familjen Trygg var trädgårdsmästare från 1947 och fram till 2004 då familjen Larsson köpte företaget och växthusen.
Efter ett antal turer, där privat källforskning från Mikael Baugus spelade in,
kom sedan husets framtid att avgöras av Länsstyrelsen. Två byggnadsantikvarier fick i juni 2012 i uppdrag att utreda utrymmena och funktionen i huset. Länsstyrelsen beslutade efter inventeringen att Trädgårdsmästarbostaden skulle bli byggnadsminne och bekostade den huvudsakligen utvändiga renoveringen åt Nordiska muséet.
Tyresöbor och andra besökande kan studera den upprustade utsidan och byggnadens utsökta läge bakom växthus 8.
Hund- och hästkyrkogården
Följ med Tyresö radion på kulturprommenad en vacker och kylig vårkväll med Eric och Göran Magnusson i området bakom Tyresö Handelsträdgård.
De berättade om skojiga tilldragelser, där förutom Markisen även hästarna Faxe och Pollox var involverade. Hästarnas gravar ligger på en vacker sluttning mot havet och på meterhöga gravstenar är deras namn och dödsår inristade. Gunnel Agrell Lundgren lyssnade intresserat och spelade in.
https://www.tyresoradion.se/1649