En del av Tyresö Slott & Park

Pelargoner

loading...


Tyresö Handelsträdgård har alltid varit en Pelargonspecialist med ett stort utbud. Kvalité och pris är kanske det bästa i landet och det är fortfarande Sune Tryggs Pelargoner som du hittar här. Varje vår firar vi säsongsöppning med många olika sticklingar och specialpelargoner i trädgårdsbutiken. Välkommen!


Vilda arter
Den odlade pelargonens historia börjar för mer än 300 år sedan då de första pelargonerna anlände till Europa. De transporterades med fartyg från Sydafrika. De var vilda pelargoner med tjocka rotknölar som klarade av resan bäst. Pelargonium Triste var den första pelargon som överlevde resan ca år 1632.
De vilda pelargonerna delas ofta in i 14 olika grupper efter utseende och växtsätt samt antalet ståndare.


Zonalpelargonerna är de som vi brukar kalla ”vanlig pelargon”. Namnet kommer från den tydliga hästskoformade zon som finns på bladen hos P.zonale, en vild art som är en av urspungsarterna.
Zonalpelargonerna är den absolut största och dominerande av sortgrupperna. De delas in i undergrupper.
Bas och Speciella sorter innehåller de sorter som inte räknas till någon av undergrupperna för att de är utan de speciella kännetecknen eller att det är unikt annorlunda.


Brokbladiga sorter har två eller flera färger på bladen. De behöver mer ljus men tål inte allt för starkt solsken.


Fingerpelargoner härstammar från Mexiko. De har smala kronblad och flikiga blad som påminner om en hand. Det är en mindre grupp med få namnsorter.


Kaktusblommande pelargoner hör till Zonalpelagongruppen. Den togs fram i England och Frankrike i slutet av 1800-talet. Den har inrullade kanter som gör att kronbladen ser smala ut. Blommorna sitter i små blomställningar. Det kan vara enkla, dubbla eller halvdubbla blommor.  Kaktusblommande är en liten grupp med ca 30 namnsorter.


Rosenknoppspelargonerna har så dubbla blommor att de liknar just rosenknoppar, en rosbukett. Blommorna är små och sitter så tätt att blomman inte slår ut helt och hållet. De har ett kraftigt växtsett. Ett frodigt bladverk. De flesta sorterna är undergrupp till zonalpelargoner och utvecklades i slutet av 1800-talet. Finns i dag i rött, vitt och rosa.


Stjärnpelargonerna skiljer sig markant fån övriga inte bara genom sina kronblad utan också genom sina flikiga blad. De enkla sorterna kan liknas vi en stjärna.


Tulpanblommande pelargoner har blommor som inte öppnar sig helt och därmed för tankarna till tulpaner - som ett litet fång av tulpaner på väg att slå ut. Bladen är blankare än vanligt. De har ett kraftigt växtsett och trivs bättre i skyddat läge. De togs fram i USA 1966 och till Europa under 1980-talet.


Äggskalspelargoner har oregelbundna prickar, fläckar och streck i avvikande färg på kronbladen. Gruppen uppstod under 1980-talet.


Doftpelargonerna är dels vilda arter och dels förädlade sorter som har det gemensamt att de har aromatiska blad. Utseendemässigt är de väldigt olika. Doftpelargon kan t ex dofta ros, citron, mynta, krydda och lavendel.


Hängpelargoner härstammar från den vilda arten Pelargonum peltatum. Hängpelargonen Pelargonium x peltatum introducerades i Holland under 1700-talet.
De har långa, hängande grenar . De blommar med enkla, halvdubbla eller dubbla blommor. Finns i många olika färger från mörk purpur till vit.


Primärhybrider. Under 1800-talet togs många primärhybrider fram. Den är framtagen genom att korsa två vilda arter och liknar den vilda arten men den har oftast färgstarkare blommor.


Regalpelargoner/ Engelsk pelargon
Engelska pelargoner kallas även ädelpelargoner. Blommorna är vanligtvis enkla och stora, som tex Azalea blommor. Några sorter har halvdubbla blommor. De flesta är ganska storväxta. Under 1800-talet var de väldigt populära i England.


Unikpelargoner har dekorativa, vackra blad som är 2 eller 3 färgade. De flesta utvecklades redan på tidigt 1800-tal och odlas mest för de vackra bladens skull. Blomman är oftast liten och oansenlig.


Änglapelargoner
Änglapelargoner påminner lite om Reglapelargonerna (de engelska) men de har till storleken mindre blommor och blad. Bladen har oftast lite krusiga och blommorna är många. Den vilda arten Pelargonium crispum är förmodligen en av dem som varit inblandad i korsningarna.








 


Årets Pelargon 2017

 Kronprinsesse Mary
 


Årets pelargon 2017
är en rosenknopps-pelargon som är både romantisk och modern på samma gång.
Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. Sorten passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning.
Placerad i terrakottakrukor blir den söt och charmig, i en stilfull keramikkruka på fot framhävs dess kungliga glans och i designade krukor ger den ett modernt stilrent intryck.

Historia
Rosenknoppspelargoner utvecklades i slutet av 1800-talet och har fått sitt namn efter de rosenknoppsliknande blommorna. Många sorter har försvunnit från odling och så hade även årets pelargon gjort när ett trädgårdsmästeri för några år sedan återupptog den i odling. Den gamla mormorssorten lanserades under namnet ’Kronprinsesse Mary’ för att hedra den danska kronprinsessan Mary Ronaldson från Australien.

Utseende
Kronprinsesse Mary har vita rosenknoppsblommor, tättsittande likt små buketter. De är små, crèmevita, skimrande i grönt och lätt rodnande på solig växtplats. Sorten som tillhör Rosenknopp-Gruppen är unik eftersom varenda blomma slår ut. Bladen är vårlikt ljusa och sammetslena i ljusgrön nyans. Kombinationen av de skira blommorna och det friska bladverket ger en förtjusande söt pelargon.
Användningsområden
Kronprinsesse Mary trivs lika bra inne på en fönsterbräda i söder-, öster- eller västerfönster som ute på balkongen, altanen eller utanför entrén. Om du placerar den under tak, skyddad mot direkt regn, bibehåller blommorna sin vita färg och fräschör längre.
Njut av den själv eller ge bort den. Årets pelargon är en perfekt present – den är lätt att lyckas med och passar överallt!

Skötsel
Pelargoner älskar sol så placera dem ljust och soligt! De växer bäst i en porös och näringsberikad blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Snåla inte på jordvolymen utan plantera i en rejäl kruka så behöver du inte vattna lika ofta. Under växtsäsongen ska pelargonen vattnas med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.
Under vinterhalvåret vill Kronprinsesse Mary stå på en ljus och sval plats som i glasverandan, orangeriet, garaget eller det inglasade uterummet, temperaturen bör vara mellan 5 och 15° C. Sorten hör till de enklare att övervintra.

Namn
Det vetenskapliga namnet är Pelargonium x hortorum ’Kronprinsesse Mary’
Juryns motivering
Med små härligt fyllda rosetter
samlas blommorna i härliga buketter
Lyskraften är stor, var du den än sätter
Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp
Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp
Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa
– 2017 njuter du av en blommande prinsessa.

I juryn för Årets Pelargon 2017 sitter Lotta Ahlvar, trendanalytiker och VD Handarbetets vänner, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 35 svenska trädgårdsmästare i samverkan, Per Larsson från Hörnhems, företrädare för förädlarledet och Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård

De Svenska prydnadsväxtproducenterna vill synliggöra bredden på pelargoner - ett segment med många underbara variationer i bladverk, struktur och dekorativa blommor.

För att få utmärkelsen ska det vara en är frisk och stark pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner.


Historien började på Nordiska Trädgårdar 2007 då Stjärnpelargonen med dess fina stjärnlika blommor likt små fjärilar, lyftes fram. Den har lyst upp många planteringar, både i hemträdgårdar och i våra offentliga miljöer, sedan dess.

Med i juryn för Årets Pelargon sitter Lotta Ahlvar, VD för Svenska Moderådet, Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för de svenska odlarna samt Björn Höjrup från Sweed, företrädare för förädlarledet.




Tidigare vinnare:

2016 - 'Caliente Pink'
2015 - 'Violino'
2014- 'Katy 13'
2013 - 'Velvet Red'
2012 - 'First Yellow'
2011 - 'Queen of Wien'
2010 -'Avenida Mosaik Red' & 'Avenida Mosaik Purple'
2009 - Dekorativa Pelargoner med olika bladfärg
2008 - Tulpanpelargon
2007 - Stjärnpelargon


Mer information;

Årets Pelargon

Nordiska Trädgårdar


Blomsterfrämjandet