En del av Tyresö Slott & Park

Om oss

I anslutning till vackra Tyresö slott och park med anor från 1600-talet driver Jenny Larsson med familj Tyresö Handelsträdgård.

I trädgårdsbutiken hittar trädgårdstillbehör som jord, näring, krukor, inredningsdetaljer, verktyg och övriga tillbehör. Fröer, lökar. Ja, det som hör årstiden till. Trädgårdsbutiken har öppet från mars till december. Vi avslutar året med en härlig julmarknad!

Inspireras i vår Medelhavshörna i växthuset intill butiken. Här finner du även växter till din köksträdgård tidig vår och försommar.

Från tidig vår till höst är vår plantskola öppen med säsongsväxter till din rabatt, uteplats, balkong eller sommarrum. Växter och bärbuskar till din köksträdgård. Behöver du hjälp med växtval så finns trädgårdsmästare på plats i planskolan.

Vårt stora växthus, även kallat "8:an" sedan gammalt, fyller vi med de vackraste penséer tidig vår, för att senare gå över till ett hav av sommarblommor.

Det här är en handelsträdgård lite som det var förr. Det är en rofylld plats har blivit en kär tillflyktplats för många. Här är det högst tillåtet strosa runt, slå sig ned en stund och bara vara. 

Hjärtligt välkommen.

loading...

Historien om Tyresö Handelsträdgård

Jenny Larsson köpte företaget och växthusen av Sune Trygg år 2004.
Sune och Jenny hade då arbetat tillsammans i många år och blivit goda vänner.
Men historien började redan 1948 då Sunes far, Nils Trygg startade handelsträdgårdens verksamhet som övertogs av Sune Trygg 1978.

Handelsträdgårdsmästare Nils Trygg (1917 - 2002) blev från 1948 för ett halvsekel arrendator
av Tyresö Handelsträdgård under Nordiska Museet. Innan dess hade han blivit upplärd av
Hilmer och Gösta Boström och arrenderat deras odlingsmarker vid Nytorp, Tyresö Brevik.


Nils Trygg berättar:

"Stockholmska sommargäster som etablerat sig här skulle ha fint på sina nya tomter.
Vi jobbade och trivdes och hade det bra här. Jag arbetade tillsammans med Gösta Boström
som "lurade" ut mig hit.
Till isleveranserna hade vi en cykelkärra som vi lastade 20 bitar på. Det blev ungefär ett ton.
En bit i ett isskåp brukade hålla sig en vecka innan det var dags för att förnya isen. Vi gick från Nytorp och ner till Brevik, 7-8 kilometer, backe upp och backe ner.
Varje lördag hade vi Brevik. Sen var det att bära uppför tomterna på stigarna. Isen tog vi från Öringesjön. Vi hade också Handelsträdgård med jordgubbar, grönsaker m m och sålde vid
"Nytorps handelsträdgård".
Tyresö Handelsträdgård drevs först under Nordiska museéet. Men de klarade inte av att driva en handelsträdgård. I och med att jag var etablerad i trakten och väl känd så lyckades jag få arrendet. 1 januari 1948 fick jag kon­traktet där.
Hammarskjölds bodde bort mot Öringhamn. Jag hade skåpbil förr och körde ut grönsaker.
Vid den tiden skulle Dag Hammarskjöld bli generalsekreterare i FN och då fick jag äran att köra hans flyttningskoffert därnerifrån till Freys express i Stockholm"

Texten är hämtad från "Brevikshalvöns historia - I skuggan av en Markis" www.brevikshistoria.n.nu
 

loading...