En del av Tyresö Slott & Park

.
Fingerborgsblomma, Digitalis
kallades i 1700-talets Sverige även för klockegräs, purpurklockeblomma och fingerhatt. Det är en gammal medicinalväxt från klosterträdgårdarna. Fingerborgsblomman figurerar i en mängd myter och sägner.
Om man misstänkte att trollen bytt bort ens barn och ersatt med en bortbyting kunde man avslöja detta genom att bada barnet/bortbytingen i ett avkok av fingerborgsblomma.

Vi har vackra närodlade fingerborgsblommor på torget ...
oavsett om du har en trollunge hemma eller inte ;)
 

'Den som fått en pion att trivas i trädgården får en växt som överlever i generationer'

PAEONIA lactiflora 'Gay Paree' luktpion.
En helt unik blomma med fina kontraster. Rikblommande, starka stjälkar som sällan behöver stöd eller bindas upp. Lämplig som solitär eller i rabatt. Trivs i fullt soliga lägen.
Blir ca 90cm hög. Medeltidig till sen sort.

Vi ses i plantskolan!
 


.
Hortensia Hydragea mac. ’White Shadow’


I det tidiga blomstadiet är blommorna limefärgade för att sedan gå över i silkesvit färg.
Det är en värmeälskande växt som trivs bäst i halvskugga, både i kruka på terrassen och i rabatten. Hortensia är en tacksam växt som blommar länge och rikligt.
Använd hortensia- eller rhododendronjord vid plantering och vattna rikligt innan du sätter plantan i gropen. Fyll på med jord. Vattna regelbundet de första veckorna efter utplantering.

En fin snittblomma som praktfullt fyller buketten.
Du kan även torka blommorna och bevara dess skönhet för lång tid framöver.

Helgerbjudande;
239:- kr/st (ord.pris 298:-/st)
Gäller t.o.m söndag 10 juni. Så långt lagret räcker. Ej beställningsvaror.
 

'MORMORS HALLON' RUBUSs idae.

Ja, bara namnet för tankarna till kärlekfulla varma somrar, hallongrottor och saft.

Hallon-gruppen är en gammal sort som odlats i Sverige sedan början av 1800-talet. Medelstora mörkröda, söta hallon med ytterst fin smak som mognar tidigt och ger lång skördeperiod. Bär för direktkonsumtion, ett riktigt dessertbär men fungerar också till saft eller sylt. Anspråkslös växt med kraftigt växtsätt. Bären är medelstora och plantan ger riklig skörd. Klipp ner de fruktbärande skotten efter skörden i juli-augusti. Trivs i soligt läge i vanlig trädgårdsjord. Zon 1-6.

Hallon innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Dessutom är de fiberrika vilket hjälper till att reglera kolesterolhalten. De är också slemlösande, avgiftande, kan lindra menstruationssmärtor och är inflammationshämmande. En portion hallon, 124 gr innehåller endast 42 kalorier.

I Sverige odlas upp till 400 ton per år, men det är betydligt mindre än vad som efterfrågas. Varje år importerar vi dessutom runt 7 000 ton frysta bär, de flesta av bären kommer från Serbien som är världens största hallonproducent.

Perfekta till sommartårtan! Goda smoothies! Gör din egen sylt, marmelad, gelé, hallonsirap eller varför inte likör. Till pannkakor, bullar, muffins... Hallon är gott i det mesta! Kanske allra godast på ett strå...

Erbjudande på Mormorshallon; ta 4 betala för 3.
Gäller t.o.m söndag 10 juni 2018, så långt lagret räcker.
Ej beställningsvaror..
Vi önskar alla kunder & vänner en glad nationaldag. Kom och fira med oss!
Vi har många fina erbjudanden på handelsträdgården fr.o.m ons 6 juni till sön 10 juni.

Härliga sommarplantor med Petunia och småpetunia till specialpris, 49:-/st (ord.pris 69:-/st).
Mormorshallon i plantskolan, ta 4 betala för 3.
Cordylline 30% rabatt. Och lite annat...

Gäller så långt lagret räcker dock t.o.m söndag 10/6 2018.

 


SOMMARLJUS – Gaura utsågs till "Årets sommarblomma 2018" på Malmö Garden Show i dag.

I vinden rör sig sommarljus som nätta fjärilar i svärm och dansar graciöst som bedårande ballerinor på tiljorna.
På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

Färgerna
I de rosa och rosenröda sorterna går allt ton i ton medan de vita har rosa knoppar och vita strängar. De bevarar det rosa som en anstrykning, ett skimmer.
Blanda sommarljus av olika färg – de rosa kompakta ned de vita högre och sirligare. Det ångrar du inte! Plantera ihop med mörkbladiga växter – det blir magiskt, effektfullt.
Lång skönhetsperiod
Växten passar lika bra som bakgrund eller uppstickare i stor kruka på balkong och altan som i fönsterlåda och friplanterad i rabatt. Där blommar den från tidig sommar till sen höst och växer in bland både ettåriga och perenner, sticker upp och binder samman dem på en och samma gång.

Trädgårdsmästarens goda råd
Plantera i stor kruka eller låda eller i rabatt, där solen skiner och jorden är lucker och näringsrik.
Håll jorden lätt fuktig och tillför svag dos näring i vattnet.
Vi betraktar sommarljus som ettårig växt, men om du bor i södra Sverige och vintertäcker en mild vinter, kan den komma tillbaka – en utmaning.
Växter som trivs tillsammans och lyfter fram kvaliteterna i Sommarljus
Bladbegonia, Begonia ´Beleaf´ och Palettblad, Solenostemon scutellarioides liksom Alunrot, heuchera spp., är bladväxter, som skapar en fast och fin bakgrund som gör att Sommarljusets blommor kan spegla sig i bladen.
Bladbegonia som du vanligtvis njuter av inomhus, trivs utmärkt utomhus under sommaren. Serien ’Beleaf’ har många, färgstarka, silverskimrande blad och, om du så önskar, riktigt fantasifulla mönster.
Palettblad, är lite mer upprättväxande, förgrenad och har matta blad i toner från lime och chockrosa till choklad och även de med helt fantastiska mönster. Välj sort i din personliga stil. Båda har visat sig mycket lämpliga som uteväxter och båda bär dessutom på en historia och odlartradition, eftersom de har funnits på våra fönsterbräden i många generationer tillbaka i tiden.
Alunrot är en flerårig bladväxt med många olika sorter, där bladen är allt från rosaskiftande och starkt orange till mörkt purpurfärgade med eller utan avvikande marmoreringar. Perenn långt upp i landet.
När Alunrot tjänat sitt syfte i din sommarkruka planterar du den i rabatt. Begonian och Palettbladet ger du egna krukor för ett fortsatt liv inomhus.
Skapa en vildängsplantering, välj kompletteringsväxter med upprätt växtsätt
Jätteverbena, Verbena bonariensis och Fjärilslavendel, Lavandula stoechas, har båda blommor i violett.
Jätteverbena har pyttesmå blommor i samlingar och växer kraftfullt medan Fjärilslavendel håller sig kompakt och med lustiga blommor som stolt reser sig upp ur bladverket.
Väljer du att samplantera dessa två med Sommarljus, får du en miniäng med blommor, som både väver samman och vid senare tillfällen befinner sig i olika nivåer.
Sommarljus med Prydnadsgräs – vilken härlig kombination!
Blodgräs, Imperata cylindrica ´Rubra´ är ett stilfullt, otroligt vackert gräs, som med tiden får allt rödare strån. Gräset växer upprätt och de mjukböjda stråna väver sig samman med Sommarljus. Bomullsgräset är flerårigt i Sydsverige, planterat i trädgården och lätt vintertäckt.

John Taylor;
– I love the wild flowers och kombinerar ofta med vildängsblommor i min trädgård och frön till dem samlar jag i min ficka. Gaura däremot köper jag alltid nya plantor vart år. Linheimers beeblossom, som den heter i England är en underbar sommarblomma i den vilda stilen. Den finner alltid en plats i min trädgård och kruka. Beeblossoms skira blommor ser ut som små fjärilar som dansar i solen. Hos mig står den alltid soligt och blir till en skönhet långt in i hösten.OM ÅRETS SOMMARBLOMMA

EN SVENSKODLAD UTPLANTERINGSVÄXT.
DEN UTVALDA HAR ETT HÖGT ODLINGSVÄRDE OCH EN POSITIV PÅVERKAN PÅ DINA SINNEN SAMTIDIGT SOM DEN BERIKAR TRÄDGÅRDENS INSEKTSLIV.
EN ENSKILD VÄXT, VÄL BEPRÖVAD MEN KANSKE LITE OKÄND, LYFTS FRAM FÖR ATT VI I JURYN ÖNSKAR ATT FLER FÅR UPPLEVA DESS SKÖNHET OCH NYTTA.

JURYN BESTÅR AV JOHN TAYLOR, TRÄDGÅRDSMÄSTARE PÅ SLOTTSTRÄDGÅRDEN I MALMÖ, KRISTINA DARTH MED STOR KUNSKAP OM UTPLANTERINGSVÄXTER INOM OFFENTLIG MILJÖ OCH PATRIK VILSMYR REPRESENTANT FÖR MÄSTER GRÖN – 45 TRÄDGÅRDSMÄSTARE I SAMVERKAN.

Fransk primadonna på plantskolans scen.
Vackra 'Leonardo da Vinci' på stam och i knopp. Blommar rikligt och nästan oavbrutet från juni till långt in på hösten.

Det sägs att tomater ökar den sexuella lusten. Det var just därför den fick namnet Pomme d'amour franska för "kärleksäpple"

På fönsterbrädan, på balkongen, intill husväggen... Välj en tomat som passar dig och dina förutsättningar. Men soligt läge vill den ha!

Även större plantor behöver planteras om i en större kruka med mer jord för att kunna växa sig större.
Vattna regelbundet. Tänk på att jorden får inte torka ut, men rötterna vill heller inte stå blött. Tillför näring några gånger under säsongen. Lite oftare om du har tomat i kruka. Plocka bort tjuvskott (sidoskott som växer ut i bladvecken). Behövs ej på busk- och ampeltomater.

På bilden ser vi Cherrie Kisses. En kompakt kruktomat, mycket rikgivande och tidig sort. Rosarodnande, söta och saftiga små körsbärstomater. Odlas i kruka eller låda, i växthus, inomhus eller på varmt uteläge. Mycket passande för balkongen eller den lilla trädgården.
Blir ca 30 cm hög och behöver inte tjuvas. En toppentomat – helt enkelt!

I växthus 3, intill trädgårdsbutiken har olika sorters tomatplantor och många andra växter till din köksträdgård.

Välkommen in till oss så berättar vi mer!

Nu har slottsportarna öppnat upp för visningar!

Besök familjen Lagergrens hem.
Slottet visar de sista privata ägarna Claes och Caroline Lagergrens praktfulla och bekväma hem som de skapade åt sig och sina tre söner, som det såg ut runt sekelskiftet 1900. Under öppettiderna kan du besöka sällskapsrummen på egen hand, audioguide finns att låna.

De guidade visningarna kl.12.30 samt 14.30 under öppethållande dagar tar dig med även upp på övervåningen för att se bostadens mer privata delar, som tex sovrummen.
Du kan även gå på en familjeanpassad visning på söndagar klockan 13.30 (passar från cirka 5 år).
I entrékassan finns en klurig bildjakt som ni kan ta med under ert besök och som passar barn från cirka 7 år.

26 maj till 24 juni
Lördag–söndag kl.12–16
Vuxna: 100 kr
Entré och biljett till guidad visning: 120 kr
Barn och ungdomar till och med 18 år: fri entré
Guidade visningar ges kl. 12.30 och 14.30 under öppethållande dagar.
Visningar har ett begränsat antal platser.
Familjevisning ges öppethållande söndagar kl. 13.30 (passar från cirka 5 år).
Audioguide ingår i entrépriset.

Mer information finns här; https://www.nordiskamuseet.se/slott-gardar/tyreso-slott


Plastpåsar eller papperspåsar

Vad är bäst för miljön?

En fråga som är knepig att få svar på eftersom det finns så många olika faktorer att ta hänsyn till och svaren kan bli ganska olika beroende på vem man frågar.

Den bästa kassen är den som används flest gånger och sedan läggs i återvinningen. Ta med dina gamla kassar när du handlar!  

Ett pris på kassen har gjort att användningen har minskat i många länder. Istället för att slentrianmässigt ta en kasse måste man tänka till:
kan jag ta varan i väskan, under armen eller i min medhavda påse? 

Nu tar vi också ett par kronor för våra kassar.

Heja miljön!