En del av Tyresö Slott & Park
Att komma hem från semester kan vara lite chockartat efter denna torra, varma sommar!  Behöver du byta ut dina sommarblommor så har vi just nu
50% rabatt på alla sommarblommor i växthus 8.

Varmt välkommen!

'A Whiter Shade of Pale'
för många tillbaka till sommaren 1967☮
Här står den i blom i form av stamros. Vacker som en saga med en doft likaså.


Grönt För Själen!

Denna helg har vi många fina erbjudanden på handelsträdgården...

Bondsyrén blå. Tag 4st betala för 3st.

Sommaramplar 50kr rabatt.

Utvalda gräs 30% rabatt.

Klätterväxter i plantskolan 30% rabatt.

Medelhavsväxter 30% rabatt 
fikon, citrus, oliv, mastix, blåregn, granatäpple, bouganvillea, nerium

Dessa erbjudanden gäller t o m söndag 1 juli 2018, så långt lagret räcker. Ej beställningsvaror.

.
Fingerborgsblomma, Digitalis
kallades i 1700-talets Sverige även för klockegräs, purpurklockeblomma och fingerhatt. Det är en gammal medicinalväxt från klosterträdgårdarna. Fingerborgsblomman figurerar i en mängd myter och sägner.
Om man misstänkte att trollen bytt bort ens barn och ersatt med en bortbyting kunde man avslöja detta genom att bada barnet/bortbytingen i ett avkok av fingerborgsblomma.

Vi har vackra närodlade fingerborgsblommor på torget ...
oavsett om du har en trollunge hemma eller inte ;)
 

'Den som fått en pion att trivas i trädgården får en växt som överlever i generationer'

PAEONIA lactiflora 'Gay Paree' luktpion.
En helt unik blomma med fina kontraster. Rikblommande, starka stjälkar som sällan behöver stöd eller bindas upp. Lämplig som solitär eller i rabatt. Trivs i fullt soliga lägen.
Blir ca 90cm hög. Medeltidig till sen sort.

Vi ses i plantskolan!
 


.
Hortensia Hydragea mac. ’White Shadow’


I det tidiga blomstadiet är blommorna limefärgade för att sedan gå över i silkesvit färg.
Det är en värmeälskande växt som trivs bäst i halvskugga, både i kruka på terrassen och i rabatten. Hortensia är en tacksam växt som blommar länge och rikligt.
Använd hortensia- eller rhododendronjord vid plantering och vattna rikligt innan du sätter plantan i gropen. Fyll på med jord. Vattna regelbundet de första veckorna efter utplantering.

En fin snittblomma som praktfullt fyller buketten.
Du kan även torka blommorna och bevara dess skönhet för lång tid framöver.

Helgerbjudande;
239:- kr/st (ord.pris 298:-/st)
Gäller t.o.m söndag 10 juni. Så långt lagret räcker. Ej beställningsvaror.
 

'MORMORS HALLON' RUBUSs idae.

Ja, bara namnet för tankarna till kärlekfulla varma somrar, hallongrottor och saft.

Hallon-gruppen är en gammal sort som odlats i Sverige sedan början av 1800-talet. Medelstora mörkröda, söta hallon med ytterst fin smak som mognar tidigt och ger lång skördeperiod. Bär för direktkonsumtion, ett riktigt dessertbär men fungerar också till saft eller sylt. Anspråkslös växt med kraftigt växtsätt. Bären är medelstora och plantan ger riklig skörd. Klipp ner de fruktbärande skotten efter skörden i juli-augusti. Trivs i soligt läge i vanlig trädgårdsjord. Zon 1-6.

Hallon innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Dessutom är de fiberrika vilket hjälper till att reglera kolesterolhalten. De är också slemlösande, avgiftande, kan lindra menstruationssmärtor och är inflammationshämmande. En portion hallon, 124 gr innehåller endast 42 kalorier.

I Sverige odlas upp till 400 ton per år, men det är betydligt mindre än vad som efterfrågas. Varje år importerar vi dessutom runt 7 000 ton frysta bär, de flesta av bären kommer från Serbien som är världens största hallonproducent.

Perfekta till sommartårtan! Goda smoothies! Gör din egen sylt, marmelad, gelé, hallonsirap eller varför inte likör. Till pannkakor, bullar, muffins... Hallon är gott i det mesta! Kanske allra godast på ett strå...

Erbjudande på Mormorshallon; ta 4 betala för 3.
Gäller t.o.m söndag 10 juni 2018, så långt lagret räcker.
Ej beställningsvaror..
Vi önskar alla kunder & vänner en glad nationaldag. Kom och fira med oss!
Vi har många fina erbjudanden på handelsträdgården fr.o.m ons 6 juni till sön 10 juni.

Härliga sommarplantor med Petunia och småpetunia till specialpris, 49:-/st (ord.pris 69:-/st).
Mormorshallon i plantskolan, ta 4 betala för 3.
Cordylline 30% rabatt. Och lite annat...

Gäller så långt lagret räcker dock t.o.m söndag 10/6 2018.

 


SOMMARLJUS – Gaura utsågs till "Årets sommarblomma 2018" på Malmö Garden Show i dag.

I vinden rör sig sommarljus som nätta fjärilar i svärm och dansar graciöst som bedårande ballerinor på tiljorna.
På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

Färgerna
I de rosa och rosenröda sorterna går allt ton i ton medan de vita har rosa knoppar och vita strängar. De bevarar det rosa som en anstrykning, ett skimmer.
Blanda sommarljus av olika färg – de rosa kompakta ned de vita högre och sirligare. Det ångrar du inte! Plantera ihop med mörkbladiga växter – det blir magiskt, effektfullt.
Lång skönhetsperiod
Växten passar lika bra som bakgrund eller uppstickare i stor kruka på balkong och altan som i fönsterlåda och friplanterad i rabatt. Där blommar den från tidig sommar till sen höst och växer in bland både ettåriga och perenner, sticker upp och binder samman dem på en och samma gång.

Trädgårdsmästarens goda råd
Plantera i stor kruka eller låda eller i rabatt, där solen skiner och jorden är lucker och näringsrik.
Håll jorden lätt fuktig och tillför svag dos näring i vattnet.
Vi betraktar sommarljus som ettårig växt, men om du bor i södra Sverige och vintertäcker en mild vinter, kan den komma tillbaka – en utmaning.
Växter som trivs tillsammans och lyfter fram kvaliteterna i Sommarljus
Bladbegonia, Begonia ´Beleaf´ och Palettblad, Solenostemon scutellarioides liksom Alunrot, heuchera spp., är bladväxter, som skapar en fast och fin bakgrund som gör att Sommarljusets blommor kan spegla sig i bladen.
Bladbegonia som du vanligtvis njuter av inomhus, trivs utmärkt utomhus under sommaren. Serien ’Beleaf’ har många, färgstarka, silverskimrande blad och, om du så önskar, riktigt fantasifulla mönster.
Palettblad, är lite mer upprättväxande, förgrenad och har matta blad i toner från lime och chockrosa till choklad och även de med helt fantastiska mönster. Välj sort i din personliga stil. Båda har visat sig mycket lämpliga som uteväxter och båda bär dessutom på en historia och odlartradition, eftersom de har funnits på våra fönsterbräden i många generationer tillbaka i tiden.
Alunrot är en flerårig bladväxt med många olika sorter, där bladen är allt från rosaskiftande och starkt orange till mörkt purpurfärgade med eller utan avvikande marmoreringar. Perenn långt upp i landet.
När Alunrot tjänat sitt syfte i din sommarkruka planterar du den i rabatt. Begonian och Palettbladet ger du egna krukor för ett fortsatt liv inomhus.
Skapa en vildängsplantering, välj kompletteringsväxter med upprätt växtsätt
Jätteverbena, Verbena bonariensis och Fjärilslavendel, Lavandula stoechas, har båda blommor i violett.
Jätteverbena har pyttesmå blommor i samlingar och växer kraftfullt medan Fjärilslavendel håller sig kompakt och med lustiga blommor som stolt reser sig upp ur bladverket.
Väljer du att samplantera dessa två med Sommarljus, får du en miniäng med blommor, som både väver samman och vid senare tillfällen befinner sig i olika nivåer.
Sommarljus med Prydnadsgräs – vilken härlig kombination!
Blodgräs, Imperata cylindrica ´Rubra´ är ett stilfullt, otroligt vackert gräs, som med tiden får allt rödare strån. Gräset växer upprätt och de mjukböjda stråna väver sig samman med Sommarljus. Bomullsgräset är flerårigt i Sydsverige, planterat i trädgården och lätt vintertäckt.

John Taylor;
– I love the wild flowers och kombinerar ofta med vildängsblommor i min trädgård och frön till dem samlar jag i min ficka. Gaura däremot köper jag alltid nya plantor vart år. Linheimers beeblossom, som den heter i England är en underbar sommarblomma i den vilda stilen. Den finner alltid en plats i min trädgård och kruka. Beeblossoms skira blommor ser ut som små fjärilar som dansar i solen. Hos mig står den alltid soligt och blir till en skönhet långt in i hösten.OM ÅRETS SOMMARBLOMMA

EN SVENSKODLAD UTPLANTERINGSVÄXT.
DEN UTVALDA HAR ETT HÖGT ODLINGSVÄRDE OCH EN POSITIV PÅVERKAN PÅ DINA SINNEN SAMTIDIGT SOM DEN BERIKAR TRÄDGÅRDENS INSEKTSLIV.
EN ENSKILD VÄXT, VÄL BEPRÖVAD MEN KANSKE LITE OKÄND, LYFTS FRAM FÖR ATT VI I JURYN ÖNSKAR ATT FLER FÅR UPPLEVA DESS SKÖNHET OCH NYTTA.

JURYN BESTÅR AV JOHN TAYLOR, TRÄDGÅRDSMÄSTARE PÅ SLOTTSTRÄDGÅRDEN I MALMÖ, KRISTINA DARTH MED STOR KUNSKAP OM UTPLANTERINGSVÄXTER INOM OFFENTLIG MILJÖ OCH PATRIK VILSMYR REPRESENTANT FÖR MÄSTER GRÖN – 45 TRÄDGÅRDSMÄSTARE I SAMVERKAN.

Fransk primadonna på plantskolans scen.
Vackra 'Leonardo da Vinci' på stam och i knopp. Blommar rikligt och nästan oavbrutet från juni till långt in på hösten.