En del av Tyresö Slott & Park

V i t l ö k

'Thermidrome'
är stor, tidig och mycket köldtålig. Den har en svagt lila färgton och ger vanligtvis mellan 8 och 14 klyftor per lök. Sorten är mindre benägen att utveckla halslök, blasten går att fläta och den passar bra för lagring.








Hur var det nu man gjorde...?


Låt vitlöken vara hel tills det är dags att sätta den. Först i samband med sättningen tas klyftorna ut ur löken.

Jorden ska vara näringsrik, allra helst kalkrik och sandblandad lerjord. Läget ska vara soligt.

Sätt klyftorna en och en med den spetsiga sidan uppåt, på ett djup av 4-5 centimeter och med ett avstånd på cirka 15 centimeter från varandra. Radavståndet bör vara 35 centimeter.

När vitlöken börjar spira på våren är det dags att börja vattna. Under hög- och sensommaren har rotsystemet blivit så pass djupgående att bevattning inte är lika nödvändig.

Från juni månad och ända in på hösten kan du skörda vitlöken och allt eftersom du behöver den. Börja skörda när bladen ovan jord har blivit cirka 20 cm höga. Då får du upp en hel vitlök, inga klyftor har ännu bildats. När bladen börjar vissna är vitlöken färdigutvecklad och har börjat klyfta sig.

Kontrollera genom att försiktigt gräva bort lite jord och kolla färgen. Är vitlöken grön är den omogen, är den vit går den att skörda. Riktigt mogen vitlök har en rosa-lila färg.

Låt inte vitlöken stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skalet. Senast i september bör du ha skördat alla. Det yttre skalet är vitlökens egna skydd mot mögelangrepp. Och då är det dags att sätta ny lök.

Ta upp lökarna och låt dem torka ett par veckor. Om de därefter får torka ytterligare ett par veckor i ett torrt ventilerat utrymme så kommer de att klara vintern bra.

Lycka till :)
 

Senaste inlägg

Bloggarkiv